Flere C25-virksomheder tager verdensmålene til sig

Kun én af virksomhederne i det toneangivende C25-indeks nævner ikke specifikke verdensmål i deres rapportering, mens 16 af dem anvender delmål og knap halvdelen væsentlighedsvurderer deres indsats. Det viser friske tal fra Carve Consulting.

Verdensmålene er efterhånden blevet allemandseje blandt de store danske virksomheder..

07.07.2020

CSR.dk

Carve har således undersøgt brugen af verdensmålene i rapporteringen fra virksomhederne i det toneangivende C25-indeks på Børsen i København, og billedet er ganske klart; målene er blevet must-have for (næsten) alle.

24 ud af de 25 selskaber i indekset, der tæller storspillere som Mærsk, Carlsberg, Novo Nordisk, Danske Bank, Vestas og Ørsted, rapporterede om deres brug af verdensmålene i 2019. Kun det dansk-amerikanske biotekfirma Genmap nævner ikke specifikke verdensmål i deres rapportering, mens Mærsk i den anden af skalaen forholder sig til samtlige mål, ifølge Børsen.

Udviklingen over de sidste fire regnskabsår, som Carve har gennemgået, taler ligeledes sit eget klare sprog. 2016 var 10 af C25-selskaberne ikke med på SDG-vognen, og brugen af de 169 delmål er gået i samme retning. I 2016 blev de kun inddraget af to virksomheder, mens ni havde dem med i 2019.

Det er dog en stilstand i forhold til 2018, hvor tallet var det samme, hvilket får Carve til at konkludere, at den ‘sparsomme brug af verdensmålenes delmål tyder på, at C25-virksomhedernes arbejde med verdensmålene ikke er målrettet og systematisk, men snarere udtryk for en overfladisk tilgang’, som det hedder.

Når det gælder de enkelte mål, er det ifølge Carves analyser ganske tydeligt, at virksomhederne har nogle favoritter. Mål 12 og 13 om ansvarligt forbrug og produktion hhv. Klimaindsats er med hos 21 af de 24 virksomheder, der rapporterede om SDG’erne i 2019, mens mål 1 om at afskaffe fattigdom kun har fundet vej ind i en enkelt rapport.

Også mål 8 om anstændige jobs og økonomisk vækst (med i 19 rapporter) samt mål 3 om sundhed og trivsel (17 rapporter) er populære, mens mål 14 om livet i havet og 15 om livet på land omvendt kun er med i to rapporter hver.

Flere bør risikovurdere deres indsats 
I forhold til det konkrete arbejde med verdensmålene, anbefaler FN alle virksomheder at udføre en risiko- og væsentlighedsvurdering før de vælger, hvilke specifikke mål, de vil arbejde med. ‘Den er forudsætningen for en forretningsrelevant indsats, der tager hånd om negative sociale og miljømæssige indvirkninger, og udnytter mulighederne for at skabe bedre vilkår for mennesker og miljø’, som Carve skriver.

Konsulenthuset er dog ikke imponeret over de danske virksomheders brug af disse vurderinger, selvom der da er fremskridt at spore. I 2016 vurderede syv ud af C25-selskaberne deres SDG-indsats, mens andelen sidste år var steget til 12, hvilket altså stadig er under halvdelen af indekset.

Endelig viser Carves undersøgelse en stabil bred tilslutning til UN Global Compact, som kun to af virksomhederne ikke var med i sidste år mod fem i 2018, mens var tallet var fire i 2016 og tre i 2017.

Overordnet konkluderer Carve, at de største danske virksomheder har vist deres opbakning til en bæredygtig udvikling gennem indsatser, der er rammesat af de 17 verdensmål, men også at der er plads til forbedring.

Læs også: Medarbejderne skal inddrages i verdensmålene

Den mere begrænsede brug af delmålene, som blot ni virksomheder altså havde med i 2019-rapporteringen, opstår ifølge Carve ‘når verdensmålene blot tilføjes en eksisterende CSR-strategi, fremfor som katalysator for forretningsudvikling i form af nye produkter og services eller adgang til nye markeder og kundesegmenter, eller til grøn omstilling af driften’, som det hedder i analysen.

-AK

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

25.07.2024CSR.dk

Trods virksomhedsmodstand er inklusion vigtig for amerikanerne

24.07.2024CSR.dk

Power to X-brændstoffer kan nu blive certificeret som grønne i Danmark

BeWo introducerer deres automatiserede CO2- beregnings integration til Microsoft Dynamics 365 Business Central

22.07.2024BEWO ApS

Sponseret

16.07.2024CSR.dk

EU-lovkrav giver dyrere flybilletter

12.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Tilmelding til AVEVA World 2024

08.07.2024Schneider Electric

Sponseret

TALENTPROGRAM for elektriker-lærlinge 2024

05.07.2024CSR.dk

Rapport: Et fokus på medarbejdertrivsel er alfa og omega

02.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Tilmelding til webinar om det kommende NIS 2-direktiv omkring cybersecurity

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)