Fremtidens mad bliver grønnere og mere ansvarlig

Fødevaremessen Bite Copenhagen bød på en lang række smagsprøver på fremtidens mad, og udover velsmag, så var elementer som bæredygtighed, socialt ansvar, madspild og miljøhensyn centrale.

Social Foodies bød på adskillige smagsprøver på virksomhedens produkter i form af chokolade og diverse nødder. Foto: Anders Kampmann.

03.09.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

Et usædvanligt velduftende Bella Center lagde i slutningen af sidste uge lokaler til fødevaremessen Bite Copenhagen, hvor over 160 udstillere fra hele verden bød på smagsprøver på brød, fisk, chokolade, is, frugtbarer og meget andet fast føde, samt drikkevarer som juice, saft, te, kaffe, øl, cider og spiritus.

En overordnet tendens, der ganske hurtigt viste sig at være gennemgående for indholdet i det enorme udvalg af fingerfood, pindemadder og små plastikglas, var fokuseringen på bæredygtighed og ansvar for omverdenen.

Den lille udgave af Alpha Aqua RAS-løsning er kompakt nok til, at den kan opstilles og drives nærmest hvor som helst, bare der er et stabilt underlag. Foto: Anders Kampmann.

En anden type fødevare, der ligeledes har et noget mindre klimaaftryk end kød, er fisk, som Esbjerg-baserede Alpha Aqua har sat sig for at gøre (endnu) mere tilgængelig. Produktion af fisk er af naturlige årsager tæt knyttet til enten havet eller floder, men det vil Alpha Aqua lave om på.

Virksomheden har således udviklet et system kaldet Recirculating Aquaculture System (RAS), der gør fiskeopdræt muligt langt fra de normalt påkrævede vandressourcer, og som tilmed sørger for en optimal udnyttelse af de nødvendige ingredienser.

”Med RAS kan du groft sagt blive fiskeproducent midt i ørkenen. Der skal selvfølgelig vand i systemet, men ellers så er det hele tænkt ind. Vandet cirkulerer rundt i tanken, hvilket sørger for sunde fisk, samtidig med at det kan bruges til at dyrke alger og anden foder til dyrene. Og så samler vi deres ekskrementer sammen og bruger som gødning, så det er et helt lukket kredsløb”, forklarede ansvarlig for service og aftersales, Yuri Skov.

Udvikling i Afrika, registrering af madspild og bionedbrydeligt bestik
Også det sociale ansvar vejede tungt for mange af udstillerne. Det gjaldt blandt andet danske Social Foodies, der var mødt frem med et udvalg af chokolader og nødder, alt sammen produceret med råvarer sourcet i Afrika, hvor man engagerer sig i en lang række projekter, der skaber arbejdspladser, uddannelse og stærkere lokal økonomi.

”Det handler om at forbedre livet for bønderne og deres familier, og det gør vi bedst, synes vi, ved at hjælpe dem med at opbygge forretninger i form af små landbrug, hvor fra vi så kan aftage nogle råvarer til en fornuftig og fair pris”, fortalte social business coordinator Jonas Corfitz Broustbo.

Greenway var på plads med en mængde forskellige eksempler på bionedbrydelig service fremstillet på basis af fx plantefibre, sukkerrørsstrå eller palmeblade. Foto: Anders Kampmann.

Derudover var forhindring af madspild et stort tema på messen. Danske eSmiley var eksempelvis på plads for at fremvise sin FoodWaste-løsning, der er et simpelt registreringsværktøj med mulighed for integreret vægt, der gør det nemt at veje og registrere madspildet i det professionelle køkken.

Læs også: Bæredygtig vegetarhotdog er endnu et skridt i Ikeas omstilling

Endelig skal al den klimavenlige mad naturligvis også serveres på ansvarlig vis, og til det formål var producenter som bl.a. Greenway og Duni til stede med en stribe produkter, der efter endt anvendelse kan vende fuldt ud tilbage til naturen.

Det gælder eksempelvis engangsservice og andre cateringartikler fremstillet på basis af fx plantefibre, sukkerrørsstrå eller palmeblade, der er bionedbrydelige og certificeret komposterbare, ligesom Greenway også tilbyder biologisk nedbrydeligt pakkefyld og andre typer emballage.

amfori a.i.s.b.l.

Sponseret

ESG i forsyningskæden: Sådan gentænker du risikostyring i en verden i forandring

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

07.11.2025CSR.dk

Amerikanske delstater truer med retssager mod techgiganter der følger EU-regler

24.10.20253H Law

Sponseret

Kan selv en grøn farve være vildledende?

10.10.20253H Law

Sponseret

Når mærker vildleder: EU strammer reglerne for grøn markedsføring

08.10.20253H Law

Sponseret

Nye regler om mærkningsordninger

29.09.20253H Law

Sponseret

Løsninger frem for begrænsninger – juridisk rådgivning

24.09.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Fire ud af fem forbrugere ser bæredygtighed som lige så vigtig som pris og bekvemmelighed

15.09.2025BSR

Sponseret

Partnering with Suppliers to Advance Human Rights Due Diligence

08.09.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

UNGA & Leaders Summit 2025

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
ESG-kommunikation: Fra strategi til stærke fortællinger

Du lærer at se og forstå det kommunikative potentiale i ESG og samfundsansvar. Dine undervisere Mette Gert Boldt og Line Schmeltz sørger for, at du efter kurset kan arbejde mere strategisk og kreativt med ESG-fortællinger i din organisation.

Dato

19.11.2025

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

Bureau Veritas
Kursus
IATF 16949 Specialist

Med en kombination af teori, øvelser og praktiske eksempler giver IATF 16949 Specialist kurset dig en dybdegående forståelse for kravene i IATF 16949:2016 standarden inklusiv kravene i ISO 9001 standarden. Hovedfokus er dog på tillægskravene i IATF 16949 standarden.

Dato

24.11.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Byggeriets Samfundsansvar
Kursus
Få styr på ‘G’ i ESG

Der er et stigende behov for, at byggeriets virksomheder har styr på, hvordan de arbejder med økonomiske, etiske og ledelsesmæssige aspekter, der indgår i bæredygtighedsarbejdet under G’et i ESG. På dette seminar får du redskaber til at håndtere dine processer på en ansvarlig måde, herunder en dybere indsigt i principperne i Due Dilligence, også kaldet rettidig omhu for virksomhedsledelse. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

24.11.2025

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1780 København V

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Ledelsens evaluering

Er din virksomhed certificeret, stilles der krav om, at I løbende gennemfører Ledelsens evaluering. Men hvordan gøres det mest effektivt og hvad kan vi lære af de virksomheder, der lykkes bedst med at gennemføre Ledelsens evaluering.

Dato

25.11.2025

Sted

Odense

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Energiledelse efter ISO 50001:2018

Kurset Energiledelse efter ISO 50001:2018 er det rigtige sted at starte din kompetenceudvikling, hvis du er ny på energiledelsesområdet eller har brug for at få opdateret din grundlæggende viden om ISO 50001 standarden.

Dato

25.11.2025

Sted

Odense

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav. Det hjælper virksomheder til at identificere de underliggende årsager til afvigelser, så de kan implementere nødvendige ændringer for at forhindre gentagelse. Dette kan omfatte alt fra kvalitetsproblemer i et produkt til fødevaresikkerhedsproblemer som kemiske-, mikrobiologiske- og fremmedlegemerisici. Desuden anvendes årsagsanalyser ofte til dokumentationen af løsninger på eventuelle problemer eller hændelser, som er nødvendige ifølge regler, regulativer og ledelsesstandarder. Her er forståelsen for forskellen mellem korrigerende – og forebyggende handlinger nøglestenen.

Dato

25.11.2025

Tid

08:30

Sted

Kgs Lyngby