Rapport: Store virksomheder gør ikke nok for at tackle slaveri

De færreste blandt Storbritanniens 100 største selskaber gør det godt nok, når det kommer til at eliminere moderne slaveri, lyder det i ny rapport. De tænker ikke langt nok, mener en af folkene bag, men eksempelvis diskussionen om leveløn er svær, påpeger andre. Lille chokoladefirma viser vejen.

London er hjemby for en række af de FTSE 100-selskaber, som Phil Bloomer mener skal gøre mere for at stoppe moderne slaveri..

24.10.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

Verdens største virksomheder skal bruge deres økonomiske muskler og vise lederskab og handling for at bekæmpe moderne slaveri verden over. Men over en bred kam viser en ny rapport, at deres arbejde på området er skuffende.

Læs også: Samsung ændrer leverandørpolitik efter slaverianklage

Phil Bloomer (tv.) i panelet på årets Responsible Supply Chain Summit sammen med Brent Wilton (th.) fra Coca-Cola. Foto: Anders Kampmann.

Nærmere bestemt drejer det sig om de virksomheder, der er en del af det såkaldte FTSE 100-indeks, som omfatter de 100 største selskaber, der er noteret på børsen i London. Selve titlen – First Year of FTSE 100 Reports under the UK Modern Slavery Act: Towards Elimination? – stiller det retoriske spørgsmål, som Bloomer besvarer med ’skuffende’ som den centrale dom.

Ifølge rapporten har kun ’en håndfuld’ ledende virksomheder såsom Marks & Spencer, Sainsbury’s og Unilever ”taget meningsfulde skridt for at vurdere hvorvidt de mennesker, der leverer deres services og fremstiller deres produkter er i risiko for udnyttelse”, som Phil Bloomer skriver.

Overordnet set er virksomhedernes rapportering om deres indsats ikke god nok, mener han videre. De langsommeste på banen har ”gjort lidt eller ingenting for at adressere risiciene i deres forsyningskæder”. De ”værste performere” – bl.a. spillefirmaet Paddy Power Betfair og finansielle aktører som WorldPay and Randgold Resources – ser ud til ”fuldstændig at have misset pointen”, med kun meget korte udmeldinger med få beviser for handling, eller i sidstnævntes tilfælde, ingen udmelding overhovedet.

Den to år gamle UK Modern Slavery Act forpligter alle virksomheder med en omsætning på over 36 mio. pund (godt 300 mio. kr.), der er til stede på det britiske marked, til at rapportere om deres indsats ift. at udrydde moderne slaveri i deres drift og supply chains.

Med den som udgangspunkt peger Phil Bloomer derfor på, at de store virksomheder skal vise vejen for de mindre. Op mod 11.000 selskaber falder inden for Slaverilovens rapporteringskrav, og de vil ”se i retning af deres kolleger i FTSE 100 for at finde de gode eksempler”. Disse virksomheder skal derfor udvise lederskab fra den absolutte top og udnytte deres position til at gøre en forskel, skriver han.

Kulturelt skifte nødvendigt
Phil Bloomer deltog, i lighed med CSR.dk, på sidste uges Responsible Supply Chain Summit Europe, hvor moderne slaveri var en central del af dagsordenen. I en session om menneskerettighedsarbejde pegede han på behovet for en ændring i den måde virksomhederne planlægger på.

”Der er brug for et skifte fra basal compliance (overholdelse af minimumskrav, red.) til tilgang, hvor menneskerettighederne bliver en del af de store virksomheders kultur. I den forbindelse er tidsmålestokken, der er defineret af kvartalsregnskaberne, ikke god nok. Den skal ud, og nogle længere perspektiver skal ind”, understregede han.

Kompleks løndiskussion
Et af de faste omdrejningspunkter i slaverisammenhæng er debatten om minimums- kontra leveløn, som vi også har behandlet her på sitet. At det ikke er noget nemt emne bekræftede Director Global Workplace rights for Coca-Cola, Brent Wilton, på selvsamme session.

”Det er en kompliceret diskussion, fordi leveløn er mange forskellige ting i mange forskellige lande. Vi (Coca-Cola inkl. leverandører, bottlers etc., red.) er til stede i 207 lande verden over, og forholdene er groft sagt ikke ens i to af dem. Lande som Vietnam, Myanmar, Cambodia og Laos er økonomiske set i det 19. århundrede og det kræver løsninger derefter. Vi støtter derfor fagforeninger og fælles forhandlinger, så vi kan ramme det rigtige niveau på alle de her markeder”, sagde han.

Tony's Chocolonelys chokoladeplader er delt i ulige stykker for at symbolisere den skæve model, der dominerer industrien. Foto: Tony's Chocolonely.

Slavefri chokolade skal være standard
En af de mindre virksomheder, som meget konkret har taget antislaveri-udfordringen til sig, er hollandsk-amerikanske Tony's Chocolonely, hvis vision er 100 procent slaverifri chokolade. Det laver man allerede selv, men på sigt er målet at udbrede praksissen til hele industrien.

Foretagendet blev startet i 2005 af den hollandske journalist Teun (Tony) van de Keuken, der satte gang i en undersøgelse af forholdene i chokoladens produktionskæde, kun for at finde ud af ”det meste af chokoladen på supermarkedernes hylder er høstet af børneslaver”, som der står på selskabets hjemmeside.

Han besluttede sig derfor for at tage ansvaret på sig og sagsøge sig selv som medskyldig i fastholdelsen af mennesker i slaveri, som han forklarer det her, og selvom anklageren ikke i første omgang ville rejse en sag, så skabte initiativet opmærksomhed, som han brugte til at skaffe flere ’vidner’ og at producere 5.000 slavefri chokoladebarer. Det er siden blevet til en større forretning med tre kooperativer i Ghana og positiv effekt for 1.200 kakaobønder, der ifølge Tony’s får 25 procent mere for deres råvarer end de store brands betaler.

Læs også: Tekstilarbejdere kan ringe og fortælle om misbrug

Og som Phil Bloomer påpeger: ”Investorerne ved i stigende grad, hvilken type handling de vil se fra virksomhederne”, og der er brug for at disse firmaer ”arbejder sammen med arbejdsgiverorganisationer i deres forsyningskæder (…) Som nogle af de rigeste virksomheder i verden har FTSE 100 muligheden for at lede angrebet for at stoppe moderne slaveri, vi har bare brug for at flere af dem gør det.”

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nordjylland i grønt gear: Bliv klædt på til grønnere indkøb

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

04.11.2024CSR.dk

Historisk lavt kulforbrug og mere vedvarende energi i 2023

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

31.10.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er nomineret til Arbejdsmiljøprisen i Ergonomi

28.10.2024Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Konference skal skabe et fælles sprog for trivsel og tryghed på arbejdspladsen

21.10.2024CSR.dk

Nyt udspil: Den grønne omstilling skal være socialt retfærdig

Hvordan vil du have din kaffe?

21.10.2024Blind Coffee

Sponseret

16.10.2024CSR.dk

Flere fælles frokostmåltider skal øge trivsel

15.10.2024Give Steel A/S

Sponseret

Give Steel modtager prisen som Årets læreplads 2024

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Strategisk ESG-kommunikation

Du lærer at bruge indsigter fra din organisations ESG-indsats til strategisk kommunikation. Dine undervisere Line Schmeltz og Anna Karina Kjeldsen sørger for, at du efter kurset kan kommunikere aktivt til omverdenen om din virksomheds arbejde med samfundsansvar.

Dato

04.11.2024

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Bureau Veritas
Kursus
Nye krav til bek. 761/2024 om energisyn og klimasyn

Energistyrelsen udsendte den 1. juli 2024 den nye Bekendtgørelse 761/2024 om obligatoriske energiledelsessystemer og energi og klimasyn i visse virksomheder.

Dato

06.11.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C