Danica skruer bissen på overfor energisektoren
CO2-aftrykket fra Danica-kunders investeringer i aktier og obligationer er reduceret med 52 procent siden 2020. Men de fossile selskaber har det været svært at trænge igennem til.
Foto: Danica
Pensionsselskabet Danica, som forvalter en formue på omkring 400 milliarder kroner, har en ambition om at have CO2-neutrale investeringer senest i 2050 i tråd med Parisaftalen.
I en pressemeddelelse fortæller de, at de som led i klimastrategien i 2021 satte CO2-reduktionsmål for syv sektorer, der har den største klimapåvirkning på verdensplan. Reduktionsmålene er nu blevet indfriet for fem ud af syv sektorer, og inden for forsyning, stål og cement blev målsætningerne markant overgået.
Udfordrende betingelser
Sektormålene er sat ud fra videnskabelige metoder og i forhold til, hvor sektorernes CO2-udledninger skulle være i 2025 for at have kurs mod Parisaftalens mål om at begrænse temperaturstigningen til 2 grader og helst 1,5 grader. Men ifølge den seneste opgørelse fra FN’s Miljøprogram, UNEP, er verden på vej mod en temperaturstigning på op imod 3,1 grader.
På den baggrund er Dorte Eckhoff særligt glad for de opnåede reduktioner.
”Vi har været i tæt dialog med virksomhederne for at understøtte deres omstilling og få større indsigt i deres klimastrategier. Det har været værdifuldt og hjulpet os til at investere i virksomheder, som vi mener er dygtige til at reducere klimaaftrykket og bruge omstillingen som en forretningsmulighed,” siger Dorte Eckhoff.
Dialog er ikke længere nok
En af de sektorer, hvor målet ikke er blevet indfriet, er energisektoren, og i et interview med finans.dk, varsler Dorte Eckhoff nye tiltag. For selv om dialog og aktivt ejerskab er grundstenen i pensionsselskabernes arbejde med ansvarlige investeringer, så er man måske nået så langt, som man kan, ad den vej i energisektoren.
“Vi har set, at det aktive ejerskab og dialog med selskaberne ikke altid er nok i energisektoren. Ergo bliver vi nødt til at kigge på en ny model for, hvilke selskaber vi ønsker at investere i i fremtiden,” siger hun.
Sagt mere direkte betyder det, at Danica kommer til investere i færre selskaber inden for olie- og gassektoren. Skal man fremover have nogle af Danicas milliarder i ryggen, skal man være frontløber inden for deres sektor og har gode klimatransitionsplaner.
Præcis hvordan Danica vil gribe opgaven med at reducere sin involvering i fossile selskaber an bliver afsløret i efteråret 2025.
Godt tilfreds med det samlede resultat
CO2-aftrykket fra de samlede aktie- og obligationsinvesteringer faldet med 52 procent siden 2020 til 2,5 ton CO2 per en million kroner investeret. Og det med et fornuftigt afkast til kunderne.
”Jeg er overordnet stolt af resultatet, hvor vi særligt er lykkedes med at omlægge investeringer til frontløberne og fortsat leverer afkast i toppen af det kommercielle marked til kunderne. Det har sammen med vores generelle klimafokus ført til en halvering af kundernes klimaaftryk via deres investeringer. Det bekræfter værdien af vores investeringstilgang, hvor grøn omstilling og attraktive afkast til kunder går hånd i hånd,” siger Dorte Eckhoff, chef for bæredygtighed i Danica.
/EHS