Institut for Menneskerettigheder kritiserer nyt lovforslag

Med et nyt lovforslag vil regeringen fjerne kravet om kønsopdelt lønstatistik for virksomheder med under 35 ansatte. Det vil gøre det sværere at opnå ligeløn, mener Institut for Menneskerettigheder.

"Hvis lovforslaget vedtages, bliver det langt sværere for den enkelte at opdage tegn på ulovlig forskelsbehandling i forhold til løn”, siger Ask Hesby Krogh, leder af Institut for Menneskerettigheders ligestillingsteam..

19.11.2015

CSR.dk

Regeringen ønsker med et nyt lovforslag at fjerne kravet om, at virksomheder med minimum ti ansatte skal give kønsopdelt lønstatistik til medarbejdere eller medarbejderrepræsentanter. I stedet skal kravet kun gælde for virksomheder med minimum 35 ansatte.

Læs også: Man må godt gøre forskel på mænd og kvinder – men hvornår?

Men det er skidt for arbejdet med at få ligeløn og bekæmpe diskrimination i Danmark, mener Institut for Menneskerettigheder. Det skriver instituttet på sin hjemmeside.

”Hvis lovforslaget vedtages, bliver det langt sværere for den enkelte at opdage tegn på ulovlig forskelsbehandling i forhold til løn. I sidste ende kan det få den konsekvens, at der vil gå længere tid, før vi får bugt med uligelønnen i Danmark”, siger Ask Hesby Krogh, leder af Institut for Menneskerettigheders ligestillingsteam.

"Lovforslag vil være tilbageskridt"
Ifølge instituttet er mangel på relevant information om lønforskelle en af de største barrierer for at gennemføre individuelle sager om ligeløn. I 2014 foretog instituttet en undersøgelse, der viste, at klagere i ligelønssager oplever manglende gennemsigtighed. Og fordi det er så svært at identificere lønforskelle, bliver der ført meget få sager om ligeløn i Danmark, vurderer Institut for Menneskerettigheder, der oplyser, at der fra 2000 til 2014 er ført 31 sager om ligeløn ved Ligebehandlingsnævnet.

”Hvis lovforslaget vedtages i sin nuværende form, vil det være det største tilbageskridt for ligestillingen, siden den tidligere regering droppede øremærket barsel til mænd. Vi håber derfor, at der vil være vilje til at justere lovforslaget, når det skal behandles i Folketinget”, siger Ask Hesby Krogh.

Læs også: Det skader karrieren at få børn

I dag er omkring 12.000 virksomheder, ifølge instituttet, omfattet af reglerne før konsopdelt lønstatistik. Hvis lovforslaget vedtages vil kravet fremover kun gælde cirka 2.500 virksomheder, anslår Institut for Menneskerettigheder.

Af lovforslaget fremgår det, at regeringens intention er at lette byrderne for erhvervslivet og ændre reglerne af hensyn til anonymiteten.

-SSM

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

25.04.2025CSR.dk

Flere whistleblower-alarmer: Krise i dansk erhvervsliv?

24.04.2025BSR

Sponseret

Earth Day: Centering Health Equity in Climate Action

24.04.2025Red Barnet

Sponseret

Partnerskab med socialt ansvar: Brøndby IF og Red Barnet viser vejen

10.04.2025Læger uden Grænser

Sponseret

Partnerskaber med Læger uden Grænser kan styrke den globale sundhed

08.04.2025CSR.dk

Kampagne vil gøre op med giftig alkoholkultur

08.04.2025Lübech Living ApS

Sponseret

De bedste 15.000 kr. Lübech Living har brugt

04.04.2025CSR.dk

Naturfrisk Group kan se at Cola-boykot rammer B2B-markedet senere: Restauranter og caféer ser mod alternativer

28.03.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Hjælp til familier, der har børn med livstruende sygdomme

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle