HK’erne er blevet grønnere på jobbet

Ny undersøgelse fra HK Stat viser, at den grønne omstilling er ved at tage fart på de statslige arbejdspladser. Og HK’erne er blevet mere involverede i de grønne og bæredygtige tiltag.

Foto: HK

15.11.2024

CSR.dk

Det siges, at al forandring er svær. Og selv om vi som samfund og enkeltpersoner i lang tid har været opmærksom på, hvor vigtig grøn omstilling er for klimaet, så har transformationen til bæredygtighed haft en langsom start på de danske arbejdspladser.

Der begynder dog at ske noget. For to år siden foretog HK Stat en undersøgelse blandt medlemmerne af de grønne initiativer og de ansattes motivation rundt på de statslige arbejdspladser. Resultatet viste, at ledere og ansatte var sat på opgaven, men rammerne var langt fra alle steder på plads.

LÆS OGSÅ: Statens arbejdspladser er kun lysegrønne

Nu har HK Stat fulgt op på undersøgelsen med en helt frisk rundspørge til flere end 1.000 medlemmer. Den dokumenterer, at den grønne omstilling har fået mere medvind og opmærksomhed.

57 procent af ansatte bidrager selv

Tallene viser, at både de ansatte og lederne har fået øget fokus på den grønne omstilling på de to år. De ansatte vurderer nu for 57 procents vedkommende, at de selv bidrager til at gøre arbejdspladsen grønnere. Det tal var 51 procent i 2022.

LÆS OGSÅ: Der skal gå sport i grønne løsninger på jobbet

For ledelsens vedkommende, vurderede 27 procent af de adspurgte HK Stat-medlemmer i 2022, at deres ledelse bidrog til at gøre arbejdspladsen grønnere. Det har nu ændret sig til, at 37 procent af ledelsen arbejder aktivt på den grønne omstilling. Andelen af HK Stat-medlemmer, som ikke ved, om deres ledelse bidrager med grønne tiltag, ligger stabilt på henholdsvis 47 og 46 procent.

Ændret tilgang til maden i kantinen

Kigger man ned i fritekstssvarene får man indtryk af en noget bredere vifte af bæredygtighedstiltag på arbejdspladserne, end det var tilfældet i 2022. Der er mere grøn transport og deltagelse af medarbejdere i grønne udvalg. Det nævnes dog også af flere ansatte, at der stadig er potentiale for forbedring – især med henblik på digitalisering og mere omfattende strategiske tiltag.

En stor del ansatte skriver, at de har fået nyt fokus på affaldssortering, energiforbrug og udskiftning af plastmaterialer. Og mange arbejdspladser har ændret tilgang til maden i kantinen mod flere grønne retter og fokus på økologi og vegetarmad nogle af ugens dage.

LÆS OGSÅ: Alle ansatte skal med på den grønne bølge

- Vi har fået grønne mål for afdelingen. Eksempelvis skal man lade bilen stå hjemme mindst en dag om ugen, mens der er fokus på mindre print samt oprydning i mails for at mindske belastningen af serverne, skriver en af deltagerne i spørgeskemaundersøgelsen.

Men der er også kommet fokus på rejsepolitikken ved de statslige arbejdspladser, og der oprettes små vilde, grønne områder, skabes samkørsel og spares på strømmen.

Genbrug af DHL-trøjer efter løbet

- Vi har øget fokus på økologi og lokale varer. Og så er der regler om anvendelse af offentlig transport eller cykel til møder – eller skype/team møde ved større afstand. Blomsterkasser på tagterrassen til bybier er også kommet til, mens der er nyt fokus på varme, isolering og lignende, skriver et andet HK Stat-medlem.

LÆS OGSÅ: Sådan gør I arbejdspladsen grønnere

Nogle steder i staten er der opfundet en ny rolle som ’klimaambassadør’, andre steder ’grønne teams’, mens flere steder nu opsætter mål for bæredygtighed på arbejdspladsen og gør brug af ’klimaregnskaber’.

- Vi husker at slukke lyset, mens der er indført genbrug af tøj og bøger. Og så genbruger vi vores DHL-trøjer efter det fælles løb, skriver en anden om de nye tiltag på jobbet.

Fakta om grøn omstilling på jobbet

De vigtigste fokusområder i den grønne omstilling på statens arbejdspladser ifølge spørgeskemaet til de ansatte:

  1. Affaldssortering og genbrug
  2. Energibesparelser
  3. Grøn transport
  4. Grønne indkøb og kantinedrift
  5. Digitalisering og papirbesparelse
  6. Certificeringer og strategiske initiativer
  7. Medarbejderinvolvering og uddannelse
  8. Fokus på verdensmålene

- EHS

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle