Genbrugsvirksomhed oplever massiv efterspørgsel på genbrugsplast

Emballagevirksomheden Færch Plast fra Vestjylland bliver nødt til at hente plastik i udlandet for at følge med den stigende efterspørgsel på genbrugsplast. Det er særligt de store fødevareproducenters bæredygtighedsomstilling, der får prisen på genbrugsplast til at skyde i vejret.

Genbrugsplast er en mangelvare i Danmark, fordi vi ikke er gode nok til at sortere i husholdningen. Derfor køber plastproducent plastik fra udlandet. Arkivfoto..

28.05.2019

CSR.dk

De store fødevarevirksomheder er i gang med en større grøn omstilling. Det skyldes øgede miljøkrav fra forbrugerne samt klimadagsordenen. Derfor oplever den vestjyske plastproducent Færch Plast, at efterspørgslen på genbrugsplast stiger markant samtidig med at priserne øges. Det skriver Børsen.

Læs også: 187 lande underskriver aftale om dumpning af plastikaffald

”Vi mærker den stigende efterspørgsel på daglig basis. Det er bæredygtighed, vores kommercielle dialoger går på i øjeblikket”, siger topchef Jesper Emil Jensen, til Børsen.

Det er særligt genanvendt plast, der er godkendt til fødevare, de såkaldte PET-plast, hvor efterspørgslen er steget så meget, at Færch Plast må hente plastik uden for Danmark.

”Alene vores Holstebro-fabrik, og vi har 12 fabrikker i alt, bruger cirka 25 procent mere genanvendt plast, end hvad der bliver samlet ind totalt i Danmark fra pantsystemet”, lyder det fra plastdirektøren.

Ikke gode nok til at genanvende
De danske husstande, hvor der ikke er en ensrettet indsamlingsindsats, er der hvor hovedparten af den genanvendelige plast går tabt. Men sådan forholder det sig eksempelvis ikke i Holland:

”I Holland indsamler samtlige 7,8 millioner husstande den her plast, så vi kan få det tilbage og genoparbejde det, så det bliver et cirkulært kredsløb”, forklarer han.

Sidste år købte plastproducenten hollandske 4Pet Group for at kunne sikre nok plast.

Fødevareemballage udgør 40 procent
Langt den største sektor inden for plastindustrien er fødevareemballage, der udgør hele 40 procent af den samlede mængde plastik. Det fortæller den paneuropæiske brancheorganisation Plastic Europe til Børsen.

”Jeg synes virkelig, at udviklingen er accelereret hastigt det sidste år. Nu begynder der virkelig at ske noget”, siger miljøpolitisk chef i brancheorganisationen Plastindustrien, Christina Busk, til Børsen.

Og flere danske fødevarekoncerner melder på stribe ud, at de vil omstille til genbrugsmateriale.

Mejerigiganten Arla meldte sidste uge ud, at de vil fremstille 1,2 milliarder genbrugsemballager. Storbageriet Schulstad har på lignende hvis påbegyndt udskiftningen af 1400 ton plastik til en bæredygtig genbrugsplast. Og ligeledes har dagligvarekoncernerne Coop og Salling Group valgt at omlægge nogle varegrupper til bæredygtig emballage.

Kendt lakridsmærker bruger kun genanvendt plastik
Den bornholmske lakridsproducent Bülow anvender genbrugsplastik i alle lakridsdåserne, derudover bliver der ikke anvendt metal i forseglingen.

Der er tale om en todelt satsning, fortæller stifter Johan Bülow til Børsen:

”Omlægningen kommer, fordi vi gerne vil gøre noget godt for moder jord, men også fordi vi ved, at vores forbrugere i højere grad efterspørger lige præcis det”.

Han kan godt nikke genkende til, at genanvendt plastik er blevet dyrt og garanterer, at det ikke kun er forbrugerne, der skal betale ved kasse et. Bülow har investeret et millionbeløb i den bæredygtige plastik.

”Der er ingen tvivl om, at vi kommer til at betale mere for plastikken. Men det må vi tage med i den gode sags tjeneste”, siger stifteren til Børsen.

Læs også: Planteavlere foreslår plantebaseret plastik

Visionen er, at omstillingen på et tidspunkt skal nå 100 procent genanvendelige materialer.

- SDN

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

21.10.2024CSR.dk

Nyt udspil: Den grønne omstilling skal være socialt retfærdig

18.10.2024CSR.dk

Nyt samarbejde styrker både cirkularitet og compliance

22.10.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Miljøbevidste juledekorationer i papirsbakker

22.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: PCN indberetning af farlige (CLP) kemiske produkter markedsført i EU!

18.10.2024CSR.dk

Nyt samarbejde styrker både cirkularitet og compliance

18.10.2024DELL A/S

Sponseret

Bæredygtig it er en af vejene til en grønnere fremtid

15.10.2024CSR.dk

VELUX Gruppen underskriver langsigtet aftale med ArcelorMittal om levering af metal med lavt CO2-aftryk

15.10.2024CSR.dk

Danske arealer skal bruges på ny bæredygtig måde

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Efterår 24 - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

22.10.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtig forretningsudvikling

Lær hvordan forretningen udvikler bæredygtige forretningsområder og sit værditilbud med udgangspunkt i de udfordringer planeten og vores globale samfund står overfor. 7 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.10.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Standard
Kursus
Introduktion til ISO 20121 - bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen

Deltag i kurset "Introduktion til bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen" og få en grundlæggende forståelse af ISO 20121. Vi dykker ned i udvalgte kapitler af standarden og diskuterer betydningen af de enkelte krav.

Dato

24.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Kort og godt om sygedagpenge

Vi tilbyder dig "kort og godt" viden og fakta med gennemgang af de væsentligste pointer om regler for sygedagpenge.

Dato

24.10.2024

Tid

08:15

Sted

Online