Fremtidens konkurrence i landbrug og fødevarer defineres nu

Kampen om, hvordan landbruget og fødevaresektorens arbejde med bæredygtighed skal defineres, er sparket i gang. Dansk Standard opfordrer alle til at gå med nu, hvor der stadig er ”åbne sider”. Faren er, at barren sættes for lavt og danske virksomheder ikke får de konkurrencefordele, de har potentialet til at høste.

Josefin Hörnquist i Dansk Standard har bl.a. ansvaret for at involvere de relevante parter i processen frem mod færdiggørelsen af den nye guideline for samfundsansvar i landbrug og fødevarer..

21.03.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Omdrejningspunktet for fremtidens krav til bæredygtighed i landbrug og fødevaresektoren ligger i en ny ISO-guideline, som skal udarbejdes over de næste år. På fransk initiativ er arbejdet sat i gang, men hvad indholdet i guidelinen bliver er stadig et pivåbent spørgsmål.

”Der er en efterspørgsel på en fælles definition af bæredygtighed i landbruget fra markedet, og virksomhederne er interesserede i at få etableret en fælles standard, som man kan konkurrere på,” siger Josefin Hörnqvist fra Dansk Standard.

”Guidelinen vil være med til at definere, hvad man konkurrerer på. Så det er vigtigt fra dansk side, at barren bliver sat så højt, at den understøtter det forspring danske virksomheder har, fordi der allerede er dansk lovgivning på mange områder,” fortsætter hun. 

Bekymret? Så vær med!
Dansk Standard var i begyndelsen af februar måned i år vært for et kick-offmøde om den nye guideline. Her deltog organisationer på tværs af hele sektoren. Ifølge Josefin Hörnqvist var der bred enighed om at en ISO-guideline for sektoren er både spændende og relevant.

Det virker dog også som om, at der er et lille mål af bekymring.

En bekymring, som går på, at der bestemt ikke er enighed om, hvad bæredygtighed i forhold til landbrug og fødevarer skal handle om. I Frankrig, hvor man allerede har udgivet en standard for sektoren, indgår emner som dyrevelfærd, antibiotika, GMO’er ikke.

Når de laver numre

Kan man på forhånd vide, om en ISO-guideline eller standard vil blive brugt af mange eller ej? Ikke altid, men det nummer den tildeles i systemet er en god indikator for, hvilke forventninger der er til dens udbredelse.

Guidelinen for landbrug og fødevarer har fået nummeret 26030. Det er det, man kalder et ”godt nummer”, hvilket betyder, at man i ISO forventer, at den vinder stor udbredelse.

Det er præcis den slags områder Danmark allerede har relativt høje krav til. En anden faktor er at ISO jo er en global organisation, og derfor deltager lande med meget få eksisterende krav til bæredygtigheden i sektoren også, og vil have en interesse i at barren ikke sættes for højt.

”Om man vil det eller ej, så kommer der en ISO-guideline for landbrug og fødevarer. Spørgsmålet er om man vil præge den eller ej? Hvis man vil er det de næste par år, siderne er åbne og man for alvor kan få indflydelse. Så vores opfordring til virksomheder og organisationer er naturligvis at de skal deltage i arbejdet,” slutter Josefin Hörnqvist.

Vil du vide mere og/eller deltage, kan du kontakte Dansk Standard

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

25.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Ny bestyrelse i UN Global Compact Network Denmark

25.04.2025CSR.dk

Grønne startups boomer: Men investorerne tøver

24.04.2025CSR.dk

Ny måling: Klimakrisen rasler ned på danskernes bekymringsliste

23.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

23.04.2025CSR.dk

Tilbagetog? Bilproducenter går efter alternativer til elbilen

23.04.2025CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

22.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er valgt som en af InstallatørGruppens foretrukne grossister

22.04.2025CSR.dk

Sol og vind står stærkest: Dansk superfond justerer kursen i det grønne investeringslandskab

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle