Er corona-krisen enden på bæredygtighed?

For en tid er verden som vi kender den sat på pause som konsekvens af corona-virussen. Der vil være dem, der mener, at corona-krisen er den helt store test på, om bæredygtighed er noget, virksomhederne mener alvorligt. Men måske har svaret flere nuancer?

Er corona en bombe under bæredygtighedsindsatsen? .

13.03.2020

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

En klassisk disciplin i debatten om virksomheder og samfundsansvar er diskussionen af, hvor dybt CSR og bæredygtighed stikker, når krisen kommer. Nu er den her så, krisen. Bliver det enden på samfundsansvar i virksomheder?

CSR.dk har bedt repræsentanter hos nogle af vores partnere, i denne omgang store organisationer og rådgivervirksomheder, dele deres tanker og indtryk. Indholdet i denne artikel er således baseret på input fra Malene Thiele, CSR-chef i Dansk Erhverv, Erik Thomas Johnson, chefkonsulent med ansvar for sustainable business development i DI og Cecilia Müller Torbrand, som er leder af BSR’s aktiviteter i Norden.

Kort sigt: samfundssind og fokus på det akutte
Corona-krisen betyder, at begrebet samfundssind er blevet alt andet end abstrakt – også for virksomheder. Det at bede medarbejdere om at arbejde hjemmefra eller at være nødt til at lukke sin forretning helt ned i en periode er hårdt for økonomien i en virksomhed. Alligevel er de fleste virksomheder nødt til at gøre netop det, som en del af deres bidrag til fællesskabets indsats.

Det betyder, at ledelse for de fleste er blevet krisestyring og ikke langsigtet strategisk omstilling. Mange kommer til at se på røde bundlinjer for meget af 2020, medarbejdernes sundhed og sikkerhed er blevet en akut opgave og problemer med at få leveret materialer og delkomponenter – især fra Kina – truer i en del brancher. Hvis du vil vide mere om corona og produktionen i Kina, så læs dette blogindlæg fra direktøren på BSR’s kontor i Kina.

Samfundssind kan dog også have et mere positivt udtryk, hvor virksomheder sætter særinteresser og mulige konkurrencefordele til side og sammen prøver at møde en udfordring. Som når stort set hele den danske dagligvarehandel, Salling Group, Coop, Dagrofa og Rema 1000, i fællesskab maner til ro og besindighed og beder danskerne om ikke at hamstre.

Mellemlangt sigt: nye vaner og offeromkostninger
På grund af ovennævnte fokus på akutte, forretningskritiske problemer bliver der givetvis også skruet ned for bæredygtighedsambitionerne – om ikke andet i en periode. Ganske enkelte fordi der ikke er samme ledelseskapacitet og økonomi til at udvikle og investere i langsigtede udviklingsprojekter.

En helt anden konsekvens knytter sig til indretningen af arbejdslivet. Siden den første videokonference for mindst 30 år siden har potentialet i forhold til færre rejser og mindre transport været fremhævet vidt og bredt. Og forudsigelser om virtuelle netværksorganisationer og arbejdspladser har fulgt takten i den teknologiske udvikling.

Alligevel har mønstret for arbejds- og læringsliv flyttet sig relativt lidt. Men i den kommende tid må man regne med, at de fleste får øvet sig ganske meget i at arbejde, mødes og lede virtuelt. Kan man bringe en del af de nye vaner med over i tiden efter den nuværende nødsituation, så vil det formodentlig have en vis positiv effekt på CO2-udledninger relateret til transport.

Langt sigt: styrket forståelse for sundhed som bæredygtighed
Krisen topper og ebber ud på et tidspunkt. Så hvad sker der bagefter?

En interessant øvelse er at trække paralleller til finanskrisen i 2008 og se på, hvad der skete med CSR og bæredygtighed i kølvandet på denne. Det gav nyt fokus på f.eks. risikostyring, transparens og forretningsetik. Man kan sige, at en krise sætter spot på underprioriterede områder og uløste dilemmaer.

Efter corona kan man på den måde forestille sig at især ét emne vil få nyt fokus: sundhed.

Det kan komme til udtryk konkret i arbejdet med at holde medarbejderne sunde og sikre, dvs. arbejdsmiljøarbejdet. Bredere kan man forvente at arbejdet med menneskerettigheder i forhold til sundhed, og spørgsmål om, hvordan storbyer kan blive sunde og bæredygtige miljøer at leve i, vil få fornyet interesse.

Desuden kan man forestille sig, at coronakrisen vil have konsekvenser for måden, man tilrettelægger sine forsyningskæder på, så en allerede eksisterende tendens mod mere lokale leverandører, for danske virksomheder f.eks. i Europa snarere end Asien, styrkes. Det kan få stor betydning for transportsektoren og dens CO2-aftryk.

Global omstilling skal stadig ske
Bæredygtighed som megatrend forsvinder ikke. Klimakrisen er der stadig. Verdensmålene er der stadig. EU – og andre multinationale organisationer – vil stadig øge forventningerne til og presset på virksomhederne.

Langsigtede behov kan komme til at vige for den akutte krise, måske endda sænke tempoet i indsatsen for global omstilling en smule. Men den vil stadig være en prioritet. Der er endda dem, der mener, at det kan øge tempoet i dele af omstillingen.

En Bloomberg-artikel forklarer således, hvordan den grønne omstilling – modsat tidligere globale krisesituationer – kan ende med at nyde godt af denne krise. Fordi man denne gang har en global klima-aftale, samtidig med at sektoren for vedvarende energi er langt mere moden og udviklet end tidligere. 

”I dag giver det ikke mening at reducere dine investeringer i vedvarende energi, hvis olieprisen styrtdykker. Det er mere logisk at reducere dine investeringer i olie,” siger Mark Lewis, som er head of sustainability at BNP Paribas Asset Management til Bloomberg.

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: 15 mest læste i 2020

Læs eller genlæs de 15 mest læste artikler på CSR.dk i 2020. Vi har samlet dem her. 

Relateret indhold

01.03.2024CSR.dk

Regenerativ: ’Vi har brug for at skabe håb og handle for fremtiden”

01.03.2024CSR.dk

Lagkagehuset giver kyllingerne mere plads

28.02.2024Optimeet ApS

Sponseret

Virksomheder øger fokus på bæredygtighed i møder og events

27.02.2024Red Barnet

Sponseret

Toms Gruppen fylder 100 år og forlænger værdifuldt partnerskab med Red Barnet

26.02.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Årsregnskab: Merkur leverer bedste resultat nogensinde - og deler ud af overskuddet

26.02.2024Valified

Sponseret

Finans som drivkraft for bæredygtig vækst & Impact

23.02.2024Odense Renovation

Sponseret

Ny lys opfindelse på skraldebilerne

21.02.2024Valified

Sponseret

Position Green og Valified lancerer banebrydende ESG-Løsning til brancheforeninger

Jobmarked

Se alle

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Dansk Erhverv

Dansk Erhverv søger CSR-konsulent

Dansk Erhverv søger en ny CSR-konsulent til vores CSR-team til at varetage og videreudvikle vores engagement på CSR- og ESG-området inden for medlemsservices, politisk interessevaretagelse, kommunikation, projekter og partnerskaber.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.01.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimahandling og Klimaregnskab i Praksis

Har du det operationelle ansvar for klimaregnskab og handlingsplaner? Så er dette hands-on kursus ideelt til at skabe overblik over klimadagsordenen, arbejde metodisk med klimadata, og udarbejde effektive klimahandlingsplaner baseret på anerkendte standarder.

Dato

29.02.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online