Elselskaber får klimakonkurrent

Et nyt elselskab udfordrer de etablerede selskaber på klimavenlighed. Modstrøm, som selskabet hedder, har siden 28. januar tilbudt CO2-neutral el til både private og erhvervskunder. Målet nås ved opkøb og destruktion af CO2-kvoter.

29.01.2008

CSR.dk

Af Kristina Øby Pedersen
Den 28. januar blev Danmarks første klimavenlige energiselskab, Modstrøm, lanceret. Modstrøm sælger el til både erhverv og private, men beregningen af klimaeffekten er foretaget på baggrund af privatforbrugere. Og ifølge Modstrøm kan en dansk husstand spare klimaet for to tons CO2 årligt ved at vælge Modstrøm som leverandør af el.

Billigt og klimavenligt
Modstrøm tilbyder sine kunder produkter, der garanterer, at elprisen altid vil ligge fem procent under den frie elpris. Desuden får kunden hjælp til at nedsætte sit elforbrug, fordi Modstrøm uden ekstra beregning leverer elspareskinne og elaflæser til alle kunder.

Endelig garanterer Modstrøm CO2-reduktioner til gavn for klimaet. Det sker ikke ved at starte en selvstændig produktion af el, men ved at Modstrøm tilbyder at købe og annullere CO2- kvoter svarende til kundens elforbrug. Vil man spare udledning af de to tons CO2 forudsætter det, at man vælger det mest klimavenlige produkt CO2 Neutral®.
”Ideen bag Modstrøm er, at vi ønsker at være et klimavenligt energiselskab. Produktion af strøm udleder CO2, og for meget CO2 er med til at skabe klimaforandringer. Derfor opkøber og destruerer vi så mange CO2-kvoter for vores kunder som muligt. For jo færre CO2-kvoter, der er til rådighed for de store energiproducenter, jo mere bliver de motiveret til at producere strøm, der ikke belaster klimaet unødigt med CO2,” siger Modstrøms administrerende direktør Roar Seeger.

”Vi ønsker også selv som virksomhed at tage et medansvar, og vi er sikre på, at der også er masser af danskere, der efterspørger varer, som gør det nemt for dem at handle ansvarligt og være med til at gøre noget godt for vores klima,” fortsætter han.

Frit valg: Besparelse eller destruktion af CO2-kvoter
Kernen i Modstrøms koncept er en garanteret besparelse på 5 pct. på kundens elforbrug. Besparelsen kan man vælge at beholde - eller man kan vælge at bruge pengene på CO2-kvoter, som Modstrøm opkøber og destruerer. En husstand med et gennemsnitlig forbrug på 4000 kWh om året kan som kunde hos Modstrøm være med til at spare klimaet for mindst 2 ton CO2.

Hvis alle husstande i Danmark vælger produktet CO2 Neutral® vil det faktiske udslip af CO2 blive reduceret med 5 millioner tons CO2 om året

Modstrøm samarbejder med Elsparefonden og har indgået en aftale, hvor Modstrøm forpligter sig til kun at levere elspare-produkter, der lever op til Elsparefondens krav.

”Det gør Modstrøms tilbud meget spændende. Jeg håber, at både forbrugerne og de øvrige elselskaber lader sig inspirere af produktets klare miljøprofil. Det er jo netop det, vi ønsker – at de midler, som selskaberne bruger i konkurrencen om forbrugernes gunst, i sig selv har en gavnlig effekt for miljøet og forbrugernes økonomi og gør vor hjem ’intelligente’,” siger Elsparefondens sekretariatschef Göran Wilke, som ser CO2-kvote-destruktionen som langt den mest effektive metode.

”I dag kan elforbrugerne købe CO2-fri strøm, typisk produceret på vind- eller vandkraft. Problemet er blot at det ikke automatisk fører til en øget produktion af CO2-neutral strøm eller nye vind- og vandkraftværker. Ofte betyder salg af ’grøn’ strøm blot, at de øvrige forbrugere får en mere ’sort’ strøm. Det gavner ikke klimaet. Den sikreste måde i dag til at reducere det samlede CO2-udslip er, udover energibesparelser, netop at købe og destruere CO2-kvoter,” siger Göran Wilke.

Modstrøm har også tilsluttet sig Klima- og Energiministeriets kampagne, ’1 ton mindre’.

Vækstfonden tror på ideen
Den statslige investeringsfond, Vækstfonden, er den største eksterne investor i Modstrøm. Foruden Vækstfonden har SEED Capital samt en række business angels foretaget mindre investeringer.

”Investeringen er i sagens natur forbundet med en vis risiko, fordi Modstrøm er det første uafhængige elselskab, der lanceres i Danmark. Men lykkes det, er der et stort vækstpotentiale, også internationalt. Når vi tror på, at virksomheden kan udvikle sig så markant som forventet i forretningsplanen, skyldes det et unikt koncept, der passer som hånd i handske til tidens forstærkede fokus på klima, energi og forurening samtidig med den øgede konkurrence på energiområdet. Modstrøm tilbyder kort sagt et billigere og grønnere alternativ. Vi har også et set-up med en kompetent ledelse og erfarne business angels samt en solid it-platform, så virksomheden kan udvikle sig,” siger direktør Christian Motzfeldt, Vækstfonden, som begrundelse for sin investering.

Baseret på kvotesystemet
Hele Modstrøms koncept er baseret på kvotesystemet. CO2-kvote-systemet er skabt for at begrænse udledningen af CO2. Hvis fx en elproducent udleder mere CO2, end den har kvoter til, så må virksomheden købe ekstra kvoter. Det vil Modstrøm være med til at forhindre ved at opkøbe CO2-kvoter og destruere dem.

Læs mere på www.modstroem.dk, www.aktant.dk og www.aktant.dk

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

12.06.2024CSR.dk

Bliver du ledet af en algoritme? Det gør flere end man tror, viser et nyt dansk-europæisk studie

12.06.2024CSR.dk

Dansk fiskeopdrætter er pilot på natur-rapportering

12.06.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

Sådan arbejder du strategisk med dit klimaregnskab

12.06.2024Dansk Retursystem

Sponseret

NTO skal levere automatiseret optælleanlæg til ny pantfabrik

12.06.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

12.06.2024CSR.dk

Dansk fiskeopdrætter er pilot på natur-rapportering

12.06.2024CSR.dk

Viden om CO2-belastning påvirker hvad der ender i indkøbskurven

11.06.2024CSR.dk

Miljøbekymringer får næsten halvdelen af forbrugere til at skifte kostvaner

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet

Dato

14.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København