Flere C25-virksomheder tager verdensmålene til sig

Kun én af virksomhederne i det toneangivende C25-indeks nævner ikke specifikke verdensmål i deres rapportering, mens 16 af dem anvender delmål og knap halvdelen væsentlighedsvurderer deres indsats. Det viser friske tal fra Carve Consulting.

Verdensmålene er efterhånden blevet allemandseje blandt de store danske virksomheder..

07.07.2020

CSR.dk

Carve har således undersøgt brugen af verdensmålene i rapporteringen fra virksomhederne i det toneangivende C25-indeks på Børsen i København, og billedet er ganske klart; målene er blevet must-have for (næsten) alle.

24 ud af de 25 selskaber i indekset, der tæller storspillere som Mærsk, Carlsberg, Novo Nordisk, Danske Bank, Vestas og Ørsted, rapporterede om deres brug af verdensmålene i 2019. Kun det dansk-amerikanske biotekfirma Genmap nævner ikke specifikke verdensmål i deres rapportering, mens Mærsk i den anden af skalaen forholder sig til samtlige mål, ifølge Børsen.

Udviklingen over de sidste fire regnskabsår, som Carve har gennemgået, taler ligeledes sit eget klare sprog. 2016 var 10 af C25-selskaberne ikke med på SDG-vognen, og brugen af de 169 delmål er gået i samme retning. I 2016 blev de kun inddraget af to virksomheder, mens ni havde dem med i 2019.

Det er dog en stilstand i forhold til 2018, hvor tallet var det samme, hvilket får Carve til at konkludere, at den ‘sparsomme brug af verdensmålenes delmål tyder på, at C25-virksomhedernes arbejde med verdensmålene ikke er målrettet og systematisk, men snarere udtryk for en overfladisk tilgang’, som det hedder.

Når det gælder de enkelte mål, er det ifølge Carves analyser ganske tydeligt, at virksomhederne har nogle favoritter. Mål 12 og 13 om ansvarligt forbrug og produktion hhv. Klimaindsats er med hos 21 af de 24 virksomheder, der rapporterede om SDG’erne i 2019, mens mål 1 om at afskaffe fattigdom kun har fundet vej ind i en enkelt rapport.

Også mål 8 om anstændige jobs og økonomisk vækst (med i 19 rapporter) samt mål 3 om sundhed og trivsel (17 rapporter) er populære, mens mål 14 om livet i havet og 15 om livet på land omvendt kun er med i to rapporter hver.

Flere bør risikovurdere deres indsats 
I forhold til det konkrete arbejde med verdensmålene, anbefaler FN alle virksomheder at udføre en risiko- og væsentlighedsvurdering før de vælger, hvilke specifikke mål, de vil arbejde med. ‘Den er forudsætningen for en forretningsrelevant indsats, der tager hånd om negative sociale og miljømæssige indvirkninger, og udnytter mulighederne for at skabe bedre vilkår for mennesker og miljø’, som Carve skriver.

Konsulenthuset er dog ikke imponeret over de danske virksomheders brug af disse vurderinger, selvom der da er fremskridt at spore. I 2016 vurderede syv ud af C25-selskaberne deres SDG-indsats, mens andelen sidste år var steget til 12, hvilket altså stadig er under halvdelen af indekset.

Endelig viser Carves undersøgelse en stabil bred tilslutning til UN Global Compact, som kun to af virksomhederne ikke var med i sidste år mod fem i 2018, mens var tallet var fire i 2016 og tre i 2017.

Overordnet konkluderer Carve, at de største danske virksomheder har vist deres opbakning til en bæredygtig udvikling gennem indsatser, der er rammesat af de 17 verdensmål, men også at der er plads til forbedring.

Læs også: Medarbejderne skal inddrages i verdensmålene

Den mere begrænsede brug af delmålene, som blot ni virksomheder altså havde med i 2019-rapporteringen, opstår ifølge Carve ‘når verdensmålene blot tilføjes en eksisterende CSR-strategi, fremfor som katalysator for forretningsudvikling i form af nye produkter og services eller adgang til nye markeder og kundesegmenter, eller til grøn omstilling af driften’, som det hedder i analysen.

-AK

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Relateret indhold

01.03.2024CSR.dk

Regenerativ: ’Vi har brug for at skabe håb og handle for fremtiden”

01.03.2024CSR.dk

Lagkagehuset giver kyllingerne mere plads

28.02.2024Optimeet ApS

Sponseret

Virksomheder øger fokus på bæredygtighed i møder og events

27.02.2024Red Barnet

Sponseret

Toms Gruppen fylder 100 år og forlænger værdifuldt partnerskab med Red Barnet

26.02.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Årsregnskab: Merkur leverer bedste resultat nogensinde - og deler ud af overskuddet

26.02.2024Valified

Sponseret

Finans som drivkraft for bæredygtig vækst & Impact

23.02.2024Odense Renovation

Sponseret

Ny lys opfindelse på skraldebilerne

21.02.2024Valified

Sponseret

Position Green og Valified lancerer banebrydende ESG-Løsning til brancheforeninger

Jobmarked

Se alle

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Dansk Erhverv

Dansk Erhverv søger CSR-konsulent

Dansk Erhverv søger en ny CSR-konsulent til vores CSR-team til at varetage og videreudvikle vores engagement på CSR- og ESG-området inden for medlemsservices, politisk interessevaretagelse, kommunikation, projekter og partnerskaber.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.01.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimahandling og Klimaregnskab i Praksis

Har du det operationelle ansvar for klimaregnskab og handlingsplaner? Så er dette hands-on kursus ideelt til at skabe overblik over klimadagsordenen, arbejde metodisk med klimadata, og udarbejde effektive klimahandlingsplaner baseret på anerkendte standarder.

Dato

29.02.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online