Det er svært for virksomhederne at balancere i klimakampen

Klima, bæredygtighed og grøn politik er som trykt på en mønt - men der er en for- og en bagside. For virksomhederne har svært ved at balancere mellem omdømme og økonomi, og det kan medføre nogle svære dilemmaer.

Klimadebatten raser og med den følger en række dilemmaer for virksomhederne. Forbrugerne kræver bæredygtighed, men nogle brancher klinger ikke på ordet, og det kan koste dyrt, at miste fodfæstet..

07.03.2019

CSR.dk

Det skriver Finans, der har opstillet en række af de dilemmaer, som der er forbundet med erhvervsliv og bæredygtighed.

Modsætning
Der er brancher, hvor ordet bæredygtighed ikke rigtig kimer med forretningsgrundlaget. Herunder for eksempel modebranchen og luftfartsindustrien.

Modebranchen appellerer til, at forbrugerne skal følge moden og dermed de nye trends, der skifter for hver årstid – og hele princippet i at skifte ud og købe nyt går stik imod det bæredygtige fokus på genbrug.

Men modeindustriens satsning på genbrugsmaterialer, dyrevelfærd, bedre arbejdsvilkår og ingen børnearbejdere samt en mere bæredygtig produktion, modtager positive meldinger fra miljøorganisationer.

Flyindustrien er et andet eksempel på, hvor svært bæredygtighed kan være for en branche. Flytrafikken vokser drastisk, og flyselskaberne bestiller nye og større fly, samtidig med at de sænker billetpriserne. Og grundvilkårene er svære at komme uden om på kort sigt.

Miljøorganisationer er derfor også glade for, når flybranchen køber brændstofeffektive fly, efterspørger miljøvenligt brændstof og reducerer madspild.

Grønvask
Forbrugernes og politikernes stigende krav til virksomhedernes grønne politik presser dem til at handle – og det kan kun gå for langsomt.

Men det pres øger samtidig risikoen for, at virksomhederne træder ved siden af. Det kan nemlig medføre snyd med bæredygtig markedsføring, der så dækker over nogle helt andre antibæredygtige vilkår – også kaldet grønvask.

Det kan være en overbranding af bæredygtigheden, men det kan også være en decideret løgn.

Investorerne
Det er ikke kun virksomhederne, der står for skud – det gør også investorerne. Pensionskasser og institutionelle investorer sætter i højere grad penge i grønne virksomheder for at få dem til at tage et samfundsansvar, men det er yderst vigtigt at vælge de rigtige.

Investorerne kan vælge den sikre løsning, hvor de skyder penge i virksomheder, der er langt med den grønne omstilling – og dermed undgå kritik. Men den grønne gevinst er højest sandsynligt bedre, hvis de vælger at investere i virksomheder, der ikke er nået så langt med omstillingen endnu.

Men hvis investorerne skyder penge i en virksomhed, der for omverdenen virker antibæredygtig, så er der en risiko for, at de bliver kritiseret – og de har chance for at presse virksomheden til at gøre en reel forskel.

Håndplukning
Hvis virksomhederne vælger at håndplukke mellem FN’s 17 verdensmål, så risikeres det, at de tager den nemme løsning. De mål, der sikrer forretningsmæssig værdi og plus på bundlinjen prioriteres, mens de mål, der koster penge og ikke direkte kan måles i værdi nedprioriteres.

Det advarer professor på CBS og forsker i bæredygtighed, Andreas Rasche om:

”Vores forskning viser, at virksomheder generelt er mindre tilbøjelige til at være proaktive i forhold til bæredygtighed, når det gælder de emner, hvor det er sværere at se den direkte konsekvens på bundlinjen”, siger han til Finans.

Læs også: CPH vil være CO2-neutral i år

Det er afgørende, at satsningen på bæredygtighed sker i dybden og i alle led af værdikæden, så det bliver en del af selskabets DNA-streng, tilføjer han.

- SDN

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

24.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Hvorfor håndlavede produkter?

24.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

23.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Investér i et bæredygtigt arbejdsmiljø

22.04.2024CSR.dk

Carlsberg Group og WWF Verdensnaturfonden vil sammen beskytte vådområder i Kina og Laos

22.04.2024Vestforbrænding

Sponseret

Nyt projekt: bedre sortering af affaldet i etageboliger

17.04.2024HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB

Sponseret

Stor interesse for opførelse af bæredygtige anlæg på fast ejendom

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus