Frej skyder nyt partnerskab i gang: Vi skal sikre Danmark en førerposition i regenerativt landbrug
Efter et succesfuldt projekt i 2024 tager Frej næste skridt i et nyt partnerskab, der skal accelerere regenerativt landbrugs udvikling. Partnerskabet lanceres i samarbejde med Yara, Agrovi og Nestlé og bygger på erfaringerne fra Frejs store succes med det forpligtende Bælgfrugtspartnerskab. Lanceringen sker d. 26. maj i København med deltagelse landbrugsordfører Ida Auken.
Billede fra Frejs workshop i 2024 om regenerativt landbrug. Foto: Tænketanken Frej
Et partnerskab for handling
Missionen er at samle fødevaresektorens aktører i et partnerskab, hvor videndeling, dialog og handling sikrer, at regenerativt landbrug bliver en central del af dansk landbrugspolitik og praksis. I dag sker der store forandringer internationalt. EU har lanceret en ny vision for landbruget, hvor sunde jorde er en central del af strategien og forskernetværk i Danmark og globalt arbejder intensivt med emnet. Men en afgørende brik mangler: Et samlingspunkt, der sikrer samarbejde på tværs af værdikæden, så udviklingen ikke forbliver fragmenteret.
Frej bringer regenerativt landbrug på den politiske dagsorden
Regenerativt landbrug er ikke en niche. Det er en systemisk omstilling, som kræver, at hele sektoren trækker i samme retning. Store virksomheder i den internationale fødevareværdikæde spiller en afgørende rolle, da de har magten og de finansielle muskler til at drive udviklingen. Det er essentielt, at udviklingen skubbes den rigtige vej.
"Regenerativt landbrug har endnu ikke fået den politiske opmærksomhed, det fortjener. Det er her, Frej kommer ind i billedet. Vi har erfaringen, netværket og muligheden for at bygge bro mellem forskning, landmænd, industri og beslutningstagere", siger direktør i Frej, Marie-Louise Boisen Lendal.
Partnerskabet bygger på Frejs erfaringer fra 2024, hvor et omfattende projekt kortlagde den regenerative praksis i Danmark og udviklede 15 konkrete anbefalinger til, hvordan metoden kan udbredes og implementeres - som fik stor ros fra bl.a. Carlsberg, men også grønne aktører.
Regenerativt landbrug kræver en kritisk vagthund
Regenerativt landbrug er en praksis i hastig udvikling, men definitionerne og tilgangen varierer. Danmark skal ikke kun følge med, men sætte standarden og sikre, at regenerativt landbrug ikke blot er et buzzword, men en reel løsning på landbrugets klima-, natur- og biodiversitetsudfordringer.
Derfor vil partnerskabet have en styregruppe, inspireret af modellen fra Bælgfrugtspartnerskabet. Gruppen skal sikre en nuanceret tilgang, hvor alle har en stemme – fra forskere og landmænd til industrigiganter og små innovative producenter og NGO’er. Det store økonomiske spil må ikke blive den eneste faktor, der afgør, hvordan regenerativt landbrug udvikler sig i Danmark.
En åben invitation til hele sektoren
“I Frej er vi dygtige til at samle aktører på tværs af fødevarebranchen og skabe fællesskaber, der får ting til at ske. Nu skal vi bruge de erfaringer til at fremme det regenerative landbrug. Det er afgørende, at denne omstilling sker sammen og sker nu. Vi inviterer derfor alle interesserede aktører til at være med, så regenerativt landbrug bliver mere end et løfte – det skal blive en realitet!" siger Marie-Louise, direktør i Frej.
Læs mere om lanceringseventet her.