Flere virksomheder ser lyset i den cirkulære økonomi

En af sessionerne på årets Sustainable Supply Chain Summit i London handlede om cirkulær økonomi og hvordan man som virksomhed kan tænke de bagvedliggende principper ind i sin forsyningskæde. Tre ganske forskellige aktører delte nogle af deres tanker om konceptet - og de er positive.

Der er god finansiel logik i den cirkulære økonomi, mente deltagerne på årets Sustainable Supply Chain Summit i London..

13.11.2015

Anders Kampmann, CSR.dk

Tankegangen om den cirkulære økonomi og koncepter som Cradle-to-Cradle vinder indpas i stadig flere brancher. På Ethical Corporations Sustainable Supply Chain Summit 10.-11. november i London var både energisektoren, anlægsbranchen og arkitektfaget repræsenteret på førstedagens session om netop cirkulær økonomi og de forretningsmæssige perspektiver heri.

Læs også: Samarbejde og dialog skal med i løsningen

Sessionens hovedspørgsmål var på overfladen simpelt: hvordan kan man som virksomhed opnå de cirkulære principper hele vejen igennem sin organisation. Men lige som det var tilfældet med de mange underspørgsmål, konferencedeltagerne blev inviteret til at diskutere undervejs, så var der (naturligvis) ikke umiddelbart noget simpelt svar at finde.

Et af verdens største energiforsyningsselskaber, tyske E.ON, var repræsenteret ved Director of Corporate Procurement (indkøbschef) Rainer Veith og han lagde specielt vægt på de principielle overvejelser om egen forretningsgang, som selskabet, der beskæftiger om 60.000 mennesker på verdensplan og i 2013 omsatte for lige i underkanten af 1.000 mia. kr., har gjort sig i cirkulært regi de seneste år.

Det lange perspektiv
”"Det at tænke cirkulært har uden tvivl givet os et friskt syn på vores produktion og investeringsmønstre. Før i tiden manglede det lange perspektiv, the end-to-end view, nærmest fuldstændig, men det er ved at ændre sig, og det kommer også til at styrke vores bundlinje på sigt. Når vi før i tiden har været med til at opføre et kraftvarmeværk, har vi mest tænkt på bygge- og derefter driftsfasen, og stort set ikke på, hvad der skal ske, når værket skal tages ud af drift. Det er uhyre dyrt at afmontere et kraftværk, specielt selvfølgelig hvis det er atomkraft, vi har med at gøre, så ved at indtænke nedtagningen fra start, så kan vi spare store mængder ressourcer og midler på langt sigt",” sagde Rainer Veith.

Netop det lange perspektiv var også et centralt aspekt for en relativt ny, men ikke desto mindre stor aktør på det britiske anlægsmarked. HS2 (HighSpeedTwo) blev etableret for fem år siden som selskabet, der skal udvikle og promovere Storbritanniens nye højhastighedsjernbanenetværk, der på sigt skal forbinde London med det nordlige England.

"”Vi tænker automatisk mange år frem tiden på et projekt som det her. Ikke alene går vores byggefase frem til minimum 2023, anlæggene bliver også opført med en projekteret levetid på 120 år. Det stiller naturligvis store krav til kvaliteten i de materialer, vi skal anvende, og at vi allerede i planlægningen bliver afklarede på, hvilke elementer, der skal og kan holde hele vejen og hvilke, vi vil være nødt til at udskifte undervejs",” sagde Sustainable Materials Adviser i HS2, Andrea Charlson, og fortsatte:

”"Derudover er vi også meget grundige med at genanvende de råmaterialer, der bliver tilovers i byggeriet. Eksempelvis de op mod 130 mio. ton jord, der skal graves op; 90 procent skal vi selv genbruge og de sidste 10 procent arbejder vi på at få afsat så godt som muligt. Det er både god logik og sund forretning.”"

Væk fra ejerskab
En anden virksomhed, der ligeledes arbejder med det cirkulære, er det britiske entreprenør- og arkitektfirma BAM Construct UK, der i mange år har arbejdet med at gøre sin forsyningskæde mere bæredygtig, hvilket selvsagt også har smittet af på selskabets projekter.

Som eksempel på det, fremhævede Director of Sustainability, Nitesh Magdani, der repræsenterede BAM på konferencen, rådhuset i den hollandske by Brummen, ca. 80 km øst for Amsterdam. Her står man over for en kommunesammenlægning omkring 2030, så da man i 2010 havde brug for at få renoveret og udvidet byens rådhus, udskrev man en arkitektkonkurrence, som BAM vandt ved at tænke hele den begrænsede levetid igennem.

”"Præmissen fra start var speciel; bygningen skal kun bruges i 15-20 år. Når vi designer noget normalt, så opererer vi med lifespans på 100 år eller endnu mere, så vi valgte en anderledes tilgang, der først og fremmest handler om at gå bort fra konceptet om ejerskab. I stedet handlede det mere om de enkelte elementers performance, eksempelvis når det kom til de træspær, der blev brugt til de nye sidebygninger. Ved dels at nudge dem (bygherren, red.) til at vælge nogle standardmål, som vil gøre det nemmere at sælge spærene videre, og dels ved kun at bolte dem sammen uden lim, så de er lige til at skille ad igen, kunne vi gøre modellen cirkulær i stedet for lineær og sikre os mod spild",” forklarede Nitesh Magdani.

”På samme måde har vi lavet en aftale med Phillips omkring belysningen, hvor kommunen betaler for lyskvaliteten (lux) i stedet for selve armaturerne, som de i stedet bare lejer. Derfor bliver bygningen faktisk bedre over tid i stedet for det modsatte,” uddybede han.

Læs også: H&M Global Partner i Ellen MacArthur Foundation

Den cirkulære økonomi binder altså an i flere forskellige brancher, og hele panelet på sessionen så da også kun tendenser til, at det vil fortsætte fremover. Eller som Rainer Veith formulerede det afslutningsvis:

”"Vi (E.ON, red.) er begyndt at se det som et evolutionært koncept. Når man betragter verdens voksende ressourceforbrug, befolkningstal osv., så burde det være en helt naturlig udvikling for alle typer virksomheder, at de tænker cirkulært, både for deres egen og vores andres skyld.”"

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

18.04.2024CSR.dk

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

15.04.2024CSR.dk

Flere elbiler kræver nyt sikkerhedsfokus hos værksteder

12.04.2024CSR.dk

Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

11.04.2024Valified

Sponseret

Spar Nord hjælper virksomheder i gang med ESG-rapportering

11.04.2024BSR

Sponseret

So, You’ve Completed a Materiality Assessment. Now What?

Jobmarked

Se alle

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Klappir Nordic ApS
Morgenmøde
Breakfast brief on ESG Strategy and Data

You can expect: Real case learnings on ESG strategy implementation from Viggo, data reporting best practices from Klappir's experience, knowledge on CO2 reduction from The 0-mission.

Dato

23.04.2024

Tid

08:00

Sted

4 Tømmergravsgade 2450 København

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V