Ekspertens gode råd: Sådan kommer du i gang med cirkulær økonomi

Undersøgelser af cirkulær økonomi viser, at de fleste virksomheder kan være i tvivl om, hvad begrebet dækker over og ikke mindst står rådvilde over for, hvordan de kommer i gang. CSR.dk har spurgt Annette Hastrup fra Vugge til Vugge, hvor man skal starte, hvordan man kan komme i gang, og hvilke udfordringer der kan være.

Annette Hastrup ejer og driver konsulentvirksomheden Vugge til Vugge, der er det eneste cradle to cradle-certificeringsorgan i Norden. Desuden hjælper Vugge til Vugge virksomheder i gang med omstilling til cirkulær økonomi og har et bredt samarbejde med forskellige interessenter..

06.03.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Er cirkulær økonomi mest en mulighed eller en trussel for virksomhederne?

Min oplevelse er, at dem der kommer rigtigt i gang, kan se, at det at arbejde cirkulært simpelthen harmonerer med deres værdisæt og samtidig giver mening forretningsmæssigt. Og så vil de fleste da hellere lave produkter, som gør noget godt for indeklimaet, akustikken, lugten osv end at lave noget, der er påvirker negativt.

HVAD KENDETEGNER VIRKSOMHEDER, SOM HAR SUCCES MED CIRKULÆR ØKONOMI?

 • Ser cirkulær økonomi og cradle to cradle som vejen til bedre forretning
 • Har en velovervejet strategisk tilgang
 • Cirkulær økonomi og cradle to cradle harmonerer med virksomhedens værdisæt
 • Opnår troværdighed gennem transparent dokumentation
 • Søger professionel hjælp (støtteprogrammer, konsulenter, samarbejdspartnere mv.)
 • Er åbne for nye partnerskaber

Kilde: Vugge til vugge, Annette Hastrup

Man kan også se, at virksomheder ser kritisk på, om deres ressourcer bliver ved med at være der og på hvad forbrugerne efterspørger. Så det er i høj grad også et spørgsmål om markedsignaler.

Efterhånden er der også eksempler nok til at vi i Vugge til vugge kan konkludere, at vores kunder får en bedre forretning ud af at arbejde cirkulært, bedre omdømme, vinder priser som skaber synlighed og stolthed, de får nemmere ved at tiltrække kvalificeret arbejdskraft osv.

Gode råd til at komme igang

NÅR POTENTIALET SKAL SPOTTES

 • Motivation – hvorfor vil virksomheden omstille til cirkulær økonomi?
 • Markedsanalyse – hvor befinder virksomheden sig nu, og hvor ligger mulighederne for værdiskabelse?
 • Produktanalyse – behov for optimering eller nyt design?
 • Strategi – ny forretningsmodel (turnaround) eller tilpasning af eksisterende? Behov for partnerskaber?
 • Handlemuligheder – hvad har virksomheden kontrol over, og hvad ikke?

NÅR IDEEN ER KLAR

 • Handlekraft – sørg for tiltrækkelige ressourcer!
 • Hent hjælp - find samarbejdspartnere der deler virksomhedens vision!
 • Undgå for mange faldgruber – test business casen!
 • Få hele organisationen med – når ’hvorfor’er klart, arbejder alle mod samme mål!
 • Markedsføring og branding – fortæl den gode historie!

Kilde: Vugge til Vugge, Annette Hastrup

Hvordan kommer man i gang?

Nogle kommer med ønsket om at kunne dokumentere deres produkters bæredygtighed og leder altså efter en certificering – og så går det op for dem, at det her er jo en hel måde at tænke produkter og processer på, og det fører til spørgsmål som påvirker deres forretningsstrategi.

Andre starter den anden vej, hvor de i udgangspunktet leder efter en ny forretningsmodel. Det er KLS Pure Print et godt eksempel på. Deres startposition var en branche som var presset og udskældt over bl.a. de materialer, som indgik i produktionen. Deres tanke var, at man måske kunne udvikle et helt nyt værditilbud til kunderne – og over en årrække er det dét, de har gjort. Det har krævet, at de kan dokumentere, at de i deres produktion benytter sig af materialer, som er uskadelige og bionedbrydelige osv.

Man kan starte med at gøre sig klart, hvorfor man vil arbejde med cirkulær økonomi Det skal kunne forklares til hele organisationen, hvad der ligger bag beslutningen om, at sætte gang i en omstillingsproces.

Det er også vigtigt, at få overblik over, de aktiviteter man allerede er i gang med, dvs. hvad gør virksomheden allerede og hvor vil man gerne hen? Det kræver nogle gange en rum tid at få tænkt sig om og blive helt skarpe på, hvorfor man gør det – for så er der også større chance for at få succes.

Kan man godt være lidt cirkulær – eller er det et ”enten-eller”?

Nogle starter med at omstille og certificere det hele. Men der er også dem, der tester det først og ser, hvad det kræver og udvider gradvist. Selvom KLS lavede hele deres forretning om, så startede de med at have et vist sortiment af certificerede tryksager, og så havde de en plan om at omlægge hele sortimentet inden for en kort årrække.

Egetæpper startede f.eks. med ét produkt for at teste forskellige ting: leverandørers reaktion, er det besværligt, hvor lang tid tager det osv. Efter et stykke tid valgte de så at få certificeret stort set alle deres produkter.

Vi er jo nødt til at starte et sted, og det er meget vigtigt, at det perfekte ikke kommer til at stå i vejen for det gode. Der er jo en masse produkter, vi allerede har, og indtil den dag, hvor alt er blevet designet om, så handler det også om at finde gode metoder til at genanvende det eksisterende.

På sigt vil det dog sjældent være troværdigt, hvis det kun er et hjørne af forretningen, som er cirkulær.

Er der typiske udfordringer for virksomhederne?

For de små og mellemstore virksomheder – som udgør hovedparten af både vores kunder og dansk erhvervsliv – er der den fordel, at der ofte er kortere beslutningsprocesser og det er ofte der, man ser de mere radikale omstillinger. Til gengæld er det ikke alle, der selv har de ressourcer, arbejdet kræver, både i form af arbejdstimer og kompetencer. Den type forhindringer kan stort set altid overkommes ved at få hjælp udefra.

Det er dog essentielt, at indsatsen altid er forankret hos virksomheden selv. Det koster jo penge. Men i øjeblikket vil der jævnligt være mulighed for at opnå støtte til projekter, som passer under overskriften cirkulær økonomi. Der er f.eks. Region Midtjyllands projekt ”Rethink Business”, Væksthus Hovedstadens projekt ”Grøn vækst via grønne forretningsmodeller”, Miljø- og Energistyrelsens udviklingsprogrammer og projekter under Erhvervsstyrelsen.

Ind i mellem kan arbejdet med at forberede en Cradle to Cradle-certificering af et produkt også sparke økonomiske gevinster af sig. Man kommer ofte hele vejen rundt i virksomhedens processer og opdager ting i forhold til energiforbrug, materialer osv., som måske er både uhensigtsmæssige og uøkonomiske. Dem kan man jo så gøre noget systematisk ved.

Endelig kan man i løbet af omstillingen vinde noget på at finde nye samarbejdspartnere og nye partnerskaber. KLS Pure Print havde f.eks. brug for at udvikle nye materialer, og gik sammen med et østrigsk trykkeri, som var i gang med en lignende omstilling, om at få udviklet disse. Et andet eksempel er KALK A/S, der har opbygget et tæt samarbejde med Gamle Mursten om genanvendelse af mørtel. Andre, for eksempel Troldtekt, Egetæpper og Komproment styrker samarbejdet med leverandørerne for at optimere materialerne. Cirkulær økonomi smitter ofte af på leverandørkæden.

Hvad er den vigtigste barriere for en større eller hurtigere udbredelse af cirkulær økonomi i virksomhederne?

Fra min stol er det tydeligt, at det er virksomhederne, der driver udviklingen inden for cirkulær økonomi, og sådan vil det også være i fremtiden. Fra den offentlige sektor nationalt og internationalt er der stort fokus og der, hvor det kræver ændringer i lovgivningen, vil der givetvis blive taget hånd om det.

Det vigtigste sted, det offentlige kan sætte ind, er faktisk på indkøbssiden. I dag er det virksomhederne der skubber på – fordi det er dem, der har produkterne. Men de offentlige indkøb måtte gerne begynde at lægge vægt på andre forhold end indkøbs- og anlægspriser. Det er på tide, at det offentlige går forrest i den cirkulære økonomi og køber eller lejer sunde produkter, der holder længe, og som kan skilles ad og genanvendes igen og igen.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: cirkulær økonomi

Relateret indhold

21.06.2024CSR.dk

Survey: CSRD har konkrete forretningsfordele

21.06.2024CSR.dk

Nestlé vil at politikere fremmer regenerativt landbrug

19.06.2024CSR.dk

Flere SMV’ere tjener ikke penge på klimavenlige produkter

18.06.2024Dansk Retursystem

Sponseret

Ny pantfabrik får sorteringsanlæg fra Bollegraaf

18.06.2024CSR.dk

Lederne: Sådan får unge en stærkere klimastemme

18.06.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea er kåret til europæisk klimaleder for tredje år i træk

14.06.2024CSR.dk

Løn ud fra ESG-mål er det ultimative integrations-værktøj

14.06.20242030 Builders

Sponseret

Accelerate the Green Transformation: Empower Your Workforce with the Necessary Sustaibility Skills

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
WEBINAR: LÆR AT TALE ESG 27. JUNI

Ønsker du at få styr på “bogstavssuppen”, så du kan forstå og tale med om de nye spilleregler for at drive en bæredygtig forretning? Deltag i vores live webinar for at få styr på hvad der ligger bag både bogstavsforkortelser og nøglebegreber. Så du kan lære at tale ESG.

Dato

27.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)