Fra mayonnaise til hudcreme: Forskere opdager vandmændenes store potentiale
Forskere fra Syddansk Universitet har fundet en måde at bruge vandmænd som naturlig stabilisator i blandt andet mayonnaise og andre oliebaserede produkter. Vandmanden er på den måde muligvis en uudnyttet ressource, der i dag presser danske farvande.
Foto: 123rf.com
Et nyt studie fra Syddansk Universitet viser, at vandmænd kan bruges som multifunktionel stabilisator i fødevareproduktion. Ved at frysetørre og pulverisere hele vandmænd har forskere fra SDU Food Matter udviklet en metode, hvor ingrediensen kan stabilisere emulsioner, skabe skum og danne olie-geler.
Studiet er det første, der dokumenterer, at vandmænd kan bruges direkte, uden omfattende oprensning, som fødevareingrediens. Teknologien kan blive relevant i både fødevare- og kosmetikbranchen og peger på en alternativ udnyttelse af en havressource, der er i vækst og ofte betragtes som problematisk for økosystemerne.
” Vandmænd består af cirka 1 % biologisk materiale. Resten er vand. Så man kan sige, at de rent evolutionært er toptunede til at holde sammen på en væske. Det kan vi benytte os af i køkkenet”, forklarer Mie Thorborg Pedersen, postdoc på SDU, i en pressemeddelelse.
Et stadigt større problem for verdenshavene
I takt med at klimaforandringerne øger mængden af vandmænd i havet, ser forskerne et potentiale i at bruge dem som ingrediens i produkter, der traditionelt er baseret på æg eller andre animalske stabilisatorer. Det kunne være relevant i udviklingen af nye fødevarer med mindre klimaaftryk.
”Vandmænd er selvfølgelig også dyr og derfor kan man ikke kalde det plantebaseret. Men de kan udgøre et ret stort problem i vores farvande, hvor de kan presse de i forvejen pressede fiskebestande og økologiske balancer. Og man regner med, at der med klimaforandringerne kommer endnu flere vandmænd”, siger Mie Thorborg Pedersen i pressemeddelelsen.
Næste skridt bliver at teste ingrediensen i konkrete produkter og undersøge, hvordan den kan opskaleres industrielt. SDU har søgt patent på metoden.
- lhs
