Forhastede fyringsrunder ødelægger virksomhederne

Dårligt håndterede fyringsrunder er ren kryptonit for virksomhederne. Massive fyringsrunder, der er ringe planlagt og udført, skaber både deprimerede ansatte og tidligere ansatte, og det kaster samtidig et negativt skær over virksomheden, som det tager år at rette op på, konkluderer karriere- og ledelsesekspert Dorte Veje.

30.03.2009

CSR.dk

Massefyringer er som i resten af verden skyllet ind over Danmark, hvilket har kostet flere tusinde danskere deres job. Hvad virksomhederne desværre ofte glemmer midt i krisestemningen og planlægningen for at reducere omkostninger, er at få sagt ordentligt farvel og tak til sine medarbejdere ved afskedigelser – dermed spiller de højt spil med virksomhedens omdømme som indsats.
”Når man tænker på, hvor mange penge virksomheder poster i marketingstiltag for at pleje deres omdømme, så er det lidt tankevækkende, at ikke flere gør mere ud af at tage ordentligt afsked med ansatte, der ofte har investeret blod, sved og tårer i virksomheden,” siger Dorte Veje fra Right Management. ”Hvis man ikke tænker sig grundigt om og planlægger eventuelle afskedigelser, hvor man sørger for at hjælpe sine tidligere kollegaer godt videre, så saver man den gren over, man selv sidder på – for hvem lyst til at arbejde for en virksomhed, der ikke behandler sine ansatte med værdighed?”.
Selvom det at miste sit job uomtvisteligt er en sørgelig begivenhed, så betyder håndteringen af fyringen utroligt meget. På trods af den nuværende krise så er alle eksperter enige om, at vi kommer til at mangle arbejdskraft i Danmark inden for få år, og her betyder virksomhedernes omdømme som en ansvarlig virksomhed meget, når jobsøgere skal vælge fremtidig arbejdsgiver. Derfor er det ikke lige meget, om virksomheden hjælper dig videre mod et nyt job eller blot fyrer dig på gråt papir. Sidstnævnte tilgang til fyringer er desværre ikke så ualmindelig herhjemme, som man kunne håbe.
”Vi oplever, at der er mange virksomheder, som ikke tænker fyringsrunden særligt godt igennem, inden de effektuerer den. Det bevirker, at en masse ansatte fra den ene dag til den anden står uden job og ofte uden anden forklaring end finanskrisen – det skaber et tomrum hos den enkelte, der ofte udfyldes af depression eller modløshed og et negativt syn på virksomheden,” siger Dorte Veje.

De der bliver tilbage
Ifølge Right Management, der er eksperter inden for karriererådgivning i forbindelse med afskedigelser, så vinder virksomheder utroligt meget ved at sørge for en ordentlig afsked med ansatte i de ubehagelige fyringsrunder. Ved at afsætte tid og resurser til at hjælpe folk videre med deres karriere udviser virksomhederne en omtanke, som man ikke kan købe for penge, og de efterlader samtidig de tidligere ansatte med et positivt indtryk af virksomheden, hvilket vil ruste virksomheden til lettere at kunne tiltrække nye medarbejdere i fremtiden.
Men fokus skal ikke kun være på de afskedigede medarbejdere i fyringsrunder. De medarbejdere, der bliver tilbage i virksomheden, er lige så vigtige. Virksomheder, der ikke håndterer fyringsrunderne godt, risikerer at tabe de resterende medarbejdere på gulvet, hvis de ikke mener, at deres tidligere kollegaer har fået en ordentlig afsked. Det er i sidste ende virksomheden selv, der betaler prisen i form af ringere moral, motivation og arbejdsglæde, hvilket går ud over produktiviteten og bundlinjen.

Hjælp til at komme videre
En af de danske virksomheder, der er blevet ramt af den globale finanskrise, er Motorolas danske afdeling i Aalborg, der lukker og nedlægger 250 stillinger. Men frem for blot at dreje nøglen om og forlade regionen har Motorola valgt at investere i et professionelt karriereforløb. Forløbet er tilbudt alle 250 ansatte og har til formål at hjælpe dem videre til næste job. Godt 200 har valgt at takke ja til Motorolas tilbud – én af dem er Motorolas direktør, Flemming Eriksen, der selv har sidste arbejdsdag 31. marts 2009.
”Lukningen af Motorola Aalborg er selvfølgelig kedelig, men jeg mener, at Motorola viser, hvad det vil sige at tage ansvar for sine ansatte – selv i en svær situation. Jeg syntes, at det er positivt, at Motorola tilbyder medarbejderne professionel hjælp til at komme videre med karrieren. Jeg har også selv fået tilbuddet og takket ja. Lange arbejdsdage har hidtil stået i vejen for grundige overvejelser omkring fremtiden efter Motorola. Via min individuelle karriererådgivning har jeg nu mulighed for ved hjælp af professionel sparring, at tænke min fremtidige karriere igennem,” siger Flemming Eriksen.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

22.04.2024CSR.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

22.04.2024CSR.dk

Carlsberg Group og WWF Verdensnaturfonden vil sammen beskytte vådområder i Kina og Laos

22.04.2024UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Ny bestyrelse i UN Global Compact Network Denmark

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

19.04.20242030 Builders

Sponseret

The Importance of Employee Engagement in Corporate Sustainability

18.04.2024CSR.dk

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

15.04.2024CSR.dk

Flere elbiler kræver nyt sikkerhedsfokus hos værksteder

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

23.04.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

PwC Danmark
Webinar
Strengthen Sustainability Reporting with Due Diligence Processes

The EU has reached a political agreement on the corporate sustainability due diligence directive (CS3D).

Dato

24.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Industri
Seminar
Biodiversitets rolle i det bæredygtige byggeri

Som en del af den grønne omstilling og New European Bauhaus gentænker vi fremtidens byggede og beboede miljøer

Dato

24.04.2024

Tid

15:00

Sted

Industriens Hus H.C. Andersens Boulevard 18 1553 København V