Fremtidens konkurrence i landbrug og fødevarer defineres nu

Kampen om, hvordan landbruget og fødevaresektorens arbejde med bæredygtighed skal defineres, er sparket i gang. Dansk Standard opfordrer alle til at gå med nu, hvor der stadig er ”åbne sider”. Faren er, at barren sættes for lavt og danske virksomheder ikke får de konkurrencefordele, de har potentialet til at høste.

Josefin Hörnquist i Dansk Standard har bl.a. ansvaret for at involvere de relevante parter i processen frem mod færdiggørelsen af den nye guideline for samfundsansvar i landbrug og fødevarer..

21.03.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Omdrejningspunktet for fremtidens krav til bæredygtighed i landbrug og fødevaresektoren ligger i en ny ISO-guideline, som skal udarbejdes over de næste år. På fransk initiativ er arbejdet sat i gang, men hvad indholdet i guidelinen bliver er stadig et pivåbent spørgsmål.

”Der er en efterspørgsel på en fælles definition af bæredygtighed i landbruget fra markedet, og virksomhederne er interesserede i at få etableret en fælles standard, som man kan konkurrere på,” siger Josefin Hörnqvist fra Dansk Standard.

”Guidelinen vil være med til at definere, hvad man konkurrerer på. Så det er vigtigt fra dansk side, at barren bliver sat så højt, at den understøtter det forspring danske virksomheder har, fordi der allerede er dansk lovgivning på mange områder,” fortsætter hun. 

Bekymret? Så vær med!
Dansk Standard var i begyndelsen af februar måned i år vært for et kick-offmøde om den nye guideline. Her deltog organisationer på tværs af hele sektoren. Ifølge Josefin Hörnqvist var der bred enighed om at en ISO-guideline for sektoren er både spændende og relevant.

Det virker dog også som om, at der er et lille mål af bekymring.

En bekymring, som går på, at der bestemt ikke er enighed om, hvad bæredygtighed i forhold til landbrug og fødevarer skal handle om. I Frankrig, hvor man allerede har udgivet en standard for sektoren, indgår emner som dyrevelfærd, antibiotika, GMO’er ikke.

Når de laver numre

Kan man på forhånd vide, om en ISO-guideline eller standard vil blive brugt af mange eller ej? Ikke altid, men det nummer den tildeles i systemet er en god indikator for, hvilke forventninger der er til dens udbredelse.

Guidelinen for landbrug og fødevarer har fået nummeret 26030. Det er det, man kalder et ”godt nummer”, hvilket betyder, at man i ISO forventer, at den vinder stor udbredelse.

Det er præcis den slags områder Danmark allerede har relativt høje krav til. En anden faktor er at ISO jo er en global organisation, og derfor deltager lande med meget få eksisterende krav til bæredygtigheden i sektoren også, og vil have en interesse i at barren ikke sættes for højt.

”Om man vil det eller ej, så kommer der en ISO-guideline for landbrug og fødevarer. Spørgsmålet er om man vil præge den eller ej? Hvis man vil er det de næste par år, siderne er åbne og man for alvor kan få indflydelse. Så vores opfordring til virksomheder og organisationer er naturligvis at de skal deltage i arbejdet,” slutter Josefin Hörnqvist.

Vil du vide mere og/eller deltage, kan du kontakte Dansk Standard

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nordjylland i grønt gear: Bliv klædt på til grønnere indkøb

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

06.11.2024CSR.dk

Imponerende reduktion i udledninger i EU i 2023

06.11.2024CSR.dk

Fra idé til virkelighed: Realdania har støttet over 50 virksomheder med at modne grøn byggeinnovation

07.11.2024Nilfisk

Sponseret

Nilfisk is significantly advancing position in sustainability rating

06.11.2024CSR.dk

Fra idé til virkelighed: Realdania har støttet over 50 virksomheder med at modne grøn byggeinnovation

05.11.2024CSR.dk

Succes med firedages arbejdsuge

05.11.2024Schneider Electric

Sponseret

EVENT: Netværk og vidensdeling til Industrial Security Conference

04.11.2024BSR

Sponseret

Racing Past the Crossroads: How Sustainability Leaders Can Reassert Ambition

04.11.2024CSR.dk

Tilpasningsevne som redskab i den grønne omstilling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Strategisk ESG-kommunikation

Du lærer at bruge indsigter fra din organisations ESG-indsats til strategisk kommunikation. Dine undervisere Line Schmeltz og Anna Karina Kjeldsen sørger for, at du efter kurset kan kommunikere aktivt til omverdenen om din virksomheds arbejde med samfundsansvar.

Dato

04.11.2024

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia