En skitse af fremtidens fødevarebranche

Gigantiske udfordringer skal besvares med svimlende mængder af innovation og et helt nyt og mere mangfoldigt udbud af fødevarer.

23.04.2019

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Den 1. april begyndte Burger King at sælge den ikoniske Whopper i en kødfri variant. Foreløbig er det kun i 59 restauranter, men hvis alt går efter planen, vil alle 7.200 Burger Kings i USA i løbet af en overskuelig fremtid have fået kunstigt kød på menuen.

Bøffen uden kød er produceret af iværksættervirksomheden Impossible Foods. Deres nærmeste konkurrent er indtil videre Beyond Meat, som har aftale med en anden amerikansk burgerkæde. Fødevaregiganten Nestlé har dog for nylig meddelt, at de vil lancere en kødfri burger i efteråret 2019, som vil konkurrere med de to amerikanske iværksættervirksomheder.

En tornado af forandring
De kødfri burgeres indtog i mainstream kan ses som et mikrokosmos for hele fødevaresektoren i dag. Den er en tornado af nye forbrugerkrav, miljø- og klimaudfordringer, prispres og overproduktion, befolkningsvækst og velstand, hvor nye og gamle fødevarevirksomheder arbejder for at finde deres rolle og fremtid.

Det betyder – blandt andet:

Nye initiativer i fødevaresektoren

 • Miljø- og fødevareministeriet nedsatte i begyndelsen af april 2019 en ny tænketank, som skal ”… gøre Danmark til et pilot-land i forhold til FN’s Verdensmål om madspild og fødevaretab”. Tænketanken vil arbejde for at Danmark flytter sig markant på denne dagsorden og bidrager til innovative løsninger, som er med til at fremtidssikre verdens fødevaresystemer, Tænketankens bestyrelsesmedlemmer kommer fra virksomheder, forskning og NGO’er.
 • Samme ministerium er for fjerde gang i 2019 vært for det årlige World Food Summit – Better Food for More People, som har til formål at ”…etablere en platform for ledere, som vil være med til at transformere det globale fødevaresystem til et bæredygtigt og sundt fødevaresystem”.
 • Erhvervshus Sydjylland har i samarbejde med otte partnere, hvoraf de seks er danske og tyske fødevarevirksomheder, udviklet programmet TASTE. Ambitionen er at få skabt nye principper for fødevareproduktion og bæredygtighed og fungere som en katalysator for den bæredygtige omstilling i fødevareerhvervet. Yderligere 25 virksomheder vil over de kommende år få plads i programmet.
 • Klimatænktetanken CONCITO driver et program om fremtidens fødevarer med deltagelse af 18 danske aktører i fødevaresektoren. Programmet skal sætte et helt anderledes klimaeffektivt og bæredygtigt fødevaresystem på dagsordenen og gennem vidensindsamling, dialog, formidling og opinionsdannelse identificere mulige løsningsveje med baggrund i seneste internationale viden.
 • Nye produkter og udbydere – som f.eks. plantebaserede alternativer til kød eller kunstigt fremstillet kød – som både nye og gamle aktører er gået i gang med. Eller lodret landbrug, hvor man i f.eks. forladte industribygninger dyrker grøntsager i flere etager, hvor jord og dagslys er erstattet af plantemåtter af genbrugsplast og LED-lys i konstante mængder.
 • Storstilede planer for klimaneutralitet hos de store, gamle fødevareaktører - i Danmark f.eks. Danish Crowns ambition om netto at udlede nul CO2 i 2050. Et mål de i øvrigt deler med Arla og Landbrug & Fødevarer, som inden for ganske få dage i marts også meldte deres langsigtede klimamålsætninger ud.
 • Fokus på madspild med masser af initiativer i detailhandel, grossister og NGO’er, ligesom man ser en  begyndende indsats i dyrknings- og transportfaserne – især i udviklingsøkonomier.
 • En strøm af nye initiativer og tværsektor-projekter (se eksempler i tekstboks), som skal skabe viden og/eller fremme Danmark og danske virksomheders muligheder i fremtidens fødevaremarked.
 • En kamp om ord, hvor Europa-parlamentets Landbrugsudvalg med stemmerne 29-7 for nylig besluttede at forbyde plantebaserede produkter at bruge betegnelserne pølse, burger og bøf. Det følger et allerede implementeret forbud mod at kalde plantebaserede drikke for mælk.

Nu er det også business
Personkredsen omkring kampen om kød udgøres ikke længere kun af mere eller mindre militante veganer og klimaforkæmpere. I dag er også ganske hard-core finansfolk rykket ind, dog ikke så meget i debatten som i forretningen.

”Fødevareindustrien kan ændre sig ret dramatisk. Det er helt åbenlyst, at fødevareindustrien er ved at blive en slagmark for politiske interesser, der lægger et pres. Når det først begynder, kommer der typisk nyudviklinger," sagde Lars Seier Christensen til FødevareWatch i marts 2019.

Af samme grund har finansmanden også investeret Supermeat fra Israel, som udvikler laboratoriefremstillet kød ved at tage stamceller fra en kylling og få dem til at reproducere sig selv.

"Jeg tror, at hovedparten af verdens fødevarer vil blive fremstillet på den type processer indenfor måske 20-30 år," sagde han.

Om det bliver netop den metode eller noget andet, der vokser frem i de kommende år, det er et åbent spørgsmål.

”Vi vil i fremtiden også kunne til at producere fødevarer, som vi gør i dag, men der er også nødt til at være nogle helt andre måder at gå til det på. Og om det bliver store insektfarme eller laboratorier der fremstiller kød i petriskåle eller nogle helt anderledes løsninger, det er utrolig svært at sige. Men det bliver helt anderledes og der kommer til at være et stort marked for nye løsninger,” siger Lone Ryg Olsen, som er direktør i Danish Food Cluster.

Gode muligheder
Danish Food Cluster er et klyngesamarbejde for industrien og har 160 betalende medlemmer. Klyngen har i fem år samlet både store og små virksomheder og vidensinstitutioner og sørget for deling af viden, udvikling af nye produkter og tiltrækning af investeringer fra udlandet. Ifølge Lone Ryg Olsen er deres opgave at sikre at Danmark er en magnet for fødevareinnovation.

Lone Ryg Olsen er direktør i Danish Food Cluster. .

Så hvordan ser de Danmarks muligheder i en ny fødevarefremtid? 

”Danmark har gode muligheder for at klare sig godt i det her nye marked, og vi har som en stor fødevarenation – for det er vi – måske endda en forpligtelse, fordi vi har tradition for at arbejde med innovation inden for fødevarer. Den er nødvendig nu i forhold til kommende generationer,” fortsætter hun.

Et af de områder, hvor Danmark er særlig godt stillet for at få kommerciel succes, er inden for ingredienser. Ikke den slags man finder i almindelige madopskrifter, men til fødevareproduktion i stor skala. Danske virksomheder er allerede verdensførende inden for bl.a. naturlige farvestoffer og enzymer til mejeriindustrien.

”Lige præcis ingredienser har mange svar på bæredygtighedsudfordringerne. De er nemme at transportere, de kan bidrage til fremstilling af fødevareprodukter med rigtig lavt fodaftryk på CO2. Også når man kigger på alternativer til kød og mælk har ingredienser en fremtrædende rolle. Det gælder også fermentering, som kan øge forskellige produkters bæredygtige profil, som vi i dag kender det fra øl, vin og spegepølser. Ligesom man kan bruge fermenteringsteknologi til at reducere madspild gennem forædling,” siger Lone Ryg Olsen.

Alle kommer til at være med
I Danish Food Cluster er de af den overbevisning, at den nye fødevarevirkelighed er noget, som alle i sektoren kommer til at forholde sig til – uanset om man er en stor eller lille aktør. Da de i marts måned holdt årsdag, var fokus på bæredygtighed som drivkraft for innovation, og store og små virksomheder blev bedt om at give et godt råd til virksomheder, der gerne vil i gang med bæredygtighed. De er her:

 • Find den indsats, hvor du har hjertet med – det hele glider nemmere når dit motiv er andet og mere end noget i et regneark.
 • Start, hvor du er – små skridt ad gangen får dig også fremad. Der er ingen grund til at blive deprimeret over alt det, du ikke gør endnu. Start hvor du er og kan og arbejd videre derfra.
 • Brug FN’s verdensmål – de er et rigtigt godt værktøj til at vejlede en i indsatsen. 

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: fremtidens fødevarer

Hvordan verden håndterer fødevarer er afgørende. 10 milliarder mennesker skal i 2050 have noget at spise – hvad skal det være, og hvordan kan det produceres bæredygtigt? 

Relateret indhold

14.06.2024CSR.dk

AI-metode afslører millioner af døde træer, skjult blandt de levende, før Californiens historiske skovbrande i 2020

14.06.2024CSR.dk

Løn ud fra ESG-mål er det ultimative integrations-værktøj

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C