Globalt survey: Flertallet vil øge investeringer i ESG

Politisk modstand og greenwashing-fokus får ikke investorer og administrerende direktører til at skrue ned for ESG-indsatsen. Tværtimod.

Foto: 123rf.com

15.11.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Et stort flertal af investorer og virksomhedsledere planlægger at øge deres investeringer i ESG over de næste fem år. Hele 90 procent af investorerne forventer at det vil give dem et øget afkast, og virksomhedslederne regner med at de vil få bedre adgang til kapital og bedre omdømme ud af den øgede indsats på ESG. 

Det er hovedkonklusionen i et nyt survey gennemført af Bloomberg Intelligence og udgivet som organisationens første ESG Market Navigator. Surveyet har svar fra 250 topledere og 250 senior-investorer fra Nordamerika, Europa og Asien. 

Læs også: Pensionskasser svarer på kritik af investeringer i kul og olie

En hovedkonklusion i rapporten er, at på trods af det øgede ’backlash’ på ESG, så mener tre fjerdedele af toplederne, at fordelene opvejer den øgede risiko for at blive set efter i sømmene. Mere end halvdelen af investorerne fortalte, at den politisk modstand mod ESG i særligt USA snarere har fået dem til at øge deres eget ESG-fokus.

Da international forfatter, rådgiver og taler Andrew Winston var i København i sidste måned, kom han til samme konklusion: 

”Hele det ’backlash’, man ser, er politisk teater. Det er skabt for at distrahere, men det kan ikke ændre retningen, hvor f.eks. nye grønne teknologier brager frem,” sagde han, da han talte ved et event arrangeret af Deloitte. 

Det bakkes op af survey-svarene, hvor 90 procent af investorer og 67 procent af toplederne svarer ja til, at ESG er blevet mainstream. 

Virksomheders fordele ved ESG

Hele 77 procent af toplederne i undersøgelsen regner med at øge ESG-budgettet inden for de næste to år, og 84 procent nævnte at ESG-fokus hjælper dem til at gøre deres virksomhedsstrategi mere robust, mens 81 procent var bekymrede for at miste markedsandele, hvis de kom bagud på ESG. 

Et nærmere kig på sammenhængen mellem ESG og strategien i virksomheder viste, at hele 84 procent af toplederne mente, at de har ESG og klima med I deres planer for virksomheden og eventuelle opkøbsaktiviteter. På den anden side var det kun 57 procent, som regnede med at de ville nå deres net zero targets, mens kun 33 procent forventede at andre virksomheder vil lykkes med den opgave. 

ESG-begejstrede penge

Tre fjerdedele af virksomhedslederne er til gengæld overbevist om, at en ESG-strategi forbedrer deres adgang til kapital. Og investorernes svar i surveyet kunne tyde på, at det er rigtigt. 

For over 85 procent af investorerne forventer at øge deres investeringer i ESG og klima over de næste to år. De vil også øge deres ESG research-budgetter, ligesom de fortæller at de er blevet mere aktive i deres engagement med virksomheder, hvor 60 procent siger at de udfordrer virksomheder på deres ESG-strategi. 

Årsagerne bag er ikke drevet af en indre aktivist bag de lyseblå skjorter, men snarere at 90 procent regner med bedre afkast fra ESG-investeringer, en mere robust investeringsportefølje og bedre beslutninger når ESG-analyse inddrages i processen. 

Backlash er ikke kun i USA

Mens man kunne forfalde til at tro, at ESG-backlash er noget, der hører til i det stærkt polariserede USA, kan Europa ikke længere sige sig fri for at være ramt. 

Læs også: Global tendens: Flere og flere virksomheder og stater sagsøges i klimaets navn

F.eks. forsøgte 44 højrefløjspolitikere i Europa-Parlamentet at blokere vedtagelsen af de nye, europæiske standarder for bæredygtighedsrapportering lige før den endelige afstemning. I sidste ende blev standarderne vedtaget med 359 stemmer for og 261 imod. 

Hovedparten af modstanden I EU-Parlamentet kommer fra EPP-gruppen (European People’s Party), som også arbejder imod direktivet om obligatorisk due diligence, der stadig er på vej igennem EU’s lovgivningsprocesser. 

Flere nationale eksempler på udvanding af og modstand mod politiske tiltag på klima- og miljøområdet kan ses her: Resistance to green policies around Europe    

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

14.06.2024CSR.dk

AI-metode afslører millioner af døde træer, skjult blandt de levende, før Californiens historiske skovbrande i 2020

14.06.2024CSR.dk

Løn ud fra ESG-mål er det ultimative integrations-værktøj

13.06.2024CSR.dk

Nu er 30 procent af Carlsbergs ledelse kvinder

13.06.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

Er din bestyrelse “Fit for 55”?

12.06.2024CSR.dk

Bliver du ledet af en algoritme? Det gør flere end man tror, viser et nyt dansk-europæisk studie

10.06.2024BSR

Sponseret

Double Materiality and Decision Quality: An Opportunity for the Courageous

07.06.2024CSR.dk

FN's generalsekretær: Reklamebureauer bør fyre sine oliekunder

07.06.20242030 Builders

Sponseret

Diversity and inclusiveness in Danish businesses

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C