GEUS-direktør: Vores behov for råstoffer bliver ikke dækket i en cirkulær økonomi

Moderne teknologi er nøglen til en grøn omstilling af vores samfund. Men selv hvis vi bliver bedre til at genanvende råstoffer, har vi brug for at udvinde nye materialer, hvis vi skal kunne implementere denne teknologi. Det vurderer Flemming Larsen, der er direktør i GEUS.

22.09.2022

CSR.dk

Det er en misforståelse, at vi vil kunne overgå til en cirkulær økonomi allerede i dag, hvis vi formåede at genanvende alle udvundne råstoffer.

Sådan skriver Flemming Larsen, adm. direktør i GEUS, en selvstændig og uafhængig forsknings- og rådgivningsinstitution indenfor geologi, i et debatindlæg i Altinget torsdag.

For der skal en langt større andel af råstoffer til, før vi kan gennemføre en grøn omstilling, der gør vores samfund bæredygtigt. Batteriproduktionen, som er alfa-omega i omstillingen til et elektrificeret samfund, kræver nemlig en stor mængde jordartsmetaller, blandt andet lithium og grafit.

”Det blev estimeret i en IEA-rapport fra sidste år, at vi i 2040 vil forbruge 25 gange mere grafit, end vi gjorde i 2020, og for litium er det op mod 42 gange. Men vi kan ikke cirkulere noget, vi ikke har,” uddyber Flemming Larsen.

Til gengæld bør vi holde drømmen om cirkulær økonomi i live til senere, når vi udvundet flere råstoffer og indlemmet dem i vores værdikæder, så længe vi forstår, at der altid vil være spild fra en produktion, og derfor vil vi altid have brug for at tilføje en vis mængde nye råmaterialer.

Læs også: Global undersøgelse viser markante ændringer i forsyningskæderne

Ifølge Flemming Larsen bør vi heller ikke være nervøse for at udplyndre planeten, da der endnu er en stor beholdning af jordartsmetaller som lithium og grafit.

I stedet bør Danmark politisk arbejde for, at de dyrebare metaller og råstoffer også bliver tilgængelige for Europa, som kun selv står for tre procent af produktionen.

”Litium og sjældne jordartsmetaller bliver snart vigtigere end olie og gas. Danmark må, som et lille land med en åben økonomi, sikre sig adgang til de globale værdikæder gennem et koordineret EU-samarbejde, når det for eksempel gælder litium og de sjældne jordartsmetaller,” pointerer Flemming Larsen.

- KCP

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Det er verdens grønneste virksomhed, og de måler alt: - Det er dumt at lade være

10.04.2025BSR

Sponseret

Maintaining Sustainability and Human Rights Principles as Supply Chains Upend

10.04.2025BSR

Sponseret

Maintaining Sustainability and Human Rights Principles as Supply Chains Upend

07.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric lancerer skræddersyet løsning til SMV’ers bæredygtighedsarbejde

02.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Mobile datacentre er fremtiden – Schneider Electric opskalerer produktionen

01.04.2025Fristads Kansas

Sponseret

I front i tekstilbranchen: Virksomhed har cirkulær produktion i kernen af sin forretning

31.03.2025Schneider Electric

Sponseret

Harmony NFC kontrolrelæer og timere er nu fuldt kompatible med iOS

25.03.2025CSR.dk

Ingen er 100 % fri for risikoen for tvangsarbejde dybt nede i forsyningskæden

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle