Institut for Menneskerettigheder kritiserer nyt lovforslag

Med et nyt lovforslag vil regeringen fjerne kravet om kønsopdelt lønstatistik for virksomheder med under 35 ansatte. Det vil gøre det sværere at opnå ligeløn, mener Institut for Menneskerettigheder.

"Hvis lovforslaget vedtages, bliver det langt sværere for den enkelte at opdage tegn på ulovlig forskelsbehandling i forhold til løn”, siger Ask Hesby Krogh, leder af Institut for Menneskerettigheders ligestillingsteam..

19.11.2015

CSR.dk

Regeringen ønsker med et nyt lovforslag at fjerne kravet om, at virksomheder med minimum ti ansatte skal give kønsopdelt lønstatistik til medarbejdere eller medarbejderrepræsentanter. I stedet skal kravet kun gælde for virksomheder med minimum 35 ansatte.

Læs også: Man må godt gøre forskel på mænd og kvinder – men hvornår?

Men det er skidt for arbejdet med at få ligeløn og bekæmpe diskrimination i Danmark, mener Institut for Menneskerettigheder. Det skriver instituttet på sin hjemmeside.

”Hvis lovforslaget vedtages, bliver det langt sværere for den enkelte at opdage tegn på ulovlig forskelsbehandling i forhold til løn. I sidste ende kan det få den konsekvens, at der vil gå længere tid, før vi får bugt med uligelønnen i Danmark”, siger Ask Hesby Krogh, leder af Institut for Menneskerettigheders ligestillingsteam.

"Lovforslag vil være tilbageskridt"
Ifølge instituttet er mangel på relevant information om lønforskelle en af de største barrierer for at gennemføre individuelle sager om ligeløn. I 2014 foretog instituttet en undersøgelse, der viste, at klagere i ligelønssager oplever manglende gennemsigtighed. Og fordi det er så svært at identificere lønforskelle, bliver der ført meget få sager om ligeløn i Danmark, vurderer Institut for Menneskerettigheder, der oplyser, at der fra 2000 til 2014 er ført 31 sager om ligeløn ved Ligebehandlingsnævnet.

”Hvis lovforslaget vedtages i sin nuværende form, vil det være det største tilbageskridt for ligestillingen, siden den tidligere regering droppede øremærket barsel til mænd. Vi håber derfor, at der vil være vilje til at justere lovforslaget, når det skal behandles i Folketinget”, siger Ask Hesby Krogh.

Læs også: Det skader karrieren at få børn

I dag er omkring 12.000 virksomheder, ifølge instituttet, omfattet af reglerne før konsopdelt lønstatistik. Hvis lovforslaget vedtages vil kravet fremover kun gælde cirka 2.500 virksomheder, anslår Institut for Menneskerettigheder.

Af lovforslaget fremgår det, at regeringens intention er at lette byrderne for erhvervslivet og ændre reglerne af hensyn til anonymiteten.

-SSM

Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

25.11.2024CSR.dk

Virksomheder er gode til måltal for kvinder i ledelse

20.11.2024Red Barnet

Sponseret

Børns rettigheder er med til at skabe en lysere og mere bæredygtig fremtid.

15.11.2024CSR.dk

Fik du sagt "godt nytår" til din kvindelige kollega i går?

13.11.2024CSR.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

07.11.2024CSR.dk

Ligestilling af værnepligtige kræver kulturændring

01.11.2024Meyers A/S

Sponseret

Meyers støtter Mødrehjælpens Julehjælp fra Valby til Viborg

31.10.2024BSR

Sponseret

Adequate Wages vs. Living Wages: Implementation Guidance for Companies

31.10.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er nomineret til Arbejdsmiljøprisen i Ergonomi

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Velkomstmøde for nye medlemmer

Deltag i vores online velkomstmøde og bliv klogere på dine muligheder som medlem af UN Global Compact Network Denmark

Dato

27.11.2024

Tid

13:00

Sted

Online via Zoom