Dialogforums medlemmer vil sprede viden og udvikle modeller

Medlemmerne af det nye dialogforum for Samfundsansvar og vækst glæder sig til at komme i gang med arbejdet. Dog tyder det på, at der også skal arbejdes på at bygge bro mellem forskellige dagsordener.

Dialogforum for Samfundsansvar og Vækst blev lanceret d. 22. februar 2016. Medlemmerne ser frem til at komme i gang med arbejdet. .

24.02.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Efter lanceringen af Dialogforum for Samfundsansvar og Vækst d. 23. februar 2016 har CSR.dk talt med udvalgte medlemmer af det nye forum, for at høre hvad de forventer at have på dagsordnen. 

Baggrunden for Dialogforummet er at regeringen i efteråret 2015 valgte at nedlægge Rådet for Samfundsansvar og Vækstcentret for Socialøkonomiske Virksomheder, hvorefter Rådet for Socialøkonomiske Virksomheder valgte at nedlægge sig selv. På listen over Dialogforummets 14 medlemmer kan man se, at fem ud af de ni, som ministeren har udvalgt, har en baggrund der peger mod socialøkonomi og det rummelige arbejdsmarked.

Vækst for alle
Heriblandt Lars Jannick Johansen, som er direktør for Den Social Kapitalfond, som investerer i socialøkonomiske virksomheder. Han vil dog gerne brede dagsordenen ud:

”Jeg vil gerne være med til at sætte dagsordenen for hvordan virksomheder får social og forretningsmæssig succes til at gå hånd i hånd. Det handler for mig om at få forløst det potentiale virksomhederne – som jo er samfundets vækstmotor – har, i forhold til at skabe vækst for alle, altså vækst der også kommer udsatte mennesker til gode og tager hensyn til miljøet,” siger Lars Jannick Johansen.

 ”I den sammenhæng er socialøkonomiske virksomheder en slags ekstremcase, som man kan lade sig inspirere af. Hvordan virksomhederne kan spille en rolle i at møde de udfordringer som hverken markedet eller velfærdsstaten løser fuldt ud – de er en frontløbere for proaktivt samfundsansvar. Så det er en spændende mulighed for alle, at vi nu kombinerer CSR og socialøkonomi i samme forum,” fortsætter han.

Læs også: Dialogforum for Samfundsansvar og Vækst lanceret

Strategisk CSR
Dialogforummets repræsentant for de helt store virksomheder er Annette Stube, som har ansvaret for Mærsk Gruppens bæredygtighedsarbejde. Hun ser også en stor og vigtig opgave for forummet.

”Jeg ser frem til at drøfte og finde løsninger til hvordan vi i Danmark kan skabe vækst ved at koble forretning og bæredygtighed. Hvis CSR for alvor skal have gang på jord, så er det nødt til at være strategisk og forretningsdrevet. Hvis det kun handler om de gode viljer, så er arbejdet forbundet med for stor usikkerhed. Og så glæder jeg mig til at tale med de andre parter i forummet FN’s verdensmål og hvordan de bedst muligt kan give mulighed for vækst samtidig med, at vi er med til at løse nogle væsentlige samfundsmæssige problemer,” siger hun.

Systematik og SMV’er
Fra den anden ende af virksomhedsskalaen kommer Peter Skou, som er bestyrelsesformand i Green Network, en medlemsbaseret rådgivnings- og uddannelsesvirksomhed med særligt fokus på de små og mellemstore virksomheder (SMV).  

”Jeg kommer jo med et kommercielt sigte og vil gerne diskutere, hvordan vi kan vise, at det er en god forretning at arbejde med CSR. Vores erfaring fra Green Network er, at virksomhederne i Danmark som regel har opført sig ordentligt, men ikke talt så meget om det. Det skal de nu, og så er det vigtigt at have systemer og metoder til at måle og vise resultaterne af deres indsats. Der er mange mindre virksomheder, som med rammer og systematik kan få forretning ud af CSR – og det skal man kunne,” siger Peter Skou.

Bygge på eksisterende
DI – Dansk Industris Tine Roed repræsenterer erhvervsorganisationerne i det nye dialogforum. DI hilser det nye dialogforum velkommen, og håber, at det kan bidrage til at skabe endnu bedre rammer og udviklingsbetingelser for danske virksomheders arbejde med samfundsansvar.

”Det nye dialogforum kan understøtte noget af det arbejde vi alle gør hos erhvervsorganisationerne med at disseminere viden om, hvordan virksomheder kan arbejde strategisk med samfundsansvar. Vi har en stærk dansk tradition for samfundsansvar og danske virksomheder kan vinde endnu mere, ved at sikre at arbejdet med samfundsansvar er integreret i forretningen og forankret i ledelsen, så det skaber værdi for virksomheden og ikke blot er et add-on,” siger CSR-rådgiver Sara Krüger Falk, som CSR.dk har talt med.

Modeller for partnerskaber
Line Barfod, advokat hos Foldschack og Forchhammer og medlem af det forhenværende Rådet for Socialøkonomiske Virksomheder, udtalte sig i går til Ritzau om sit bud på det nye Dialogforums arbejde. Hun lagde især vægt på arbejdet med de socialøkonomiske virksomheder, og sagde bl.a.:

”…for mig at se handler det om at få lavet modeller, som kommuner, virksomheder og boligselskaber kan bruge til at lave partnerskaber- Der er allerede stort fokus på hjælp til iværksættere, men socialøkonomiske virksomheder har et særligt behov for at blive skubbet i gang.”

I Erhvervs- og Vækstministeriets oplæg til Dialogforummets arbejde hedder det at de skal afholde rundbordssamtaler, arrangere en konference, opsamle og formidle viden, bidrage til politikudvikling og fremme engagementet i FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling. Om og hvordan Dialogforum for Samfundsansvar og Vækst kan bygge bro mellem strategisk CSR og socialøkonomi blive spændende at se. Dato for første møde er endnu ikke fastsat, men forventes at finde sted så hurtigt kalenderne tillader det.  

Genan A/S

Sponseret

Livscyklusanalyser: et afgørende værktøj i miljøpåvirkningsvurdering

The 0-Mission ApS

Sponseret

Bæredygtighed i Fokus: Esmark Feriehuse har fundet melodien

Mere fra...

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

01.12.2023CSR.dk

Migrantarbejdere får det farligste arbejde på danske byggepladser

01.12.2023CSR.dk

Klimaundersøgelse viser danskere i to fløje

01.12.2023CSR.dk

Global undersøgelse: Der er døvt - ikke koldt - på toppen

30.11.2023CSR.dk

Professor: Markedsføring kan få os til at spise insekter

30.11.2023CSR.dk

Fynsk virksomhed laver legepladser ud af fiskenet og gamle underbukser

29.11.2023CSR.dk

Hvad vil COP28 handle om?

29.11.2023CSR.dk

Klimakompasset udvides

Jobmarked

Se alle

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Sustainable Business Solutions ApS

Student Sustainability Advisor

Brænder du for klima, ESG og bæredygtighed? Har du kompetencer indenfor kommunikation og digitale platforme? Så har du nu muligheden for at blive en del af holdet som Student Sustainability Advisor.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SUSTAINX ApS

Sæt et stort aftryk på den grønne omstilling som Senior ESG Advisor i SustainX

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Communications Advisor (maternity cover)

Do you want to play a part in the Energy transition? We are looking for a new colleague to help drive our communication, CSR, and employer branding activities in Denmark.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SustainBusiness

Praktikant med fokus på EU Lovgivning herunder CSRD og ESG søges til konsulenthuset SustainBusiness

Vi søger en praktikant som har lyst til at få hands-on erfaring og understøtte vores konsulenter med diverse projekter og analyser i relation til bæredygtighed og EU-lovgivning herunder udvikling i CSRD, ESRS og ESG.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Events

Se alle
Global Compact Network Denmark
Webinar
Information webinar on the Business & Human Rights Accelerator in Denmark

Join our webinar December 4th from 15.30-16.15 where we will unfold the Business & Human Rights Accelerator in Denmark.

Dato

04.12.2023

Tid

15:30

Sted

Online via Zoom

Dansk Standard
Webinar
Sådan gør du din virksomhed mere modstandsdygtig

Verden forandrer sig i dag hurtigere og mere uforudsigeligt end nogensinde før, hvilket skaber øgede krav til virksomheders modstandsdygtighed.

Dato

05.12.2023

Tid

13:00

Sted

Webinar

Valified
Webinar
Webinar: Greenwashing - hvordan kommunikerer du om bæredygtighed

Kom til Valifieds gratis webinar med fokus på hvad du skal forholde dig til når du kommunikerer om bæredygtighed

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Global Compact Network Denmark
Morgenmøde
Morgenmøde: Erhvervsstyrelsens nye Bæredygtighedsvejledning

Til dette morgenmøde for vores medlemmer har vi inviteret Erhvervsstyrelsen til at præsentere deres nye vejledning om bæredygtighed på Virksomhedsguiden.dk, som skal hjælpe virksomhederne med at finde rundt i eksisterende og kommende krav og regler,

Dato

06.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
Temadag: Bæredygtighed i bestyrelsesarbejdet

Kom med på denne temadag og lær hvordan du styrker bestyrelsens kompetencer inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Dato

07.12.2023

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J