Ny AI skal nudge dig til at spise grønnere

Forskere fra SDU, AU og KU vil udvikle en kunstig intelligens, der kan få forbrugere til at smide sundere og mere bæredygtige dagligvarer i deres indkøbskurve, når de handler online.

Foto: 123rf.com

16.05.2025

CSR.dk

Hvis du bruger Netflix, Spotify eller TikTok, kender du allerede til algoritmer, som baseret på dine præferencer og din tidligere adfærd kommer med forslag til, hvad du nu skal se eller høre.

For virksomhederne bag er det en genial måde at få folk til at bruge mere tid på deres tjeneste og på den måde tjene flere penge.

Men hvad nu hvis man kunne lave noget lignende til onlinesupermarkeder, ikke for at øge profitten, men for at få forbrugerne til at handle mere bæredygtigt?

Det er tanken bag forskningsprojektet Nudge2Green.

Forskere inden for software, adfærdspsykologi og bæredygtighed fra SDU, AU og KU er gået sammen med Food Organization of Denmark og firmaet Heco et al for at udvikle en kunstig intelligens, der kan nudge folk til at vælge sundere og mere bæredygtige fødevare, når de handler online.

“Vi vil gerne vise, at kunstig intelligens kan bruges til mere og andet end bare at sælge flere varer. Den kan også bruges til at gavne samfundet ved at få os alle sammen til at vælge nogle grønnere og sundere fødevarer i supermarkedet,” siger Mahyar T. Moghaddam, der er lektor i software engineering på Syddansk Universitet og leder af projektet.

“Og det skal ikke være med tvang, men med små skub, anbefalinger og information”.

Fra kvittering til anbefaling

Projektet tager udgangspunkt i Optius.app, der er udviklet af Heco et al.

Det er en app, som allerede er udbredt, og som hjælper brugerne med at få et overblik over deres dagligvareforbrug. Ideen er, at appen skal videreudvikles, så den ved hjælp af data om den enkelte bruger og om produkterne kan skubbe forbruget i en mere grøn retning.

“Fremtiden ligger i ubesværet og let at forvandle alle de elektroniske kvitteringer fra dine daglivareindkøb til smartere forbrugsvalg. Det er lige præcis, hvad vi bygger med Optius.app,” siger Benjamin Heco, Managing Partner i Heco et al.

F.eks. skal appen baseret på dine personlige præferencer kunne foreslå alternativer til klimatunge fødevarer som kød og mejeriprodukter eller usund og ultraforarbejdet mad. Det kunne også være, at den med mærkater, påmindelser eller pop-up-vinduer kan gøre opmærksom på klimaaftrykket og sundhedseffekten af forskellige fødevarer.

“Det store arbejde ligger først og fremmest i at få indsamlet en masse data. Der findes ikke i forvejen en stor database over fødevarer og deres klimaaftryk, ernæringsværdi og indhold af skadelig kemi, så det skal vi selv skabe. Dernæst skal vi prøvekøre applikationen og indsamle data om, hvilke typer af nudging der virker bedst,” siger Mahyar T. Moghaddam.

Nudging og bæredygtighedsvurderinger fra forskerne

Det bliver forskerne fra SDU, i samarbejde med Heco et al., som har ansvaret for at udvikle den algoritme, der skal drive det AI-baserede nudging-system.

Forskerne ved Aarhus Universitet (AU) står for at designe projektets nudging-strategier med afsæt i den nyeste adfærdsvidenskab.

“Madindkøb er under forandring, efterhånden som forbrugerne benytter flere forskellige kanaler, og der kommer flere digitale indkøbshjælpemidler til. Det giver os nye muligheder for at nudge forbrugerne til at træffe mere bæredygtige valg. I Nudge2Green-projektet vil vi udvikle og teste et værktøj, der fremmer bæredygtige valg – et værktøj, der er state-of-the-art og bygger på en grundig forståelse af forbrugernes madvalg,” siger professor Klaus G. Grunert fra Aarhus Universitet.

På Københavns Universitet (KU) vil forskerne lave livscyklusvurderinger for at levere det omfattende datasæt om fødevarers miljøpåvirkning.

“Vi bidrager med livscyklusvurderinger af fødevarer og understøtter dermed bestræbelserne på at nudge forbrugere mod mere bæredygtige madvalg,” siger Marianne Thomsen, professor i Bæredygtighedsvurdering ved Københavns Universitet.

Industrien er også med

Ude i industrien vil Food Organization of Denmark hjælpe med at sikre, at projektets resultater omsættes til handlingsorienteret indsigt for virksomheder i den danske fødevarebranche.

“Mange fødevarevirksomheder er generelt interesserede i at arbejde med sundhed og bæredygtighed. Men de har brug for solide, velafprøvede metoder for at sikre salget, hvis de skal skabe reel fremdrift. Vi ser frem til at bidrage med viden til den danske fødevarebranche, der giver resultater,” siger Gyda Marie Bay, chef for bæredygtig og sund mad i Food Organization of Denmark.

Projektet løber over de næste to år (2025-2027) og støttes af AgriFoodTure Partnerskabet, finansieret af Innovationsfonden og EU.

/EHS

Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Ny ISO-standard skal hjælpe fødevarevirksomheder med at reducere madspild

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Bæredygtighed og digitalisering

Digitale teknologier og bæredygtighed går på den ene side hånd i hånd for at sikre grøn omstilling og effektivisering. På den anden side driver nye løsninger et øget energiforbrug. CSR.dk undersøger, hvordan man kan høste fordele og minimere ulemper. 

Relateret indhold

07.10.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Sådan kan du spare CO₂ uden at forlade stuen

07.10.2025Lübech Living ApS

Sponseret

OOhh vil have dig til at se bag om produkterne

06.10.2025BSR

Sponseret

Climate Week 2025: The World Shows Up at A Critical Time

06.10.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Lübech Living på Bæredygtighedsfestival: Forbrugerne vil have mere end bare indretning

02.10.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Sådan fastholder virksomheder Klimakampens gode vaner – og bygger videre på engagementet

02.10.2025CSR.dk

Greenpeace i aktion mod TotalEnergies: Vil have olieindustrien til at betale for klimaskader

01.10.2025Dagrofa aps

Sponseret

97 tons overskudsmad får nyt liv takket være samarbejde mellem Dagrofa Foodservice og Stop Spild Lokalt

30.09.2025CSR.dk

Radisson satser massivt på klimaneutrale hoteller

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
QMS ISO 9001:2015 Lead Auditor Kvalitet (CQI IRCA-certificeret)

Bliv certificeret ISO 9001:2015 Lead Auditor i kvalitetsledelsessystemer (CQI-IRCA-certificeret)

Dato

06.10.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. Statsgodkendt uddannelsesforløb på 4 dage med ECTS-point.

Dato

07.10.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Sæt strøm til ISO/IEC 27002 med CIS18

Få konkrete anvisninger til opbygning af dine sikkerhedsforanstaltninger

Dato

08.10.2025

Sted

København

SUSTAINX ApS
Webinar
Dekarbonisering i praksis: Fra data til beslutninger

På webinaret zoomer vi ind på klimaregnskabet som fundamentet for dekarbonisering. Du får indblik i de metodiske niveauer, deres betydning for jeres strategi, og hvorfor flere store aktører lige nu opdaterer deres praksis.

Dato

08.10.2025

Tid

10:05

Sted

Teams

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Generationsledelse i Bygge- og Anlægsbranchen (Århus)

Hvordan tiltrækker og fastholder vi både unge og erfarne medarbejdere? Bygge- og anlægsbranchen står midt i en vigtig generationsudfordring. Hvordan sikrer vi en god start for de unge, der træder ind i branchen og samtidig skaber vilkår, der får de erfarne til at blive? Det handler ikke kun om rekruttering og fastholdelse, men om at forstå og lede på tværs af generationer med forskellige værdier, behov og forventninger.

Dato

08.10.2025

Tid

14:00

Sted

Tilgår

JUC SERVICE ApS
Uddannelse
Certificering i Miljøret

Teoretisk og praktisk fundament for håndtering af miljøretlige sager.

Dato

09.10.2025

Tid

09:00

Sted

JUC, Vesterbrogade 4A, 1620 København V