Elbesparelser eller energibesparelser

Elsparefondens kurveknækkeraftale bliver mødt af kritik fra DS Håndværk & Industri. En ensidig satsning på at nedbringe elforbruget betyder, at et stort potentiale for energibesparelser går tabt, mener organisationen. Elsparefonden afviser kritikken.

Poul Bavngaard er informationschef i DS Håndværk & Industri, som blandt andet er arbejdsgiverforening for 1200 virksomheder, der arbejder med energi og energibesparelser. Christian Jarby (tv) ved indgåelsen af en af årets kurveknækkeraftaler..

08.09.2008

CSR.dk

Af Kristina Øby Pedersen

Kurveknækkeraftalen skal få kommuner og offentlige institutioner til at spare på elforbruget. Sammen med Elsparefonden sætter man mål op om fx at nedsætte elforbruget med en procent om året i årene fremover. Nu advarer DS Håndværk & Industri om, at det kan få uheldige konsekvenser, når man ensidigt tager elforbruget som et udtryk for at være mere miljøbevidst.

”Vi har i flere tilfælde erfaret, at kommuner siger nej tak til åbenlyse grønne forbedringer. De kan f.eks. ikke gennemføre store besparelser på olieforbruget ved at opsætte varmepumper, fordi pumpen bruger strøm. Så en besparelse på 100.000 kroner på olieforbruget kan ikke gennemføres, fordi det vil hæve elforbruget med 50.000. Det er ulogisk, og det skader kampagnen, hvis den bliver alt for firkantet,” mener DS Håndværk & Industri, som efterlyser en nuancering.

Et spørgsmål om kommunikation
”Kampagnen er i sig selv udmærket, men den burde nuanceres. Det betyder selvfølgelig, at budskabet bliver lidt sværere at kommunikere ud, men i områder, hvor man ikke har adgang til fjernvarme og må klare opvarmningen individuelt, ville jordvarme være et miljøvenligt alternativ til olie- eller gasfyr,” siger Informationschef i DS Håndværk & Industri, Poul Bavngaard. Han mener, at man i stedet for elbesparelser burde tale om energibesparelser.

Metalarbejdsgivernes seneste eksempel er en kommune, hvor man siger nej tak til at installere jordvarme i børnehaver, hvor der ellers er en oplagt mulighed for det. Her er frie arealer, som børnene leger på, og hvor man nemt kan lægge jordkabler ned. Varmepumpen sørger derefter for at varme bygningerne op med gratis varme – til gengæld koster det lidt forbrug på elsiden.

Den samme konsekvens har det, når regeringen for øjeblikket opfordrer til at spare på strømmen. Har en kommune indgået aftalen med Elsparefonden, får den mulighed for at blive udnævnt til årets energiby - og dermed at få omtale, lover regeringen.

”Fejlen er at man pludselig peger på at spare på en bestemt type energi - i stedet for at ville sænke det samlede mål. Varmepumper og jordvarme er med den nyeste teknik blevet det helt rigtige i mange situationer – og på det private område er markedet for alvor i udvikling. Derfor opfordrer vi kommunerne og Elsparefonden til at gøre deres kampagne lidt mere fleksibel, så de ansvarlige i kommunerne forstår målsætningen, men stadig kan igangsætte endnu bedre initiativer. Jeg tror, der er tale om en brist i kommunikationen. Derfor henvender vi os nu til Elsparefonden og gør dem opmærksom på problemet, og får vi ikke en positiv reaktion, må vi gå videre til Klima- og Energiministeren,” slutter Poul Bavngaard.

Ingen hindringer for jordvarme
Elsparefonden ser ikke kurveknækkeraftalen som en hindring for jordvarme. ”Jordvarme er en fin metode til opvarmning, hvis der ikke er adgang til fjernvarme. Det er kun et spørgsmål om planlægning, og man kan jo vælge at lægge elbesparelserne et andet sted, fx på belysning, fra vores side er der ingen pålæg om, hvor der skal spares,” siger kundechef Christian Jarby, Elsparefonden, der mener, det må dreje sig om den lokale administration af aftalen.
Han har ingen indvendinger mod en bredere definition, ”men vores kompetence er kun el,” siger han, og peger på, at det trods alt er elforbruget, der står for langt den største CO2-udledning.

Han henviser til, at en kommune kan indgå en aftale med Danmarks Naturfredningsforening, som har en bredere aftale, der omfatter energi generelt – herunder transport.

”De bakker dog op bag vores kampagne, fordi den er meget mere konkret og blandt andet indeholder coaching, som hjælper kommunerne med at finde de bedste besparelsesområder,” slutter Christian Jarby.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

12.04.2024CSR.dk

Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

11.04.2024CSR.dk

Stort skridt fremad for dansk plast-genanvendelse

11.04.2024HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB

Sponseret

Lovforslaget om implemen­tering af Rapporterings­direktivet (CSRD)

11.04.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Ny byggevareforordning vedtaget - Svanemærket og EU Ecolabel kan fortsat benyttes

11.04.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Klimakampen – Marts 2024

11.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

CSRD - hvem, hvad, hvor og hvordan?

10.04.2024CSR.dk

Dansk tekstilprojekt baner vej for genanvendelse af tøjaffald

10.04.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Teknikgrossist skærer ned på emballage sammen med producent og installatør

Jobmarked

Se alle

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

PwC Danmark

Erfarne rådgivere inden for strategi, rapportering og erklæringer på bæredygtighedsområdet

Hvis du kender os, så ved du, hvad der ligger i rollen. Hvis ikke, så læs videre – så fortæller vi dig mere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: EUs kemikaliekrav i forbrugerprodukter

På webinaret den 16. april får importører, fabrikanter og distributører af forbrugerprodukter viden om gældende EU-regler. Derudover sætter vi fokus på deres forpligtelser, hvornår der skal testes og meget mere.

Dato

16.04.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Seminar
ESG in Value Chains – Strength your competitive advantage through sustainability

We hereby invite you to participate in an exciting event about the ESG in Value Chains project. The event is organized by Dansk Industri and CBS Green Business Forum and focuses on the collaboration on sustainability across value chains.

Dato

17.04.2024

Tid

14:00

Sted

Kilevej 14 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Industri
Webinar
ESG i Værdikæder - Hvordan kan man arbejde strategisk med ESG?

På dette webinar vil du blive præsenteret for nogle af de erfaringer, der er kommet ud af projektets første fase. På baggrund af disse erfaringer, dykker vi ned i, hvordan SMV’er kan arbejde strategisk med ESG og bæredygtighed.

Dato

18.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online