Fremtidens mad bliver grønnere og mere ansvarlig

Fødevaremessen Bite Copenhagen bød på en lang række smagsprøver på fremtidens mad, og udover velsmag, så var elementer som bæredygtighed, socialt ansvar, madspild og miljøhensyn centrale.

Social Foodies bød på adskillige smagsprøver på virksomhedens produkter i form af chokolade og diverse nødder. Foto: Anders Kampmann.

03.09.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

Et usædvanligt velduftende Bella Center lagde i slutningen af sidste uge lokaler til fødevaremessen Bite Copenhagen, hvor over 160 udstillere fra hele verden bød på smagsprøver på brød, fisk, chokolade, is, frugtbarer og meget andet fast føde, samt drikkevarer som juice, saft, te, kaffe, øl, cider og spiritus.

En overordnet tendens, der ganske hurtigt viste sig at være gennemgående for indholdet i det enorme udvalg af fingerfood, pindemadder og små plastikglas, var fokuseringen på bæredygtighed og ansvar for omverdenen.

Den lille udgave af Alpha Aqua RAS-løsning er kompakt nok til, at den kan opstilles og drives nærmest hvor som helst, bare der er et stabilt underlag. Foto: Anders Kampmann.

En anden type fødevare, der ligeledes har et noget mindre klimaaftryk end kød, er fisk, som Esbjerg-baserede Alpha Aqua har sat sig for at gøre (endnu) mere tilgængelig. Produktion af fisk er af naturlige årsager tæt knyttet til enten havet eller floder, men det vil Alpha Aqua lave om på.

Virksomheden har således udviklet et system kaldet Recirculating Aquaculture System (RAS), der gør fiskeopdræt muligt langt fra de normalt påkrævede vandressourcer, og som tilmed sørger for en optimal udnyttelse af de nødvendige ingredienser.

”Med RAS kan du groft sagt blive fiskeproducent midt i ørkenen. Der skal selvfølgelig vand i systemet, men ellers så er det hele tænkt ind. Vandet cirkulerer rundt i tanken, hvilket sørger for sunde fisk, samtidig med at det kan bruges til at dyrke alger og anden foder til dyrene. Og så samler vi deres ekskrementer sammen og bruger som gødning, så det er et helt lukket kredsløb”, forklarede ansvarlig for service og aftersales, Yuri Skov.

Udvikling i Afrika, registrering af madspild og bionedbrydeligt bestik
Også det sociale ansvar vejede tungt for mange af udstillerne. Det gjaldt blandt andet danske Social Foodies, der var mødt frem med et udvalg af chokolader og nødder, alt sammen produceret med råvarer sourcet i Afrika, hvor man engagerer sig i en lang række projekter, der skaber arbejdspladser, uddannelse og stærkere lokal økonomi.

”Det handler om at forbedre livet for bønderne og deres familier, og det gør vi bedst, synes vi, ved at hjælpe dem med at opbygge forretninger i form af små landbrug, hvor fra vi så kan aftage nogle råvarer til en fornuftig og fair pris”, fortalte social business coordinator Jonas Corfitz Broustbo.

Greenway var på plads med en mængde forskellige eksempler på bionedbrydelig service fremstillet på basis af fx plantefibre, sukkerrørsstrå eller palmeblade. Foto: Anders Kampmann.

Derudover var forhindring af madspild et stort tema på messen. Danske eSmiley var eksempelvis på plads for at fremvise sin FoodWaste-løsning, der er et simpelt registreringsværktøj med mulighed for integreret vægt, der gør det nemt at veje og registrere madspildet i det professionelle køkken.

Læs også: Bæredygtig vegetarhotdog er endnu et skridt i Ikeas omstilling

Endelig skal al den klimavenlige mad naturligvis også serveres på ansvarlig vis, og til det formål var producenter som bl.a. Greenway og Duni til stede med en stribe produkter, der efter endt anvendelse kan vende fuldt ud tilbage til naturen.

Det gælder eksempelvis engangsservice og andre cateringartikler fremstillet på basis af fx plantefibre, sukkerrørsstrå eller palmeblade, der er bionedbrydelige og certificeret komposterbare, ligesom Greenway også tilbyder biologisk nedbrydeligt pakkefyld og andre typer emballage.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

12.06.2024CSR.dk

Bliver du ledet af en algoritme? Det gør flere end man tror, viser et nyt dansk-europæisk studie

12.06.2024CSR.dk

Dansk fiskeopdrætter er pilot på natur-rapportering

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet

Dato

14.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København