DI vil have intelligent grøn transport

Årets udgave af Transportens Dag hos Dansk Industri havde bæredygtighed i centrum, med oplæg om, hvordan eksempelvis biogas, selvkørende biler, deleordninger og en transportminister med et ambitiøst CO2-mål i baglommen kan gøre branchen grønnere.

Selvkørende elektriske lastbiler er blandt de teknologier, der flittigt blev nævnt på Transportens Dag som et værktøj til at gøre branchen grønnere..

01.10.2019

Anders Kampmann, CSR.dk

Under overskriften ’Intelligent grøn transport’ samlede Dansk Industri i sidste uge en lang række aktører fra den danske logistik- og transportsektor til årets udgave af Transportens Dag. Der er bred enighed om, at branchen skal blive grønnere, og ”alle er klar til at levere; det ligger i vores DNA”, som formand for DI Transport og CEO for Ancotrans, Anne Kathrine Steenbjerge, sagde indledningsvis.

Læs også: Landsdækkende verdensmålsturné med grøn transport i centrum

Til at gøre dagens deltagere klogere på, hvordan det kan ske, havde DI, der selv har store grønne ambitioner, samlet en stribe oplægsholdere, der kunne berette om de forskellige løsninger og teknologier, der er tilgængelige (eller på vej til at blive det), og som har potentialet til at gøre en positiv forskel, ikke mindst når det kommer til CO2-udslippet.

Ved at skabe elektrisk og delt transport, vil Holo ændre industrien systemisk, forklarede CEO Peter Sorgenfrei. Foto: Anders Kampmann.

En af dem, som løbende blev betegnet som en af de berømte ’lavthængende frugter’ på markedet, er biogas, som danske Nature Energy er blandt verdens største producenter af. Adm. direktør Ole Hvelplund var selvsagt glad for sit produkt, men også opmærksom på de ikke mindst politiske udfordringer, der er til stede.

”Vi laver cirkulær økonomi i den mest rene form, ved at udnytte bl.a. gylle fra køer til at lave CO2-neutral biogas med et kæmpe potentiale til at sænke transportens drivhusgasudslip. Vi ser dog også, at Sverige og Tyskland er langt foran, når det gælder brugen af biogas, og derfor skal vi have gjort noget ved de afgifter, som i dag gør, at konventionel sort diesel er langt billigere”, sagde han.

Lastbiler skal fyldes bedre
Et andet middel til at gøre transporten grønnere handler om at tynde ud i mængden af person- og lastbiler på vejene, og det er præcis hvad diverse deleordninger arbejder på. En af dem er danske Holo, der med egne ord skaber selvkørende og velkørende grøn mobilitet.

”Fremtidens mobilitet er i vores optik selvkørende, delt og bæredygtig, og vi er blandt Europas største på området. Ved at kombinere mennesker og varer, og fylde såvel person- som lastbiler bedre op med begge dele, kan vi fjerne en masse trafik fra vejene. I Oslo forventer vi eksempelvis af der vil være 20 procent færre biler i byen ved udgangen af 2020 på grund af deleordninger”, forklarede CEO Peter Sorgenfrei.

Mixmove vil fylde de europæiske lastbiler ordentligt op og dermed spare både CO2 og penge, sagde account manager i Danmark, Søren Møller. Foto: Anders Kampmann.

Netop Oslo – eller nærmere bestemt forstaden Fornebu – er hjemsted for Mixmove, der ligeledes har deleprincipperne som sit forretningsgrundlag. Med et digitalt udgangspunkt tilbyder selskabet konsolideret godstransport i byer for på den måde af maksimere udnyttelsen af eksisterende ressourcer.

”Der kører alt for mange tomme og halvfyldte lastbiler rundt på de europæiske veje. 20 procent af bilerne er tomme, og resten er kun 50 procent fyldte i snit. Ved at fylde bilerne bedre op, kan vi gøre en forskel for CO2-udslippet her og nu, samtidig med, at vi skaber nye forretningsmuligheder og reducerer omkostninger”, lød det fra selskabets account manager i Danmark, Søren Møller.

Vigtigt at løfte vejgodstransporten
Når det kommer til de rammer, alle disse tiltag skal fungere inden for, så spiller politikerne naturligvis en central rolle. Den socialdemokratiske regering har sammen med sine støttepartier lanceret et ambitiøst klimamål om at reducere Danmarks CO2-udledning med 70 procent i 2030, et mål som statsminister Mette Frederiksen gentog i sin tale til Folketingets åbning tidligere i dag.

Transportminister Benny Engelbrecht (S) vil med regeringens CO2-reduktionsmål i baghånden gøre sit for at skabe rammerne, hvori logistikbranchen kan udvikle sig i en mere miljøvenlig retning. Foto: Anders Kampmann .

Det mål skal transportsektoren også levere på, og til Transportens Dag var regeringen meget passende repræsenteret ved transportminister Benny Engelbrecht, der erklærede sig klar til at tage fat om alle hjørner af sektoren.

”Vi vil gerne have langt flere grønne biler på vejene, og derfor ser vi gerne en udfasning af diesel frem mod 2030, hvilket vi dog skal have EU-Kommissionen med på. Og det skal også se på den tunge transport i den forbindelse”, sagde han og pegede på jernbanen som et vigtigt, men også ”frygtelig dyrt” alternativ.

Derfor skal den vigtige vejgodstransport opgraderes, men ifølge ministeren er det en udfordring, at ”mange teknologier ikke er modne endnu”, som han sagde. Ikke desto mindre er det en central opgave, i det 72 procent af al gods i Europa bliver transporteret på vej.

Læs også: ICA Gruppen vil gøre sin vejtransport fossilfri inden 2030

Endelig er der også lufttransporten, hvor man med ministerens ord ”overvejer forskellige håndtag”. Det dækker bl.a. over et fokus på at reducere CO2, mere end at sikre økonomiske gevinster via afgifter, både når det gælder brændstof og passagertrafik.

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.07.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Danskerne elsker genbrug – især om sommeren

02.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K