Dårlig dansk infrastruktur for impactinvesteringer

Impact investeringer er hårdt arbejde, bl.a. fordi formidlingen af kontakt mellem investorer og nye virksomheder er ineffektiv. Det siger Christian Honoré, grundlægger af Goodwings, som drømmer om en egentlig impact investment fond i Danmark.

18.08.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Det nyeste tilbud til investorer med ansvarlige tendenser er ”impact investments”, hvor man sætter penge i virksomheder, som har som udgangspunkt, at de vil mere end at tjene penge. De vil også skabe forandring.

En hurtig Google-søgning viser, at i den internationale samtale bruges begrebet ”impact investments” meget bredt. Alt fra investeringer med et fokus på klassiske ESG-faktorer (environment, social and governance) til investeringer i nye virksomheder med et erklæret fokus på flere bundlinjer og stakeholders.

”Det er et stort felt, hvor mange forskellige aktører er i gang med at definere sig selv og deres roller. Det vigtigste er, at vi ikke får lavet definitionen for stram og snæver – hvis det i Danmark f.eks. kom til at være synonymt alene med socialøkonomiske virksomheder. Hvis rammerne bliver for snævre, vil for få investorer og virksomheder kunne se sig selv i projektet, og der vil være for få virksomheder at investere i,” siger Christian Honoré.

Dårlige forbindelser
Som medstifter af rejseportalen Goodwings, hvis forretningsmodel bygger på at ville skabe forandring i verden, har Christian Honoré over de seneste par år været hele turen med at være en iværksættervirksomhed som skulle finde kapital til at udvikle en impact-virksomhed.

Christian Honoré vil gerne lægge erfaring til udviklingen af en bedre infrastruktur for impact-investeringer. .

”Fordi der ikke er særlig mange kanaler – især i Danmark – til at samle flowet af kapital mellem investorer og iværksættere med fokus på impact, så ender det med at være vældig tidskrævende for alle parter. Fordelingen af midlerne bliver ineffektiv – og det er en klar udfordring for feltet,” forklarer han.

Heller ikke i resten af verden er man i mål, men der er dog erfaringer at trække på. F.eks. amerikanske Toniic, som agerer platform til formidling af kontakt mellem investorer og impact-orienterede virksomheder og udgiver en årlig international trend- og praksisrapport. De har omkring 1.000 investeringsemner i deres database.

I Norden er ImpactX i gang med at etablere en lignende nordisk platform. I øjeblikket er der 23 virksomheder på listen over investeringsemner i Danmark.

Der skal slås nogle skæve
Der er tilsyneladende brug for nogle mødesteder i form af netværk og investeringsfonde i dansk regi med fokus på impact investeringer, hvor man kan mødes og præsentere sig selv. Men det skal kun være begyndelsen.

Det rigtige ville være at etablere en egentlig fond, hvor forskellige aktører med interesse i impact investeringer i fællesskab etablerede en portefølje af selskaber, man kunne investere i på baggrund af definitioner og med metoder udviklet til at bedømme og dokumentere at der bliver skabt impact. Det her er et felt, der stadig kræver mange eksperimenter og hvor der vil blive slået en del skæve, før vi ved, hvordan det skal gøres. Til gengæld må vi også erkende, at det er den eneste vej frem, for man kan ikke finde alle svarene på forhånd,” siger Christian Honoré.   

Vi kan lære af udviklingsbistand
Behovet for at eksperimentere kommer af at impact-investeringer naturligvis har sine udfordringer. F.eks. at impact ikke altid er direkte målbart.

”Hvis det var det, så havde vi jo gjort det. Vi ved, hvordan vi skal måle og tale om input og output. Men impact handler om hvilke forandringer vi sætter i gang ude i tredje, fjerde, femte led, og der er investorer og virksomheder ikke så fortrolige med endnu. Den gode nyhed er, at det har udviklingssektoren, Danida og forskellige NGO’er, jo beskæftiget sig med længe, så der er mange modeller, man kan låne fra,” fortæller Christian Honoré.

Et lille univers
Lige nu er det desuden en udfordring, at der ikke er voldsomt mange investeringsemner på markedet, og at investorer kan have interesse i at holde dem, der er, for sig selv, så prisen ikke bliver drevet op.

Men en anden af Toniics aktiviteter, the 100% Impact Network, har netop det formål at udvikle metoder til og bevise, at det fint kan lade sig gøre at tjene penge på at investere udelukkende i virksomheder med impact på programmet. Netværket har i dag 85 medlemsorganisationer fra hele verden som repræsenterer omkring 4,5 milliarder amerikanske dollar. Langt fra alle er på 100%.

Desuden er der en tendens til, at det er forholdsvis store private formuer eller filantropiske fonde, som gerne vil arbejde med impact investeringer. Deres antal er i dansk kontekst noget begrænset.

”Institutionelle investorer, heriblandt pensionskasserne burde i en eller anden form også komme med på denne her vogn, og eksperimentere og hjælpe med at modne det her marked. Grundene til, at de holder igen, er, så vidt jeg har forstået, at det drejer sig om for små beløb, og at de ikke kan løbe risikoen. Men hvis du er en tålmodig investor, er der ikke noget der tyder på, at det skulle være en dårligere forretning at investere i impact-orienterede virksomheder. Tværtimod,” siger Christian Honoré. 

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld, som du tror?

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: CSR og finans

Relateret indhold

11.09.2024CSR.dk

Topledere har vigende fokus på bæredygtighed

10.09.2024CSR.dk

Jo mere bæredygtighed, jo mindre risiko for skandaler

19.08.2024Green Moves

Sponseret

Hastigt voksende certificering skiller fårene fra bukkene

19.08.2024JUC SERVICE ApS

Sponseret

Virksomheder styrker deres ESG-indsats med kompetenceløft til medarbejdere

19.08.2024Finansforeningen

Sponseret

ESG-investering skaber bedre afkast!

08.08.2024CSR.dk

UN Tourism og TUI Care Foundation støtter afrikanske håndværkere i landdistrikter

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

11.06.2024CSR.dk

Der bliver hårdt brug for de grønne stemmer i Europa-Parlamentet

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

19.08.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

19.08.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtig forretningsforståelse

Få et 360 graders blik på bæredygtighedsverdenen. Opnå et stærkt fundament af viden, indsigter og værktøjer til at arbejde med den grønne omstilling i din virksomhed. Statsgodkendt uddannelsesforløb på 4 dage med ECTS-point.

Dato

12.09.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Beierholm
Kursus
Bæredygtighedskursus - Kolding

Kurset er for dig, der gerne vil klædes på til at introducere bæredygtighed i din virksomhed, og komme i gang med arbejdet med grøn omstilling.

Dato

12.09.2024

Tid

09:00

Sted

Kolding

Dansk Standard
Kursus
Lead auditor kursus – ISO 14001 miljøledelse

På dette kursus får du de nødvendige kompetencer til at planlægge, gennemføre og afrapportere en ISO 14001-audit baseret på kravene i ISO/IEC 17021-1, vejledningen i ISO 19011 og anden bedste auditpraksis.

Dato

16.09.2024

Sted

Århus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

16.09.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K