Hjælp til at støtte medarbejdere med psykiske lidelser

Fire ud af fem personer vil i løbet af deres liv være påvirket af en psykisk lidelse. En ny undersøgelse viser, at hver fjerde leder ikke ved nok om, hvordan de kan hjælpe deres medarbejdere, som enten får eller har en psykisk lidelse. Det skal en ny guide hjælpe dem til.

Foto: 123rf.com

30.04.2025

CSR.dk

De fleste vil i løbet af deres arbejdsliv enten selv få en psykisk lidelse eller være kollega med eller leder for en person med en psykisk lidelse. Alligevel viser en ny undersøgelse, at det kan være vanskeligt for ledelsen at håndtere psykiske lidelser, men at medarbejderne ønsker, at ledere involverer sig.

”Arbejdspladsen spiller en stor rolle i at støtte medarbejdere, som får eller har en psykisk lidelse eller psykiske problemer, så de kan holde fast i deres arbejde. Når fire ud af fem danskere i løbet af livet kommer i behandling for en psykisk lidelse som fx depression, angst eller skizofreni, er det noget, der sker for de fleste”, siger vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, Nanna Skovgaard.

Ifølge undersøgelsen mener mindre end halvdelen (40 procent af lederne), at de fremmer åbenhed om psykiske lidelser, og 43 procent af de adspurgte ledere kender ikke til de eksisterende støtteordninger, der findes på området. Det ønsker EN AF OS at gøre op med, og derfor er der nu en ny guide til ledere, som kan bruges til at åbne for snakken om psykiske problemer.

”At man som leder ved, hvordan man kan støtte sine medarbejdere, når de får en psykisk lidelse kan være afgørende for at inkludere og fastholde tilknytte medarbejderne på arbejdspladsen. Et redskab kan for eksempel være at aftale arbejdsrelaterede tilpasninger med den enkelte medarbejder. Det er ikke nødvendigvis svært eller dyrt – men kan bare afspejle sund fornuft, for eksempel ved at vedkommende arbejder mindre i en periode”, siger Nanna Skovgaard.

Undersøgelsen viser desuden, at mange ledere kan arbejde mere aktivt for at nedbryde fordomme om psykiske lidelser på arbejdspladsen. 39 procent af ledere er enige i, at ledelsen handler aktivt for at reducere fordomme omkring psykiske lidelser eller psykiske problemer, men kun 26 procent af medarbejderne er enige i, at ledelsen handler aktivt. 

”Den bedste måde at tilknytte og inkludere medarbejdere, der får eller har en psykisk lidelse, er åbenhed og rummelighed. Men både ledere, kollegaer med og uden psykiske lidelser kan have svært ved at tage samtalen. Derfor er det vigtigt, at arbejdsgivere tager et ansvar for at skabe et godt psykisk arbejdsmiljø, hvor det er okay at tale om, at man har psykiske problemer, og at tale om hvilke behov man kan have dækket for at trives på arbejdspladsen og samtidigt løse sine opgaver bedst muligt”, siger vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, Nanna Skovgaard.

Sundhedsstyrelsen lancerer udover guiden også en landsdækkende oplysningsindsats, der handler om at åbne for snakken om psykiske problemer på arbejdspladsen.

Her finder du guiden "Sådan kan du støtte medarbejdere med psykiske problemer"

Læs mere om kampagnen

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

30.04.2025CSR.dk

Hjælp til at støtte medarbejdere med psykiske lidelser

30.04.2025CSR.dk

Unge efterspørger social bæredygtighed på arbejdspladsen

29.04.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Tænd lys i en mørk tid: Netto donerer lys i forbindelse med 80-året for Danmarks befrielse.

29.04.2025CSR.dk

Flere virksomheder giver fuld løn ved barns sygdom

25.04.2025CSR.dk

Flere whistleblower-alarmer er en god nyhed

24.04.2025BSR

Sponseret

Earth Day: Centering Health Equity in Climate Action

24.04.2025Red Barnet

Sponseret

Partnerskab med socialt ansvar: Brøndby IF og Red Barnet viser vejen

10.04.2025Læger uden Grænser

Sponseret

Partnerskaber med Læger uden Grænser kan styrke den globale sundhed

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Du får kommunikationsværktøjer, så du kan styrke din organisations bæredygtige profil. På den måde giver du din organisation en tydelig og troværdig stemme, der øger brandværdien og skaber en klar position over for kunder og samarbejdspartnere.

Dato

28.04.2025

Tid

10:00

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Amagerfælledvej 190, 2300 Kbh. S

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Strategisk ESG-kommunikation

Du lærer at bruge indsigter fra din organisations ESG-indsats til strategisk kommunikation. Dine undervisere Line Schmeltz og Anna Karina Kjeldsen sørger for, at du efter kurset kan kommunikere aktivt til omverdenen om din virksomheds arbejde med samfundsansvar.

Dato

30.04.2025

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
ISO/IEC 27001:2022 Foundation – Certificeret af PECB

Få bevis på dine kompetencer i informationssikkerhed med den internationale certificering fra PECB.

Dato

01.05.2025

Sted

Copenhagen

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4WIND Management Awareness Training

Event Description

Dato

05.05.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Specialist Training

Event Description

Dato

06.05.2025

Sted

Online

Beierholm
Webinar
Biodiversitet i et værdikædeperspektiv (2/2)

Hvordan påvirker din virksomhed biodiversiteten – og hvordan påvirker biodiversiteten din virksomhed? Tilmeld dig vores webinar og få en introduktion til de centrale begreber inden for biodiversitet og økosystemer. Vi undersøger, hvordan de påvirker virksomheders drift og værdikæde, og hvordan du kan arbejde strategisk med dem.

Dato

06.05.2025

Tid

08:15

Sted

Online