Hellig kamp for klimaet

Repræsentanter fra Danmarks fire største religiøse trossamfund var i mandags samlet til en debat om deres rolle i kampen mod klimaforandringerne. De vil gøre, hvad de kan, men mulighederne er begrænsede. Mulig intern konkurrence på vej.

De største danske trossamfund er klar til at gå ind i klimakampen - på deres egne præmisser..

10.03.2016

Anders Kampmann, CSR.dk

At klimaforandringerne er noget, der i større eller mindre grad påvirker alle, er et faktum, de færreste herhjemme efterhånden vil modsætte sig. Når det kommer til at reagere på de udfordringer, der følger med, er der imidlertid stor forskel på indsatsen fra forskellige grupper i samfundet.

Læs også: Bayern München donerer €1 mio. til paven

På den baggrund havde repræsentanter fra Danmarks fire største religiøse trossamfund i mandags sat hinanden stævne i Politikens Hus i København for at debattere om, og i så fald hvordan, de hver især kan blande sig på den hjemlige klimascene.

Panelet ved debatarrangementet bestod af (fra venstre) ordstyrer Birgitte Qvist-Sørensen fra Folkekirkens Nødhjælp, overrabbiner Jair Melchior, katolsk pastor Daniel Nørgaard, biskop Peter Fischer Møller og imam Abdul Wahid Pedersen..

Eftermiddagens panel bestod, foruden generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Birgitte Qvist-Sørensen, der agerede ordstyrer, af imam Abdul Wahid Pedersen, biskop Peter Fischer Møller, katolsk pastor Daniel Nørgaard og overrabbiner Jair Melchior, og de fire var faktisk langt hen ad vejen ganske enige om klimaproblematikken og dens udfordringer, om end de forskellige religiøse standpunkter også kom til syne undervejs.

Alle fire talte således om divergerende versioner af skaberværket og den indbyggede respekt for omgivelserne, der bør ligge heri, om menneskets position i naturen og ansvaret, der følger med – ”Vi er forvaltere, ikke ejere af Jorden”, som Peter Fischer formulerede det – og også den konkrete indflydelse, de har mulighed for at udøve over for deres respektive menigheder.

Ansvar og moralsk forpligtelse
”Vi er alle sammen en del af et større system, og det budskab kan vi tage med ind i vores egne rækker. Vi bør starte med os selv; det er et spørgsmål om vilje, så kan vi skabe en holdningsændring, også selvom det måske starter i det små ved eksempelvis at spise mindre kød”, sagde Abdul Wahid Pedersen, og blev bakket op af Peter Fischer Møller:

”Vi har et ansvar for dem, der ikke kan klare sig selv – det er dem, der lige nu bliver ramt hårdest af klimaforandringerne ude i verden”, sagde han og henviste til bl.a. østater, der er truet på eksistensen af stigende verdenshave, og tørkeramte afrikanske stater på striber.

Derudover præsenterede han et igangværende tiltag i form af initiativet ’Grøn Kirke’, der som navnet antyder har til formål at forbedre de danske folkekirkers miljømæssige fodaftryk gennem ”lavpraktiske indgreb” såsom bæredygtigt indkøb, mindsket energiforbrug og lignende.

Læs også: Efter klimaaftalen: 'Vi vil se nogle store forandringer

Vi har et ansvar for dem, der ikke kan klare sig selv – det er dem, der lige nu bliver ramt hårdest af klimaforandringerne ude i verden

Biskop Peter Fischer Møller

Den depeche var Jair Melchior ikke sen til at samle op. Til bifald fra det meste af salen foreslog han således en konkurrence mellem de fire trossamfund om, hvem der er ’grønnest’, hvilket hans meddebattører virkede klar til, selvom der ikke blevet givet yderligere løfter.

Daniel Nørgaard tog – som den eneste i panelet – nogle trosrelaterede forbehold, når det kom til anerkendelsen af klimaforandringerne som menneskeskabte, men understregede samtidig, at han bestemt ikke så sig selv som ’klimafornægter’, og henviste straks til den katolske kirkes historik på området, bl.a. i form af pave Frans’ offentlige standpunkt på området.

”Som institution er vi moralsk forpligtede til at både lytte og handle, hvilket både pave Frans og flere af hans forgængere har gjort. Når det er sagt, så er det reelle fremskridt begrænset, så jeg vil sige, at vi kan være stolte af alt det, der er blevet sagt, men ikke af, hvor lidt der rent faktisk er blevet gjort”, sagde han.

Styrke i diversitet
Det førte naturligt til spørgsmålet om, hvordan de enkelte aktører ser mulighederne for at handle, herunder at påvirke de politiske beslutningstagere. Her var der større forskel på holdningerne hos de fire panelister, for mens Daniel Nørgaard erklærede den katolske kirke klar til ”kritisere alle på tværs af partiskel”, så lagde Peter Fischer Møller mere op til ikke at ”definere politik”, men derimod ”åbne nogle menneskelige perspektiver”, mens Abdul Wahid Pedersen efterspurgte en afstandtagen fra ”individfokuseringen i samfundet”.

Derfor kom slutfasen af debatten også til at handle mere om det menneskelige aspekt og styrken i diversiteten blandt både de fire religioner, der var til stede, og de øvrige ude i verden, når det kommer til at komme til orde og gøre en forskel politisk.

Eftermiddagen bød også på musikalske indslag fra først Outlandish' Isam B og her digter/sanger Janne Mark..

”Forskelligheden giver noget perspektiv, og det er noget vægt i, at vi ikke bare siger det samme, selvom vi er enige om målet. I det hele taget er det farligt, når alle er ens, for så kommer til at handle om ubegrænset vækst og jagten på materielle goder og kortsigtede gevinster. Derfor må vi stille krav til vores tilhørere om at gå forrest og gøre en indsats”, sagde Jair Melchior.

Læs også: Danmarks første overskudsmarked er åbnet

I forhold til at opnå indflydelse i det danske samfund, anerkendte et samstemmende panel dog også en pointe fra Birgitte Qvist-Sørensen, nemlig at det religiøse aspekt grundlæggende ikke fylder særlig meget (om noget) i gennemsnitsdanskerens hverdag, hvilket sætter grænser for mulighederne i hjemligt regi. De større perspektiver for indflydelse fra den kant – både politisk og socialt – skal derfor findes internationalt i lande, hvor religionen er mere integreret i samfundet og adskillelsen af kirke og stat ikke er så stærk som i Danmark.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

26.04.2024CSR.dk

Et udvalg fra nyhedstrømmen

26.04.2024CSR.dk

Større sikkerhed for ansvarligt tømmer på vej

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

10.04.2024CSR.dk

Ny retspraksis i Europa: Klimabeskyttelse som menneskeret

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

12.03.2024CSR.dk

Får EU-Parlamentet lukket de russiske gashaner?

Jobmarked

Se alle

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
SUSTAINX ApS
Webinar
Hvordan lykkes man som ESG-ansvarlig?

Et indblik i opgaver, processer og strategier

Dato

30.04.2024

Tid

11:00

Sted

Teams

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

30.04.2024

Sted

Aros Konference, København

HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB
Konference
Bæredygtig finansiering – det skal du vide

Omstillingen til en bæredygtig fremtid kræver kapital – meget kapital. Kom med til debatten, hvor vi med sustainability linked finansiering som omdrejningspunkt giver dig indblik i ESG performance og transformation af virksomheder.

Dato

02.05.2024

Tid

15:30

Sted

Philip Heymans Allé 7, 2900 Hellerup

access2innovation
Morgenmøde
African soils and how they affect agriculture development

Virtual A2i Talk

Dato

03.05.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

2030 Builders
Møde
Networking - Wine and Walnuts

Join us for a casual afternoon of engaging stories and discussions around the Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), away from conventional corporate presentations. Dive deep into the sustainability challenges and triumphs, share experiences, and connect with like-minded individuals over wine and walnuts.

Dato

03.05.2024

Tid

15:30

Sted

Fuglevangsvej 11

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J