Fremtidens datamængder kræver CO2-ofre

Verdens internetforbundne enheder vil inden for de næste ti år sluge 20 procent af den verdens producerede strøm. Det vil forhindre de globale reduktionsmål for CO2-emissioner, advarer forskerne.

Facebooks datacenter ved Odense, er bare et af de centre som vokser i takt med en stigende efterspørgsel på digitale varer. I 2025 forventer forskerne, at det vil udgøre 20 procent af verdens strøm. Arkivfoto .

12.01.2018

CSR.dk

Serverparker skal lagre og flytte en stadig voksende mængde af data fra verdens stigende antal af smartphones, tablets og andre internetforbundne enheder. Bare tænk på selvkørende biler, automatisering og kryptovalutaer. Det betyder, at i 2025 vil IT-branchen kunne forbruge 20 procent af al strøm, der produceres i verden. Det betyder, at vi risikerer at lægge forhindringer i vejen for indsatsen for at nå de globale reduktionsmål om at bremse klimaforandringerne, skriver Information. 

Udledninger på størrelse med USAs
IT-branchen plejer at tale om, at de med deres store energieffektivitet yder et vigtigt bidrag til at mindske kulstofemissionerne. Men nu afslører forskere beregninger, som viser det modsatte.    

Læs også: Fleksibelt elforbrug er vejen til den grønne omstilling 

En videnskabelig rapport, som er på vej i USA, viser nemlig, at informations- og kommunikationsteknologier (ICT) vil være skyld i 3,5 procent af de totale globale udledninger i 2020. Et tal, der overstiger hele luft- og skibsfartens andele i dag. Spoler vi frem til 2040, kan det nå helt op på 14 procent, som svarer til den andel, som USA i dag er ansvarlig for, skriver Information.

Vækst på 20 procent
Som det ser ud nu, så vokser efterspørgslen på den globale computerkraft 20 procent om året. Tilbage i 2015 brugte ICT-industrien mellem tre og fem procent af verdens elektricitet, påpeger den svenske forsker, Anders Andrae, som arbejder for det kinesiske kommunikationsteknologifirma Huawei. 

I hans undersøgelse fra 2016 påpeger han, at ICT-industrien vil kunne forbruge 20 procent af den globale strøm i 2025. Det svarer til en global emissionsandel på 5,5 procent - en andel kun overgået af USA, Kina og Indien.

Måske ikke så grønne alligevel
De store teknologigiganter som Google, Facebook, Apple, Intel og Amazon lover ellers, at de vil bruge vedvarende energi til datacentrenes strømforsyning. De køber i de fleste tilfælde grøn energi fra el-nettet, men der er også planer om at opbygge sol- og vindmølleparker tæt på deres centre, skriver Information.

Læs også: Datacentre skal være en del af den grønne omstilling 

Gary Cook, der er IT-analytiker for Greenpeace, forklarer dog, at kun omtrent 20 procent af den elektricitet, der bliver brugt i verdens datacentre, er vedvarende.

”Den gode nyhed er dog, at nogle virksomheder helt sikkert tager deres ansvar alvorligt og har gang i ambitiøse tiltag for at afbalancere deres hurtige vækst med vedvarende energi. Andre forfølger derimod en aggressiv vækst,” siger han til Information.

Men når IT-selskaberne bruger stadig mere strøm og gerne vil have grøn strøm at køre på, er det ikke sikkert kapacitetsopbygningen inden for grøn strøm kan følge med. Det betyder at energiproduktion baseret på fossile brændstoffer kan blive holdt i live længere end oprindeligt planlagt. Det er i særlig grad relevant Danmark, som sammen med Irland satser hårdt på at blive centrum for globale virksomheders datacentre. 

Hold øje med udviklingen! 
Håbet er, at der vil ske massive kontinuerlige forbedringer af energibesparelser, og vedvarende energi vil blive normen – men det forhindrer ikke ICT-industriens eksplosive vækst, forklarer Anders Andrae.

”Der er en reel risiko for, at det hele kommer ud af kontrol. Vores politiske beslutningstagere gør klogt i at holde et vågent øje med udviklingen,” siger Andrae til Information.

-JJK

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

23.07.2024CSR.dk

Regions nej til at bestille oksekød møder kritik

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

15.07.2024CSR.dk

Tøjbyttetogt oplever succes

15.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Alliance mellem Schneider Electric og Eltel skal løse kapacitetsproblemer på elnettet

10.07.2024Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Bæredygtighed på byggepladsen

Flere mikrobryggerier forvandler CO₂ til øl-skum

10.07.2024CSR.dk

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

09.07.2024CSR.dk

Eksperter: Lejebaseret model kan accelerere grøn it-håndtering i alle virksomheder

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)