Globalt survey: Flertallet vil øge investeringer i ESG

Politisk modstand og greenwashing-fokus får ikke investorer og administrerende direktører til at skrue ned for ESG-indsatsen. Tværtimod.

Foto: 123rf.com

15.11.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Et stort flertal af investorer og virksomhedsledere planlægger at øge deres investeringer i ESG over de næste fem år. Hele 90 procent af investorerne forventer at det vil give dem et øget afkast, og virksomhedslederne regner med at de vil få bedre adgang til kapital og bedre omdømme ud af den øgede indsats på ESG. 

Det er hovedkonklusionen i et nyt survey gennemført af Bloomberg Intelligence og udgivet som organisationens første ESG Market Navigator. Surveyet har svar fra 250 topledere og 250 senior-investorer fra Nordamerika, Europa og Asien. 

Læs også: Pensionskasser svarer på kritik af investeringer i kul og olie

En hovedkonklusion i rapporten er, at på trods af det øgede ’backlash’ på ESG, så mener tre fjerdedele af toplederne, at fordelene opvejer den øgede risiko for at blive set efter i sømmene. Mere end halvdelen af investorerne fortalte, at den politisk modstand mod ESG i særligt USA snarere har fået dem til at øge deres eget ESG-fokus.

Da international forfatter, rådgiver og taler Andrew Winston var i København i sidste måned, kom han til samme konklusion: 

”Hele det ’backlash’, man ser, er politisk teater. Det er skabt for at distrahere, men det kan ikke ændre retningen, hvor f.eks. nye grønne teknologier brager frem,” sagde han, da han talte ved et event arrangeret af Deloitte. 

Det bakkes op af survey-svarene, hvor 90 procent af investorer og 67 procent af toplederne svarer ja til, at ESG er blevet mainstream. 

Virksomheders fordele ved ESG

Hele 77 procent af toplederne i undersøgelsen regner med at øge ESG-budgettet inden for de næste to år, og 84 procent nævnte at ESG-fokus hjælper dem til at gøre deres virksomhedsstrategi mere robust, mens 81 procent var bekymrede for at miste markedsandele, hvis de kom bagud på ESG. 

Et nærmere kig på sammenhængen mellem ESG og strategien i virksomheder viste, at hele 84 procent af toplederne mente, at de har ESG og klima med I deres planer for virksomheden og eventuelle opkøbsaktiviteter. På den anden side var det kun 57 procent, som regnede med at de ville nå deres net zero targets, mens kun 33 procent forventede at andre virksomheder vil lykkes med den opgave. 

ESG-begejstrede penge

Tre fjerdedele af virksomhedslederne er til gengæld overbevist om, at en ESG-strategi forbedrer deres adgang til kapital. Og investorernes svar i surveyet kunne tyde på, at det er rigtigt. 

For over 85 procent af investorerne forventer at øge deres investeringer i ESG og klima over de næste to år. De vil også øge deres ESG research-budgetter, ligesom de fortæller at de er blevet mere aktive i deres engagement med virksomheder, hvor 60 procent siger at de udfordrer virksomheder på deres ESG-strategi. 

Årsagerne bag er ikke drevet af en indre aktivist bag de lyseblå skjorter, men snarere at 90 procent regner med bedre afkast fra ESG-investeringer, en mere robust investeringsportefølje og bedre beslutninger når ESG-analyse inddrages i processen. 

Backlash er ikke kun i USA

Mens man kunne forfalde til at tro, at ESG-backlash er noget, der hører til i det stærkt polariserede USA, kan Europa ikke længere sige sig fri for at være ramt. 

Læs også: Global tendens: Flere og flere virksomheder og stater sagsøges i klimaets navn

F.eks. forsøgte 44 højrefløjspolitikere i Europa-Parlamentet at blokere vedtagelsen af de nye, europæiske standarder for bæredygtighedsrapportering lige før den endelige afstemning. I sidste ende blev standarderne vedtaget med 359 stemmer for og 261 imod. 

Hovedparten af modstanden I EU-Parlamentet kommer fra EPP-gruppen (European People’s Party), som også arbejder imod direktivet om obligatorisk due diligence, der stadig er på vej igennem EU’s lovgivningsprocesser. 

Flere nationale eksempler på udvanding af og modstand mod politiske tiltag på klima- og miljøområdet kan ses her: Resistance to green policies around Europe    

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Stor stigning i antallet af svanemærkede kantiner

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Mere fra...

07.12.2023CSR.dk

Dansk modevirksomhed pumper millionbeløb i udenlandsk vindmølleprojekt

07.12.2023CSR.dk

Ældre generationer slår den yngre i møbelbæredygtighed

06.12.2023CSR.dk

Nedrivningsvirksomheder får central rolle i nyt materialepas

06.12.2023CSR.dk

EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

06.12.2023CSR.dk

S og G mangler i dansk erhvervslivs fokus på ESG

05.12.2023CSR.dk

Politisk klimaforslag er effektløst, vurderer økonomer

04.12.2023CSR.dk

COP28: Lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

Jobmarked

Se alle

Erhvervsakademi Aarhus

Underviser inden for bæredygtighed og grøn omstilling

Erhvervsakademi Aarhus søger en ny kollega til undervisning på vores kurser og efter-/videreuddannelser indenfor virksomhedernes grønne omstilling og bæredygtighed. Jobstart er 1. marts.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Events

Se alle
CABI
Webinar
Kort og godt om fleksjob

Få de væsentligste pointer i lovgivningen om fleksjob og bliv klædt på til at kunne ansætte medarbejdere i fleksjob og håndtere reglerne for fleksjob. Du får det kort og godt på 35 minutter.

Dato

06.02.2023

Tid

08:20

Sted

Online

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet.

Dato

08.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Navigating Corporate Cultures:

Contrasts between Nordic and East/Southern African Companies

Dato

08.12.2023

Tid

09:30

Sted

kortlink.dk/2np2k

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

11.12.2023

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Dec. 11

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online