Globalt survey: Flertallet vil øge investeringer i ESG

Politisk modstand og greenwashing-fokus får ikke investorer og administrerende direktører til at skrue ned for ESG-indsatsen. Tværtimod.

Foto: 123rf.com

15.11.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Et stort flertal af investorer og virksomhedsledere planlægger at øge deres investeringer i ESG over de næste fem år. Hele 90 procent af investorerne forventer at det vil give dem et øget afkast, og virksomhedslederne regner med at de vil få bedre adgang til kapital og bedre omdømme ud af den øgede indsats på ESG. 

Det er hovedkonklusionen i et nyt survey gennemført af Bloomberg Intelligence og udgivet som organisationens første ESG Market Navigator. Surveyet har svar fra 250 topledere og 250 senior-investorer fra Nordamerika, Europa og Asien. 

Læs også: Pensionskasser svarer på kritik af investeringer i kul og olie

En hovedkonklusion i rapporten er, at på trods af det øgede ’backlash’ på ESG, så mener tre fjerdedele af toplederne, at fordelene opvejer den øgede risiko for at blive set efter i sømmene. Mere end halvdelen af investorerne fortalte, at den politisk modstand mod ESG i særligt USA snarere har fået dem til at øge deres eget ESG-fokus.

Da international forfatter, rådgiver og taler Andrew Winston var i København i sidste måned, kom han til samme konklusion: 

”Hele det ’backlash’, man ser, er politisk teater. Det er skabt for at distrahere, men det kan ikke ændre retningen, hvor f.eks. nye grønne teknologier brager frem,” sagde han, da han talte ved et event arrangeret af Deloitte. 

Det bakkes op af survey-svarene, hvor 90 procent af investorer og 67 procent af toplederne svarer ja til, at ESG er blevet mainstream. 

Virksomheders fordele ved ESG

Hele 77 procent af toplederne i undersøgelsen regner med at øge ESG-budgettet inden for de næste to år, og 84 procent nævnte at ESG-fokus hjælper dem til at gøre deres virksomhedsstrategi mere robust, mens 81 procent var bekymrede for at miste markedsandele, hvis de kom bagud på ESG. 

Et nærmere kig på sammenhængen mellem ESG og strategien i virksomheder viste, at hele 84 procent af toplederne mente, at de har ESG og klima med I deres planer for virksomheden og eventuelle opkøbsaktiviteter. På den anden side var det kun 57 procent, som regnede med at de ville nå deres net zero targets, mens kun 33 procent forventede at andre virksomheder vil lykkes med den opgave. 

ESG-begejstrede penge

Tre fjerdedele af virksomhedslederne er til gengæld overbevist om, at en ESG-strategi forbedrer deres adgang til kapital. Og investorernes svar i surveyet kunne tyde på, at det er rigtigt. 

For over 85 procent af investorerne forventer at øge deres investeringer i ESG og klima over de næste to år. De vil også øge deres ESG research-budgetter, ligesom de fortæller at de er blevet mere aktive i deres engagement med virksomheder, hvor 60 procent siger at de udfordrer virksomheder på deres ESG-strategi. 

Årsagerne bag er ikke drevet af en indre aktivist bag de lyseblå skjorter, men snarere at 90 procent regner med bedre afkast fra ESG-investeringer, en mere robust investeringsportefølje og bedre beslutninger når ESG-analyse inddrages i processen. 

Backlash er ikke kun i USA

Mens man kunne forfalde til at tro, at ESG-backlash er noget, der hører til i det stærkt polariserede USA, kan Europa ikke længere sige sig fri for at være ramt. 

Læs også: Global tendens: Flere og flere virksomheder og stater sagsøges i klimaets navn

F.eks. forsøgte 44 højrefløjspolitikere i Europa-Parlamentet at blokere vedtagelsen af de nye, europæiske standarder for bæredygtighedsrapportering lige før den endelige afstemning. I sidste ende blev standarderne vedtaget med 359 stemmer for og 261 imod. 

Hovedparten af modstanden I EU-Parlamentet kommer fra EPP-gruppen (European People’s Party), som også arbejder imod direktivet om obligatorisk due diligence, der stadig er på vej igennem EU’s lovgivningsprocesser. 

Flere nationale eksempler på udvanding af og modstand mod politiske tiltag på klima- og miljøområdet kan ses her: Resistance to green policies around Europe    

Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

12.12.2024CSR.dk

Uenigheder om ’grønne’ milliarder

11.12.2024CSR.dk

Nyt klimatiltag fører til britisk shitstorm

10.12.2024CSR.dk

Nyt initiativ skal styrke det danske kriseberedskab

10.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Jagten på at skabe en bedre fremtid

09.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Mere sikkerhed - mindre aftryk

09.12.2024CSR.dk

Erhvervsleder: Bestyrelserne skal omfavne EU-krav

09.12.2024Verarca

Sponseret

cApung-direktør: Strategisk arbejde med bæredygtighed kræver indsigt i scope 3-udledninger

06.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

BV Talks - Om Bæredygtighed

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet

Dato

13.12.2024

Tid

09:00

Sted

Online