Er corona-krisen enden på bæredygtighed?

For en tid er verden som vi kender den sat på pause som konsekvens af corona-virussen. Der vil være dem, der mener, at corona-krisen er den helt store test på, om bæredygtighed er noget, virksomhederne mener alvorligt. Men måske har svaret flere nuancer?

Er corona en bombe under bæredygtighedsindsatsen? .

13.03.2020

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

En klassisk disciplin i debatten om virksomheder og samfundsansvar er diskussionen af, hvor dybt CSR og bæredygtighed stikker, når krisen kommer. Nu er den her så, krisen. Bliver det enden på samfundsansvar i virksomheder?

CSR.dk har bedt repræsentanter hos nogle af vores partnere, i denne omgang store organisationer og rådgivervirksomheder, dele deres tanker og indtryk. Indholdet i denne artikel er således baseret på input fra Malene Thiele, CSR-chef i Dansk Erhverv, Erik Thomas Johnson, chefkonsulent med ansvar for sustainable business development i DI og Cecilia Müller Torbrand, som er leder af BSR’s aktiviteter i Norden.

Kort sigt: samfundssind og fokus på det akutte
Corona-krisen betyder, at begrebet samfundssind er blevet alt andet end abstrakt – også for virksomheder. Det at bede medarbejdere om at arbejde hjemmefra eller at være nødt til at lukke sin forretning helt ned i en periode er hårdt for økonomien i en virksomhed. Alligevel er de fleste virksomheder nødt til at gøre netop det, som en del af deres bidrag til fællesskabets indsats.

Det betyder, at ledelse for de fleste er blevet krisestyring og ikke langsigtet strategisk omstilling. Mange kommer til at se på røde bundlinjer for meget af 2020, medarbejdernes sundhed og sikkerhed er blevet en akut opgave og problemer med at få leveret materialer og delkomponenter – især fra Kina – truer i en del brancher. Hvis du vil vide mere om corona og produktionen i Kina, så læs dette blogindlæg fra direktøren på BSR’s kontor i Kina.

Samfundssind kan dog også have et mere positivt udtryk, hvor virksomheder sætter særinteresser og mulige konkurrencefordele til side og sammen prøver at møde en udfordring. Som når stort set hele den danske dagligvarehandel, Salling Group, Coop, Dagrofa og Rema 1000, i fællesskab maner til ro og besindighed og beder danskerne om ikke at hamstre.

Mellemlangt sigt: nye vaner og offeromkostninger
På grund af ovennævnte fokus på akutte, forretningskritiske problemer bliver der givetvis også skruet ned for bæredygtighedsambitionerne – om ikke andet i en periode. Ganske enkelte fordi der ikke er samme ledelseskapacitet og økonomi til at udvikle og investere i langsigtede udviklingsprojekter.

En helt anden konsekvens knytter sig til indretningen af arbejdslivet. Siden den første videokonference for mindst 30 år siden har potentialet i forhold til færre rejser og mindre transport været fremhævet vidt og bredt. Og forudsigelser om virtuelle netværksorganisationer og arbejdspladser har fulgt takten i den teknologiske udvikling.

Alligevel har mønstret for arbejds- og læringsliv flyttet sig relativt lidt. Men i den kommende tid må man regne med, at de fleste får øvet sig ganske meget i at arbejde, mødes og lede virtuelt. Kan man bringe en del af de nye vaner med over i tiden efter den nuværende nødsituation, så vil det formodentlig have en vis positiv effekt på CO2-udledninger relateret til transport.

Langt sigt: styrket forståelse for sundhed som bæredygtighed
Krisen topper og ebber ud på et tidspunkt. Så hvad sker der bagefter?

En interessant øvelse er at trække paralleller til finanskrisen i 2008 og se på, hvad der skete med CSR og bæredygtighed i kølvandet på denne. Det gav nyt fokus på f.eks. risikostyring, transparens og forretningsetik. Man kan sige, at en krise sætter spot på underprioriterede områder og uløste dilemmaer.

Efter corona kan man på den måde forestille sig at især ét emne vil få nyt fokus: sundhed.

Det kan komme til udtryk konkret i arbejdet med at holde medarbejderne sunde og sikre, dvs. arbejdsmiljøarbejdet. Bredere kan man forvente at arbejdet med menneskerettigheder i forhold til sundhed, og spørgsmål om, hvordan storbyer kan blive sunde og bæredygtige miljøer at leve i, vil få fornyet interesse.

Desuden kan man forestille sig, at coronakrisen vil have konsekvenser for måden, man tilrettelægger sine forsyningskæder på, så en allerede eksisterende tendens mod mere lokale leverandører, for danske virksomheder f.eks. i Europa snarere end Asien, styrkes. Det kan få stor betydning for transportsektoren og dens CO2-aftryk.

Global omstilling skal stadig ske
Bæredygtighed som megatrend forsvinder ikke. Klimakrisen er der stadig. Verdensmålene er der stadig. EU – og andre multinationale organisationer – vil stadig øge forventningerne til og presset på virksomhederne.

Langsigtede behov kan komme til at vige for den akutte krise, måske endda sænke tempoet i indsatsen for global omstilling en smule. Men den vil stadig være en prioritet. Der er endda dem, der mener, at det kan øge tempoet i dele af omstillingen.

En Bloomberg-artikel forklarer således, hvordan den grønne omstilling – modsat tidligere globale krisesituationer – kan ende med at nyde godt af denne krise. Fordi man denne gang har en global klima-aftale, samtidig med at sektoren for vedvarende energi er langt mere moden og udviklet end tidligere. 

”I dag giver det ikke mening at reducere dine investeringer i vedvarende energi, hvis olieprisen styrtdykker. Det er mere logisk at reducere dine investeringer i olie,” siger Mark Lewis, som er head of sustainability at BNP Paribas Asset Management til Bloomberg.

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: 15 mest læste i 2020

Læs eller genlæs de 15 mest læste artikler på CSR.dk i 2020. Vi har samlet dem her. 

Relateret indhold

28.05.2024CSR.dk

EU's taksonomimål om cirkulær økonomi driller virksomheder

24.05.2024CSR.dk

Nyt liv til ridsede alufælge sparer tonsvis af CO2

23.05.2024Foxway A/S

Sponseret

In-store vs online trade-ins: which one is better for your business?

22.05.2024CSR.dk

Nyt grønt råd skal identificere muligheder på tværs af den grønne omstilling

22.05.2024Industriens Fond

Sponseret

Her tæller de medarbejderne for klimaets skyld

17.05.2024CSR.dk

Vigtige nyheder fra sidste uge

17.05.2024CSR.dk

Unge voksne vil have arbejde med mening og udvikling

16.05.2024Industriens Fond

Sponseret

Sjældent katalog over sundhedspersonalets behov kan gøre dit sygehus bedre

Jobmarked

Se alle

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Kursus
2-dages intensivt kursus i bæredygtighed for freelancekonsulenter

Er du selvstændig konsulent og vil du gerne vide, hvordan den bæredygtige omstilling påvirker virksomheder, og hvad den betyder for dig som rådgiver, projektleder eller forandringsleder?

Dato

28.05.2024

Tid

08:30

Sted

VIBENSHUS Lyngbyvej 2, 2100 Østerbro

Dansk Erhverv
Konference
BusinessTalk: Samarbejde på tværs af rådgiverbranchen

Hvad sker der, når to rådgivningsvirksomheder, som er eksperter på hver deres fagområde, går sammen og skaber et fælles produkt?

Dato

30.05.2024

Tid

08:30

Sted

Slotsholmsgade 1, 1217 København K

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Få ESG i hjertet af organisationen

Ønsker du at lære hvordan du får bæredygtige business ambitioner og ESG-mål omsat til daglige handlinger?

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

PwC Danmark
Event
CFO'ens Agenda 2024

Skab værdi gennem skarp formidling af dine ESG-resultater.

Dato

30.05.2024

Tid

15:00

Sted

PwC, Strandvejen 44, 2900 Hellerup

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Konference
Miniconference: Geopolitics in Sustainability & Business

How are conflicts and warfare affecting business ethics and corporate due diligence? Join our exclusive Spring miniconference 31 May to expand your network, get trend overview and how-to insights from real-life cases and subject matter experts on sustainable business, responsible investing, geopolitical consumerism and corporate due diligence.

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

The Social House, Store Regnegade 12, 1110 Copenhagen