Dansk gigant beskyldes for mafiametoder
Ansatte i den danske blomsterkoncern Queen's partnervirksomhed Queen Türkiye føler sig truet i en eskalerende arbejdskonflikt, som har ført til protester foran det danske konsulat i Istanbul.
Foto: 123rf.com
En af Danmarks store blomsterproducenter, den danske verdensomspændende gartnerikoncern Queen, er lige nu midtpunkt for massiv kritik i Tyrkiet, hvor lokale gartneriansatte beretter om chikane og trusler.
Det skriver det undersøgende medie Danwatch, som har været i Tyrkiet og talt med flere kilder, som fortæller om en arbejdsretlig konflikt, der de seneste måneder er eskaleret.
Det er ansatte hos Queen Türkiye, som er delvist ejet af den danske gartnerikoncern Queen, som ejes af Knud Jepsen A/S i Himmerland, der melder chikane, trusler og farlige arbejdsforhold, efter halvdelen af virksomhedens 350 medarbejdere tidligere på året meldte sig ind i fagforeningen BTO-SEN. En tyrkisk fagforening, der organiserer arbejdere inden for landbrug, gartneri og skovbrug.
Konflikten har fået opmærksomhed både i lokalsamfundet og i tyrkiske medier, og der har været protester foran det danske konsulat i Istanbul.
Forlanger at blive behandlet med værdighed
Danwatch har talt med seks kvindelige ansatte, som bl.a. fortæller, at medlemmer af fagforeningen BTO-SEN konsekvent får lavere bedømmelser end andre for deres arbejde, hvilket har direkte konsekvenser for deres løn og arbejdsforhold.
“Det føles som om, vi bliver straffet, fordi vi forlanger at blive behandlet med værdighed,” siger en kvinde, mens en anden kvinde mener, at virksomheden bruger “mafiametoder”.
En tredje kvinde, der har stået i spidsen for, at medarbejderne, der hovedsageligt er kvinder, har meldt sig ind i fagforeningen, fortæller, at hun blev opsøgt og truet på sin hjemmeadresse af en person, hun mener har relation til virksomheden:
“Forvent at blive skudt i hovedet, hvis ikke du melder dig ud af fagforeningen,” lød budskabet.
Talsmand for fagforeningen BTO-SEN, Mehmet Çak, kritiserer arbejdsforholdene kraftigt og minder om, at virksomheden er en del af en dansk koncern, som også har et ansvar for forholdene i Tyrkiet.
Internationalt ansvar
International Labour Organization (ILO) er FN’s arbejdsorganisation, som fastsætter internationale rettigheder, herunder retten til at organisere sig.
Danmark har ratificeret en række ILO-konventioner, hvilket pålægger danske virksomheder at sikre ligebehandling og respektere arbejdstageres ret til at organisere sig.
”Vi opfordrer til, at der bliver sat en stopper for chikane og uretfærdig behandling. Det handler om respekt og menneskerettigheder,” siger Mehmet Çak.
Queen Türkiye er et samarbejde mellem danske Queen og en tyrkisk partner. Ifølge Bent Greve, arbejdsmarkedsforsker og professor ved Roskilde Universitet, kan den danske virksomhed ikke nødvendigvis undsige sig ansvaret for arbejdsforholdene i Tyrkiet.
“Det afhænger af aftalen mellem parterne, og om den danske virksomhed har stillet som krav, at den lokale partner er ansvarlig for at ILO-konventionerne bliver overholdt.”
Han tilføjer, at det kan koste den danske virksomhed dyrt, hvis virksomhedens forsyningskæde ikke overholder de ILO-konventioner, som Danmark har accepteret.
Danwatch har over de seneste to uger forsøgt at få en kommentar fra Queen, blandt andet for at høre, hvilke krav den danske virksomhed har stillet den lokale partner.
Queen er ikke vendt tilbage på henvendelserne.