Elselskaber får klimakonkurrent
Et nyt elselskab udfordrer de etablerede selskaber på klimavenlighed. Modstrøm, som selskabet hedder, har siden 28. januar tilbudt CO2-neutral el til både private og erhvervskunder. Målet nås ved opkøb og destruktion af CO2-kvoter.
Af Kristina Øby Pedersen
Den 28. januar blev Danmarks første klimavenlige energiselskab, Modstrøm, lanceret. Modstrøm sælger el til både erhverv og private, men beregningen af klimaeffekten er foretaget på baggrund af privatforbrugere. Og ifølge Modstrøm kan en dansk husstand spare klimaet for to tons CO2 årligt ved at vælge Modstrøm som leverandør af el.
Billigt og klimavenligt
Modstrøm tilbyder sine kunder produkter, der garanterer, at elprisen altid vil ligge fem procent under den frie elpris. Desuden får kunden hjælp til at nedsætte sit elforbrug, fordi Modstrøm uden ekstra beregning leverer elspareskinne og elaflæser til alle kunder.
Endelig garanterer Modstrøm CO2-reduktioner til gavn for klimaet. Det sker ikke ved at starte en selvstændig produktion af el, men ved at Modstrøm tilbyder at købe og annullere CO2- kvoter svarende til kundens elforbrug. Vil man spare udledning af de to tons CO2 forudsætter det, at man vælger det mest klimavenlige produkt CO2 Neutral®.
Ideen bag Modstrøm er, at vi ønsker at være et klimavenligt energiselskab. Produktion af strøm udleder CO2, og for meget CO2 er med til at skabe klimaforandringer. Derfor opkøber og destruerer vi så mange CO2-kvoter for vores kunder som muligt. For jo færre CO2-kvoter, der er til rådighed for de store energiproducenter, jo mere bliver de motiveret til at producere strøm, der ikke belaster klimaet unødigt med CO2, siger Modstrøms administrerende direktør Roar Seeger.
Vi ønsker også selv som virksomhed at tage et medansvar, og vi er sikre på, at der også er masser af danskere, der efterspørger varer, som gør det nemt for dem at handle ansvarligt og være med til at gøre noget godt for vores klima, fortsætter han.
Frit valg: Besparelse eller destruktion af CO2-kvoter
Kernen i Modstrøms koncept er en garanteret besparelse på 5 pct. på kundens elforbrug. Besparelsen kan man vælge at beholde - eller man kan vælge at bruge pengene på CO2-kvoter, som Modstrøm opkøber og destruerer. En husstand med et gennemsnitlig forbrug på 4000 kWh om året kan som kunde hos Modstrøm være med til at spare klimaet for mindst 2 ton CO2.
Hvis alle husstande i Danmark vælger produktet CO2 Neutral® vil det faktiske udslip af CO2 blive reduceret med 5 millioner tons CO2 om året
Modstrøm samarbejder med Elsparefonden og har indgået en aftale, hvor Modstrøm forpligter sig til kun at levere elspare-produkter, der lever op til Elsparefondens krav.
Det gør Modstrøms tilbud meget spændende. Jeg håber, at både forbrugerne og de øvrige elselskaber lader sig inspirere af produktets klare miljøprofil. Det er jo netop det, vi ønsker at de midler, som selskaberne bruger i konkurrencen om forbrugernes gunst, i sig selv har en gavnlig effekt for miljøet og forbrugernes økonomi og gør vor hjem intelligente, siger Elsparefondens sekretariatschef Göran Wilke, som ser CO2-kvote-destruktionen som langt den mest effektive metode.
I dag kan elforbrugerne købe CO2-fri strøm, typisk produceret på vind- eller vandkraft. Problemet er blot at det ikke automatisk fører til en øget produktion af CO2-neutral strøm eller nye vind- og vandkraftværker. Ofte betyder salg af grøn strøm blot, at de øvrige forbrugere får en mere sort strøm. Det gavner ikke klimaet. Den sikreste måde i dag til at reducere det samlede CO2-udslip er, udover energibesparelser, netop at købe og destruere CO2-kvoter, siger Göran Wilke.
Modstrøm har også tilsluttet sig Klima- og Energiministeriets kampagne, 1 ton mindre.
Vækstfonden tror på ideen
Den statslige investeringsfond, Vækstfonden, er den største eksterne investor i Modstrøm. Foruden Vækstfonden har SEED Capital samt en række business angels foretaget mindre investeringer.
Investeringen er i sagens natur forbundet med en vis risiko, fordi Modstrøm er det første uafhængige elselskab, der lanceres i Danmark. Men lykkes det, er der et stort vækstpotentiale, også internationalt. Når vi tror på, at virksomheden kan udvikle sig så markant som forventet i forretningsplanen, skyldes det et unikt koncept, der passer som hånd i handske til tidens forstærkede fokus på klima, energi og forurening samtidig med den øgede konkurrence på energiområdet. Modstrøm tilbyder kort sagt et billigere og grønnere alternativ. Vi har også et set-up med en kompetent ledelse og erfarne business angels samt en solid it-platform, så virksomheden kan udvikle sig, siger direktør Christian Motzfeldt, Vækstfonden, som begrundelse for sin investering.
Baseret på kvotesystemet
Hele Modstrøms koncept er baseret på kvotesystemet. CO2-kvote-systemet er skabt for at begrænse udledningen af CO2. Hvis fx en elproducent udleder mere CO2, end den har kvoter til, så må virksomheden købe ekstra kvoter. Det vil Modstrøm være med til at forhindre ved at opkøbe CO2-kvoter og destruere dem.
Læs mere på www.modstroem.dk, www.aktant.dk og www.aktant.dk