IEA: Coronafald i oliebehov og CO2 er en tragedie, ikke en gave

Den globale efterspørgsel på olie er styrtdykket under coronakrisen, og CO2-udslippet er ligeledes mindsket. Men det er bestemt ikke noget at glæde sig over, mener Fatih Birol fra energiagenturet IEA. De negative konsekvenser er klart større, mener han.

Såvel behovet for som prisen på olie er styrtdykket under coronakrisen, men den (kortvarige) klimamæssige gevinst er ikke noget, man skal glæde sig over, mener IEA..

20.04.2020

CSR.dk

April 2020-versionen af rapporten sætter en konkret tal på en af coronakrisens konsekvenser, nemlig det faldende behov for råolie verden over, primært foranlediget af stillestående bil- og flytrafik. IEA forudser således, at den globale olieefterspørgsel i år vil falde med 9,3 mio. tønder i døgnet til et historisk lavt niveau.

Ser man alene på april er behovet faldet med rekordhøje 29 mio. tønder i døgnet (mb/d), mens tallet for maj hedder 26 mb/d sammenlignet med samme tidspunkt sidste år. Det langt lavere forbrug i Europa og USA er toneangivende i faldet.

Som en direkte konsekvens af det styrtdykkende olieforbrug er også verdens CO2-udslip faldet betragteligt den seneste tid, men som IEA’s topchef Fatih Birol også tidligere har pointeret, så er det, der ellers lyder som et plus på klimafronten bestemt ikke noget, man skal glæde sig over. Og så meget er det i øvrigt heller ikke, mener de kloge hoveder på MIT.

Der er således enorme værdier investeret i den globale olieindustri, og store dele af disse går tabt som følge af krisen, samtidig med at millioner af mennesker mister deres arbejde. Men de økonomiske og miljømæssige konsekvenser er ikke det vigtigste aspekt, påpeger Birol. 

“Jeg har hørt mennesker glæde sig over, at CO₂-udledningen falder dramatisk, men ærligt talt: 2 mio. smittede, flere end 125.000 døde og den værste økonomiske nedtur i generationer. Det er ikke en gave til klimaet. Faldet i CO₂-udledningen er ikke udtryk for en politisk beslutning, men resultatet af en global tragedie”, siger han ifølge Shippingwatch

Mindre benzin og diesel
Den aktuelle pris for tønde WTI-olie, der er benchmark for industrien, er i skrivende stund på historisk lave 15 dollars. IEA peger imidlertid på, at selvom de lave priser kan virke som en fordel for forbrugerne, så kan mange ikke udnytte det, fordi omkring fire milliarder mennesker – over halvdelen af jordens befolkning – i øjeblikket er underlagt corona-restriktioner i et givent omfang.

Den førnævnte stillestående bil- og flytrafik har selvsagt også medført et markant fald i efterspørgslen på benzin, diesel og flybrændstof. Ifølge IEA’s rapport vil behovet for sidstnævnte, som følge af de mange parkerede fly rundt om i verden, således falde med 26 procent i 2020.

Og på landevejene er der tyndet så meget ud i først og fremmest personbilerne, at det globale benzinbehov vil falde med 11 procent i år. I den tunge transport kører relativt flere af lastbilerne stadig, men ikke desto mindre falder dieselefterspørgslen med syv procent i 2020, forventer IEA.

Læs også: Usikkerhed om brændstoffer hæmmer transportens grønne omstilling

”Selv hvis vi forudsætter, at grænserne genåbnes, og at man atter kan rejse nogenlunde frit, vil den globale olieefterspørgsel i år falde med ca. 10 procent og dermed udradere et tiårs efterspørgselsvækst. Varer coronakrisen længere end forventet, tegner der sig et endnu mørkere billede”, siger Fatih Birol ifølge Shippingwatch.

-AK

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: coronakrisen

Både redaktionen og partnere på CSR.dk skriver løbende om coronakrisen. Vi har samlet alle artikler her. 

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

16.04.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Fremover skal bygningsdrift kunne svanemærkes

16.04.2024Topsoe A/S

Sponseret

Navigating the routes to decarbonized shipping

16.04.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

CO2-kreditter: Måske en del af løsningen

16.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.04.2024CSR.dk

To miljømilliarder til bedre vandmiljø, mere skov og rent drikkevand

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Key insights: The OECD – OCDE Forum on due diligence in the garment and footwear industry

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Klappir Nordic ApS
Morgenmøde
Breakfast brief on ESG Strategy and Data

You can expect: Real case learnings on ESG strategy implementation from Viggo, data reporting best practices from Klappir's experience, knowledge on CO2 reduction from The 0-mission.

Dato

23.04.2024

Tid

08:00

Sted

4 Tømmergravsgade 2450 København

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V