Flere og flere kvinder får chefstillinger i statens departementer

Antallet af kvindelige departementschefer er stigende, og i hver tredje chefstol sidder nu en kvinde. Kønsopdelingen er dog på visse områder stadig meget traditionel.

Antallet af kvindelige chefer i departementerne er stigende, men kønsopdelingen inden for visse områder er stadig meget tratitionel..

08.03.2016

CSR.dk

Antallet af kvindelige topchefer har siden 1981 været stigende, og nu er en tredjedel af alle chefstillinger i statens departementer besat af kvinder. Det skriver netavisen Altinget på sin hjemmeside.

Den faglige organisation Djøf har i en ny undersøgelse kigget nærmere på andelen af kvindelige akademikere i departementerne, og hvordan andelen ser ud, når det kommer til chefstillinger i lønrammerne 37-42.

Læs også: Det halter stadig med ligestilling i Danmark

Undersøgelsen viser, at antallet af kvindelige chefer i departementerne ligger på 33 procent, hvilket er et fremskridt på syv procent siden 2001, hvor tallet lå på 26 procent.

Selvom udviklingen ifølge Djøf er positiv, er den dog ikke overraskende:

”Set i lyset af, at kvinderne jo i stor stil får gode uddannelser og i stort antal også får jobs i centraladministrationen, er det ikke så overraskende, at kvinders andel af chefstillingerne stiger”, siger Edith Jakobsen, arbejdspolitisk chef i Djøf, til Altinget.

Traditionel kønsopdeling
Når det kommer til kønsopdeling inden for de forskellige statslige områder, viser undersøgelsen, at opdelingen er meget traditionel.

”Kønsopdelingen mellem områderne er stadig så traditionel i 2016, så kvinderne primært bliver chefer på områder som sundhed og social, mens mændene tager sig af finanserne og forsvaret”, lyder det fra Edith Jakobsen.

Læs også: Udenrigsministeriet publicerer ligestillingsregnskab

I Finansministeriet er antallet af kvindelige topchefer faldet fra 22 procent i 2001 til 13 procent i 2015. Og det er ifølge Edith Jakobsen problematisk:

”Når så få kvinder opnår chefstillinger i Finansministeriet, er de reelt afskåret fra den fødekæde, der leverer kandidater til toplederstillinger. Dermed er kvinders adgang til toplederstillinger som udgangspunkt dårligere end mænds”.

Edith Jakobsen opfordrer derfor samfundet til at aflive myter om kvindelige og mandlige ledere, mens hendes appel til regeringen er at sikre mangfoldighed på topposter.

Ifølge Ellen Trane Nørby (V), minister for børn, undervisning og ligestilling, skal kønsfordelingen ikke nødvendigvis være halv om halv:

”For mig at se handler det ikke om, at der alle steder nødvendigvis skal være en 50/50-fordeling. Det handler om sund fornuft og om at få alle talenter i spil”, siger hun i en skriftlig kommentar til Altinget.

- KLZ

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025BSR

Sponseret

Earth Day: Centering Health Equity in Climate Action

24.04.2025Red Barnet

Sponseret

Partnerskab med socialt ansvar: Brøndby IF og Red Barnet viser vejen

10.04.2025Læger uden Grænser

Sponseret

Partnerskaber med Læger uden Grænser kan styrke den globale sundhed

08.04.2025CSR.dk

Kampagne vil gøre op med giftig alkoholkultur

08.04.2025Lübech Living ApS

Sponseret

De bedste 15.000 kr. Lübech Living har brugt

04.04.2025CSR.dk

Naturfrisk Group kan se at Cola-boykot rammer B2B-markedet senere: Restauranter og caféer ser mod alternativer

28.03.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Hjælp til familier, der har børn med livstruende sygdomme

28.03.2025CSR.dk

Fra frontløber til bundplads: Lego ramt af Trump-chok?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle