Iværksætteruge satte spot på de grønne rollemodeller

Årets udgave af Global Entrepreneurship Week i Danmark havde landets grønne iværksættere som omdrejningspunkt. Dem er der nemlig brug for, hvis vores klimamål skal indfries, både for at inspirere andre startups, og for at hjælpe de store aktører.

Der er brug for de grønne rollemodeller, hvis vi i Danmark skal nå i mål med eksempelvis CO2-reduktionen frem mod 2030..

09.12.2019

Anders Kampmann, CSR.dk

Disse impact startups er nemlig helt centrale for såvel at inspirere den næste generation til selv at kaste sig ud som innovative iværksættere, der vil gøre noget for klimaet, som for at hjælpe de store, etablerede virksomheder i gang med den grønne omstilling.

Temaet for iværksætterugen sidste år var FN’s Verdensmål, og ved at fokusere på den grønne startups i år, vil man gerne gøre alle klar til at tage det næste skridt, i form af at gøre tankerne og planerne til virkelighed med konkrete løsninger og produkter.

https://www.linkedin.com/embed/feed/update/urn:li:share:6595238336418373632

I forlængelse af årets tema har GEW Denmark udpeget en gruppe iværksættere og gjort dem til grønne rollemodeller for 2019. Blandt de udvalgte er den sociale iværksætter Lasse Alfastsen, der også har skrevet om emnet her på CSR.dk.

Han mener, at der i disse år sker et reelt paradigmeskifte, hvor bæredygtige forretningsmodeller ikke bare er fremtiden, men den nødvendige nutid for en lang række selskaber, store som små.

”Den traditionelle virksomhed med et ensidigt fokus på profit, uden omtanke for det omkringliggende samfund og miljø, er under hastig afvikling. En virksomhed, der er designet til det 20. århundrede, er dømt til at mislykkes i det 21. århundrede”, siger han og fortsætter:

”Iværksættere spiller en vigtig rolle i den grønne omstilling. Flere og flere skaber bæredygtige løsninger og leverer produkter, som nutidens kritiske og værdidrevne forbrugere i stigende grad efterspørger, hvad end vi taler klimaindsats, sundhed eller forbrug af mindre plastik.”

På den baggrund opfordrer han alle nuværende og fremtidige iværksættere til at grundlægge deres virksomheder på stærke og tydelige bæredygtighedsprincipper, og at bruge kerneforretningen til at løse samfundsudfordringer, herunder klimakrisen.

Rammevilkår og økosystem skal på plads
For at sikre, at de grønne – og ofte unge, og dermed også forretningsmæssigt grønne – iværksætter kan få succes med deres projekter, er det yderst afgørende, at vi som samfund for skabt de rigtige rammevilkår, påpeger formand for Dansk Iværksætter Forening, Peter Kofler.

”Vi skal blive endnu bedre til at fremelske bæredygtige iværksættere. De vil mere end bare at snakke om verdensmålene i en temauge i skolen. Vi skal sikre, at de har alt den rådgivning, kapital og talent, som de har brug for”, skriver han i lederen i novemberudgaven af magasinet Iværksætteren.

”Her har samfundet et ansvar om at støtte, der hvor markedet ikke selv kan løfte”, fastslår han. Lykkes vi med de forskellige aspekter på dette område, er mulighederne til gengæld også enorme, understreger han videre.

Læs også: ”Vi skal vise virksomhederne, hvad det er for nogle steder, vi gerne vil arbejde”

” (…) vi kan kun komme i mål som samfund, hvis vi tænker iværksætterne ind i kernen af den grønne omstilling. Gør indsatsen målbar. Den skal være let at forstå, så I får kommunikeret til de rette stakeholdere. Hvis I formår det, er der en stor økonomisk gevinst at hente, når det gælder forbrugere, investorer og medarbejdere”, lyder det fra Peter Kofler.

Vi håber, at de mange events i løbet af iværksætterugen har skubbet i en positiv retning, så ikke kun de grønne startups, men også de traditionelt tænkende virksomheder kan se forretningspotentialet og behovet for at go green.

Lasse Alfastsen

Han bliver bakket op af Lasse Alfastsen, der også fremhæver, hvor vigtigt det er at få økosystemet med i ligningen, så der kan blive dannet grobund for den nytænkning, han mener er uundværlig, hvis vi som samfund skal nå i mål med de grønne ambitioner frem mod 2030, som regeringen har fremlagt.

”Vi er nødt til at opfinde og udvikle nye energieffektive og miljørigtige forretningsløsninger. Det skal altså både være naturligt, nemt og billigt at træffe grønne valg i vores hverdag. Her spiller de grønne iværksættere og virksomheder, der producerer og leverer produkterne, en afgørende rolle”, siger han.

Event gav inspiration
Den danske udgave af iværksætterugen, der i år løb af stablen synkront med 170 lande i hele verden, rummede omkring 200 events, hvor bæredygtige startups kunne præsentere deres koncepter for alle interesserede (ikke mindst potentielle investorer) og få feedback til det videre arbejde.

På et af disse events fortalte tre grønne iværksættere, FødevareBanken, Naboskab og SPIR kbh, om deres historie, tilgang og erfaring, og ikke mindst deres impact set fra deres eget perspektiv. Lasse Alfastsen var selv moderator på den efterfølgende debat, og beretter om en inspirerende eftermiddag.

Læs også: Aktive investorer går efter olieselskaberne

”Dét der kom ud af dagen var, at flere fik mod på at kaste sig ud i iværksættertilværelsen, så inspirationen og indlæggene har jo virket på den front. Derudover var det endnu et eksempel på et af de mange events i løbet af iværksætterugen, som i samlet flok – forhåbentlig – har skubbet i en positiv retning, så ikke kun de grønne startups, men også både traditionelt tænkende virksomheder og “ikke-indviede” befolkningsgrupper kan se forretningspotentialet og behovet for at go green”, siger han.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

14.06.2024CSR.dk

AI-metode afslører millioner af døde træer, skjult blandt de levende, før Californiens historiske skovbrande i 2020

14.06.2024CSR.dk

Løn ud fra ESG-mål er det ultimative integrations-værktøj

13.06.2024CSR.dk

Nu er 30 procent af Carlsbergs ledelse kvinder

13.06.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

Er din bestyrelse “Fit for 55”?

12.06.2024CSR.dk

Bliver du ledet af en algoritme? Det gør flere end man tror, viser et nyt dansk-europæisk studie

10.06.2024BSR

Sponseret

Double Materiality and Decision Quality: An Opportunity for the Courageous

07.06.2024CSR.dk

FN's generalsekretær: Reklamebureauer bør fyre sine oliekunder

07.06.20242030 Builders

Sponseret

Diversity and inclusiveness in Danish businesses

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C