Dansk erhvervsliv i samlet opråb: Sæt det grønne øverst i offentlige udbud
I de offentlige udbud fylder de grønne krav en meget begrænset del af tildelingskriterierne, så de billigste, og ofte mere forurenende løsninger, får forrang. Det får et forenet dansk erhvervsliv til at kræve ændringer i de offentlige udbud, så de efterspurgte løsninger også bliver de grønne.
Foto: 123rf.com
Et samlet dansk erhvervsliv, repræsenteret af Dansk Erhverv og Dansk Industri, retter nu en skarp appel til politikerne: Det offentlige må gå forrest i den grønne omstilling.
Med offentlige indkøb på over 400 milliarder kroner årligt er det afgørende, at disse investeringer fremmer bæredygtige løsninger. Men som systemet er i dag, prioriteres ofte de billigste løsninger, hvilket kan underminere Danmarks ambition om at være et grønt foregangsland.
Jakob Scharff, branchedirektør i Dansk Industri, udtaler til Finans: "Sat lidt på spidsen er det de billige løsninger og ikke nødvendigvis de mest klimavenlige, som bliver efterspurgt (af det offentlige, red.)".
Kritikken går på, at de nuværende udbudsregler ikke giver tilstrækkelige fordele til klimabevidste virksomheder
Løber panden mod den grønne udbudsmur
Flere danske virksomheder oplever, at deres grønne initiativer ikke bliver værdsat i offentlige udbud.
Tekstilvirksomheden Elis har eksempelvis vundet kontrakter baseret på bæredygtighed, men er senere blevet mødt af klagesager, fordi deres grønne tiltag blev anset for at være for generelle og ikke direkte relateret til den specifikke kontrakt.
Ligeledes rapporterer Dell Technologies Danmark og kabelproducenten NKT, at bæredygtighed spiller en meget begrænset rolle i europæiske udbud. Anthony Abbotts, bæredygtighedschef i NKT, påpeger nødvendigheden af en europæisk løsning for at sikre lige vilkår og belønne virksomheder, der investerer i bæredygtighed.
Klimarådet har længe anbefalet, at regeringen fastsætter klare pejlemærker for klimaaftrykket ved offentlige indkøb. Professor Bente Halkier, næstforperson i Klimarådet, siger til Finans: "Det kan have en direkte klimaeffekt, hvis det offentlige træffer klimavenlige valg" .
Politikerne bliver hermed både opfordret af eksperter og erhvervsfolk til at få de offentlige udbud til at rime på den grønne omstilling. Finansministeriet har i et skriftligt svar til Finans henvist til økonomistyrelsen, der svarer, at der arbejdes på at indarbejde grønne krav i statslige udbud.
- lhs