Iværksætteruge satte spot på de grønne rollemodeller

Årets udgave af Global Entrepreneurship Week i Danmark havde landets grønne iværksættere som omdrejningspunkt. Dem er der nemlig brug for, hvis vores klimamål skal indfries, både for at inspirere andre startups, og for at hjælpe de store aktører.

Der er brug for de grønne rollemodeller, hvis vi i Danmark skal nå i mål med eksempelvis CO2-reduktionen frem mod 2030..

09.12.2019

Anders Kampmann, CSR.dk

Disse impact startups er nemlig helt centrale for såvel at inspirere den næste generation til selv at kaste sig ud som innovative iværksættere, der vil gøre noget for klimaet, som for at hjælpe de store, etablerede virksomheder i gang med den grønne omstilling.

Temaet for iværksætterugen sidste år var FN’s Verdensmål, og ved at fokusere på den grønne startups i år, vil man gerne gøre alle klar til at tage det næste skridt, i form af at gøre tankerne og planerne til virkelighed med konkrete løsninger og produkter.

https://www.linkedin.com/embed/feed/update/urn:li:share:6595238336418373632

I forlængelse af årets tema har GEW Denmark udpeget en gruppe iværksættere og gjort dem til grønne rollemodeller for 2019. Blandt de udvalgte er den sociale iværksætter Lasse Alfastsen, der også har skrevet om emnet her på CSR.dk.

Han mener, at der i disse år sker et reelt paradigmeskifte, hvor bæredygtige forretningsmodeller ikke bare er fremtiden, men den nødvendige nutid for en lang række selskaber, store som små.

”Den traditionelle virksomhed med et ensidigt fokus på profit, uden omtanke for det omkringliggende samfund og miljø, er under hastig afvikling. En virksomhed, der er designet til det 20. århundrede, er dømt til at mislykkes i det 21. århundrede”, siger han og fortsætter:

”Iværksættere spiller en vigtig rolle i den grønne omstilling. Flere og flere skaber bæredygtige løsninger og leverer produkter, som nutidens kritiske og værdidrevne forbrugere i stigende grad efterspørger, hvad end vi taler klimaindsats, sundhed eller forbrug af mindre plastik.”

På den baggrund opfordrer han alle nuværende og fremtidige iværksættere til at grundlægge deres virksomheder på stærke og tydelige bæredygtighedsprincipper, og at bruge kerneforretningen til at løse samfundsudfordringer, herunder klimakrisen.

Rammevilkår og økosystem skal på plads
For at sikre, at de grønne – og ofte unge, og dermed også forretningsmæssigt grønne – iværksætter kan få succes med deres projekter, er det yderst afgørende, at vi som samfund for skabt de rigtige rammevilkår, påpeger formand for Dansk Iværksætter Forening, Peter Kofler.

”Vi skal blive endnu bedre til at fremelske bæredygtige iværksættere. De vil mere end bare at snakke om verdensmålene i en temauge i skolen. Vi skal sikre, at de har alt den rådgivning, kapital og talent, som de har brug for”, skriver han i lederen i novemberudgaven af magasinet Iværksætteren.

”Her har samfundet et ansvar om at støtte, der hvor markedet ikke selv kan løfte”, fastslår han. Lykkes vi med de forskellige aspekter på dette område, er mulighederne til gengæld også enorme, understreger han videre.

Læs også: ”Vi skal vise virksomhederne, hvad det er for nogle steder, vi gerne vil arbejde”

” (…) vi kan kun komme i mål som samfund, hvis vi tænker iværksætterne ind i kernen af den grønne omstilling. Gør indsatsen målbar. Den skal være let at forstå, så I får kommunikeret til de rette stakeholdere. Hvis I formår det, er der en stor økonomisk gevinst at hente, når det gælder forbrugere, investorer og medarbejdere”, lyder det fra Peter Kofler.

Vi håber, at de mange events i løbet af iværksætterugen har skubbet i en positiv retning, så ikke kun de grønne startups, men også de traditionelt tænkende virksomheder kan se forretningspotentialet og behovet for at go green.

Lasse Alfastsen

Han bliver bakket op af Lasse Alfastsen, der også fremhæver, hvor vigtigt det er at få økosystemet med i ligningen, så der kan blive dannet grobund for den nytænkning, han mener er uundværlig, hvis vi som samfund skal nå i mål med de grønne ambitioner frem mod 2030, som regeringen har fremlagt.

”Vi er nødt til at opfinde og udvikle nye energieffektive og miljørigtige forretningsløsninger. Det skal altså både være naturligt, nemt og billigt at træffe grønne valg i vores hverdag. Her spiller de grønne iværksættere og virksomheder, der producerer og leverer produkterne, en afgørende rolle”, siger han.

Event gav inspiration
Den danske udgave af iværksætterugen, der i år løb af stablen synkront med 170 lande i hele verden, rummede omkring 200 events, hvor bæredygtige startups kunne præsentere deres koncepter for alle interesserede (ikke mindst potentielle investorer) og få feedback til det videre arbejde.

På et af disse events fortalte tre grønne iværksættere, FødevareBanken, Naboskab og SPIR kbh, om deres historie, tilgang og erfaring, og ikke mindst deres impact set fra deres eget perspektiv. Lasse Alfastsen var selv moderator på den efterfølgende debat, og beretter om en inspirerende eftermiddag.

Læs også: Aktive investorer går efter olieselskaberne

”Dét der kom ud af dagen var, at flere fik mod på at kaste sig ud i iværksættertilværelsen, så inspirationen og indlæggene har jo virket på den front. Derudover var det endnu et eksempel på et af de mange events i løbet af iværksætterugen, som i samlet flok – forhåbentlig – har skubbet i en positiv retning, så ikke kun de grønne startups, men også både traditionelt tænkende virksomheder og “ikke-indviede” befolkningsgrupper kan se forretningspotentialet og behovet for at go green”, siger han.

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Relateret indhold

27.02.2024CSR.dk

Sparekassen Kronjylland vil støtte fællesskaber, der har fokus på bevægelse

23.02.2024CSR.dk

Zalando laver om i deres bæredygtighedskommunikation

26.02.2024Valified

Sponseret

Finans som drivkraft for bæredygtig vækst & Impact

23.02.2024Odense Renovation

Sponseret

Ny lys opfindelse på skraldebilerne

21.02.2024Valified

Sponseret

Position Green og Valified lancerer banebrydende ESG-Løsning til brancheforeninger

21.02.2024Industriens Fond

Sponseret

Health tech skal gøres hot

20.02.2024SOLITWORK A/S

Sponseret

Bekæmp greenwashing med AFC ESG-platformen

16.02.2024CSR.dk

Grundfos vil matches med startups for at få udledninger ned

Jobmarked

Se alle

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Aalborg Kommune

Ambitiøs og knivskarp klimachef, der driver forandringer

Kan du omsætte vores ambitiøse visioner for klimaet til indsatser og handlinger, der skaber konkrete og målbare resultater? Kan du skabe grønne og bæredygtige forandringer? Som chef for vores nye klimaafdeling kommer du til at spille en nøglerolle i Aalborg Kommunes indsats for klimaet.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

28.02.2024

C WorldWide Asset Management

Sustainability/ESG Specialist

As our new Sustainability Specialist, you will contribute to defining, developing, and maintaining our strategic commitments and goals aligned with our overall firm-wide sustainability agenda. This multi-faceted role is organizationally anchored in our Global Clients team.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

ESG Controlling & Reporting specialist til Semler Gruppen

Kunne du tænke dig at være med i udviklingen af Bæredygtighedsrapportering- og controlling i Semler Gruppen - og samtidig drive processen som ESG-projektleder?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Alexandra Instituttet

Alexandra Instituttet søger dygtig konsulent, der brænder for digitalisering af energisektoren

Brænder du for bæredygtighed, digitale teknologier og innovation? Og har du lyst til at være med til at digitalisere energi- og forsyningssektoren? Eller brænder du for datadeling, datasuverænitet og datasikkerhed? Så har du nu chancen for at blive en del af Alexandra Instituttets Insights Lab.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Carve Consulting
Gå-hjem-møde
Skab værdi med dataetik

For mange er dataetik stadig ikke helt håndgribeligt. Men her kan du høre om, hvordan dataetik er indlejret i chatbots og hvilke dataetiske tiltag, det kræver at få D-mærket. Du får også en kort introduktion til Håndbog i dataetik og dens dataetiske principper og implementeringsredskaber.

Dato

27.02.2024

Tid

15:00

Sted

Kosmopol, Fiolstræde 44, København K

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Eliminér lønforskel mellem kønnene | 90 min LIVE session

Ønsker du at arbejde med ligestilling i din virksomhed, og mangler du værktøjer? United Nation Global Compact inviterer på et gratis læringsforløb i forbindelse med Kvindernes internationale kampdag. Denne LIVE session er den anden del i forløbet og afvikles i samarbejde med EPIC (Equal Pay International Coalition) og Gapsquare. Her får du en gennemgang af det konkrete arbejde skridt for skidt med eksempler fra virksomheder samt Best Practice fra erhvervslivet.

Dato

28.02.2024

Tid

10:00

Sted

Online