Der bliver købt grønt til kontorerne

De danske virksomheder tænker i stigende grad på klimaet, når de køber ting og sager til arbejdspladsen. Det mærker leverandøren Lyreco, der selv har været igennem en grøn omstilling og nu sigter efter 100 procent bæredygtigt salg. Det er vejen til fremtidig succes, lyder det fra topchef Michael Baun.

Der er flere ben i Lyrecos bæredygtighedsstrategi. Illustration: Lyreco.

20.06.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

Som landets største leverandør af produkter og løsninger til arbejdspladsen har Roskildevirksomheden Lyreco et særdeles godt indblik i, hvordan markedet udvikler sig, ikke mindst når det kommer til den overordnede strategi for de mange forskellige ting og sager, man sælger via sit site.

Læs også: Lyreco får svanemærket kantine

”Vi sigter efter 100 procent bæredygtige produkter, og inden for en ramme på 10 år tror vi på, at det er realistisk”, siger Michael Baun Christensen. Foto: Lyreco.

Det har været en længere proces at nå så langt, forklarer administrerende direktør for Lyreco Scandinavia, Michael Baun Christensen, men der er også flere gevinster at hente.

”Vi vil gerne vise, at det grønne alternativ er attraktivt og positivt på flere fronter. Dels er det et branding statement omkring, at vi tager miljøet seriøst, og derudover vil vi også bevise, at det kan gøres til en god forretning. Det gør vi ved at tilbyde noget mere end ’bare’ nogle gode produkter; der følger også nogle værdier med, som tidligere handlede meget om leveringshastighed, men nu er klimahensynet også blevet et vigtigt parameter”, siger han.

Sælgere og leverandører skal lære det grønne at kende
På de indre linjer har det taget tid at få gang i omstillingen, både når det gælder virksomhedens egne salgsprocedurer, og i forhold til de mange leverandører, der er nødt til at være med på strategien, idet Lyreco ikke selv har nogen produktion.

”Vi har brugt og bruger fortsat en del ressourcer på at lære vores sælgere at sælge grønt, hvilket basalt set handler om, at de skal sælge den samlede værdi af et produkt, og ikke bare prisen. Det kræver tid og modning at skabe holdningsændringer og få en kunde til at vælge den grønne løsning”, understreger Michael Baun Christensen, og fortsætter:

”For vores leverandørers vedkommende, så er det også en tidskrævende proces, som kræver et tæt samarbejde. Vi opfordrer dem til at se på alternative materialer, eksempelvis miljømærket træ, men det grønne valg er ofte lidt dyrere, og den ekstra omkostning kan være en sten i skoen i nogle situationer”.

Konkurrencefordele i bæredygtighed
Derfor har man, med Michael Baun Christensens ord, været ”lidt barsk over for nogle leverandører” og prøvet på at presse dem på volumen og spille dem ud mod hinanden. På grund af sin størrelse, kan Lyreco tillade at stille krav om ikke kun kvalitet og pris, men også bæredygtighed i sine egne handler, og det har man tænkt sig at udnytte for at nå en ambitiøs, langsigtet målsætning.

Dels er det et branding statement omkring, at vi tager miljøet seriøst, og derudover vil vi også bevise, at det kan gøres til en god forretning.

Michael Baun Christensen

”Vi sigter efter 100 procent bæredygtige produkter, med den lille fodnote, at der er nogle enkelte varer og komponenter, som aldrig kan blive grønne. Men inden for en ramme på 10 år tror vi på, at det er realistisk. Allerede nu er vi på 43 procent i Sverige, og inden for fem år bør vi være over 50 procent på alle vores markeder, og så tror jeg at vi rammer et tipping point, hvor det grønne bliver det normale”, siger Michael Baun Christensen.

Læs også: Grønne indkøb starter i ledelsen

Den målsætning er selvsagt også understøttet af en forretningsmodel, der skal konsolidere Lyrecos position på markedet. Michael Baun Christensen peger således på, at den grønne udvikling kommer til at gå stærkere end de fleste tror, og at der på sigt vil være konkurrencefordele i den ansvarlige tilgang til produktion og indkøb.

For som han siger: ”Dem der går all-in her, er morgendagens vindere”.

Se mere om Lyrecos arbejde med ansvarlighed og bæredygtighed i nedenstående video.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

25.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Ny bestyrelse i UN Global Compact Network Denmark

25.04.2025CSR.dk

Grønne startups boomer: Men investorerne tøver

24.04.2025CSR.dk

Ny måling: Klimakrisen rasler ned på danskernes bekymringsliste

23.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

23.04.2025CSR.dk

Tilbagetog? Bilproducenter går efter alternativer til elbilen

23.04.2025CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

22.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er valgt som en af InstallatørGruppens foretrukne grossister

22.04.2025CSR.dk

Sol og vind står stærkest: Dansk superfond justerer kursen i det grønne investeringslandskab

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle