Dansk Arkitektur Center bliver certificeret Green Attraction

Systematik i arbejdet

Foto: Dansk Arkitektur Center

10.11.2023

CSR.dk

Den 9. november var der jubel og feststemning i Dansk Arkitektur Center (DAC). Den dag kunne DAC nemlig kalde sig Green Attraction efter et intenst arbejde med systematisering af mange aktiviteter på tværs af organisationen. 

Dansk Arkitektur Center er det første udstillingssted i det centrale København der får certificeringen.

”Der har ikke manglet fokus på bæredygtighed i DAC,” fortæller direktør Dorthe Weinkouff Barsøe. ”Det, der har manglet, er den systematiske tilgang til aktiviteterne, og dokumentationen for resultaterne. Det har vi nu taget os tiden til at implementere - godt hjulpet af de tanker, der ligger bag Green Key, Green Attraction og Organisationen Danske Museers Grønne Akademi.”

Udstillingsgenbrug og klimabevidst café

DAC's prioriterede områder er cirkularitet, klimaaftryk, social bæredygtighed og formidling med i alt 17 underpunkter inden for de fire områder. For eksempel skal der nu samles data på, hvor meget der re-cirkuleres i udstillingsproduktionen. Det kan være byggematerialer, der genbruges, eller montrer og andre elementer, som lånes fra andre udstillingssteder eller gives videre efter brug. DAC Café er længe blevet drevet med fokus på økologi, dyrevelfærd, sæson og lokale varer. Nu skal dette dokumenteres, og der er lavet en procedure for at overvåge madspild, alt sammen for at styrke klimabevidstheden.

”Dansk Arkitektur Centers styrke er helt klart formidlingsdelen. Med 226.000 gæster i 2022 og endnu flere lyttere af podcasts og brugere af website og app samt følgere på sociale medier er vi med til at kvalificere samtalen om bæredygtighed i arkitekturen og det byggede miljø. Det er ressourcekrævende at skabe nye udstillinger og vores andre aktiviteter. Det belaster klima og omgivelser, og her er det vores opgave at minimere belastningen mest muligt, for eksempel ved at tænke mere cirkulært og ressourcebevidst,” fortæller Dorthe Weinkouff Barsøe.

Som Green Attraction forventer Dansk Arkitektur Center at kunne styrke sine tiltag for øget bæredygtighed år for år gennem det systematiske fokus på at nå målene på de 17 underpunkter. Samtidig styrker certificeringen både DAC's og Københavns fortælling om bæredygtighed, hvilket er vigtigt i det store perspektiv. 

Historien om bæredygtighed og DAC

Dansk Arkitektur Center (DAC) har haft bæredygtighed på programmet siden 2008, hvor man tilsluttede sig UN Global Compact. 

I 2018 flyttede DAC ind i BLOX, der af bygherren Realdania By & Byg blev opført efter de på den tid gældende grønneste principper. 

Samtidig blev FNs Verdensmål skrevet ind i DACs kernefortælling som omdrejningspunkt for de mange formidlingsaktiviteter. 

I 2022 tilsluttede DAC sig Planet Copenhagen-manifestet

Samtidig begyndte arbejdet med at blive certificeret som Green Attraction. 

Wonderful Copenhagen har støttet arbejdet gennem bevilling af konsulenttimer.

Green Attraction blev lanceret i 2021 som en videreudvikling af den velkendte Green Key-certificering.

København som bæredygtig turismedestination 

Sidste år lancerede Wonderful Copenhagen sammen med erhvervet et fælles manifest for bæredygtighed, Planet Copenhagen, hvor hovedstadens turismeaktører samles om fælles målsætninger. Og her er ambitionen, at Danmarks hovedstad skal være verdens mest bæredygtige destination.

DAC var blandt de første, der tilsluttede sig Planet Copenhagen-manifestet, og Københavns turismeorganisation, Wonderful Copenhagen, har – som led i et forløb i projektet Sustainable Choice CPH – stillet en bæredygtighedskonsulent til rådighed for DAC for at hjælpe med at blive klar til certificering.

”Vi har et ambitiøst mål om at blive verdens mest bæredygtige destination, og med vores Planet Copenhagen-manifest samler vi hovedstadens turismeaktører om fælles målsætninger. Et vigtigt element er at få flest mulige turismeaktører bæredygtigheds-certificeret, og derfor glæder vi os rigtig meget over, at flere attraktioner lader sig certificere, herunder DAC, som også var blandt de første til at tilslutte sig manifestet. Certificeringen af DAC er opnået som led i et forløb i regi af projektet Sustainable Choice CPH, hvor vi løbende tilbyder forløb til turismeaktører i hovedstaden,” siger Runa Sabroe, udviklingsdirektør i Wonderful Copenhagen. 

Green Attraction: ”Det er fremragende”

Dansk Arkitektur Center er den tredje attraktion i hovedstadsområdet, som bliver Green Attraction. Med Tivoli og Eksperimentarium som de andre to er DAC dermed det første udstillingssted i selve København med certificeringen.

”Der er en stor sammenhæng mellem arkitektur og bæredygtighed. Mange af Dansk Arkitektur Centers aktiviteter beskæftiger sig med den bæredygtige udvikling som håndteringen af klimaændringer og mindre klimaaftryk fra byggebranchen. Derfor er det fremragende, at Dansk Arkitektur Center også tænker bæredygtighed sammen med driften af deres udstillingssted ved at blive certificeret med Green Attraction, som det først udstillingssted i det centrale København”, udtaler sekretariatsleder Mikal Holt Jensen fra Green Attraction og HORESTA.

  • EHS

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Stor stigning i antallet af svanemærkede kantiner

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Mere fra...

08.12.2023CSR.dk

Ny IEA-rapport prikker huller i Danmarks klimaplaner

07.12.2023CSR.dk

Dansk modevirksomhed pumper millionbeløb i udenlandsk vindmølleprojekt

07.12.2023CSR.dk

Ældre generationer slår den yngre i møbelbæredygtighed

06.12.2023CSR.dk

Nedrivningsvirksomheder får central rolle i nyt materialepas

06.12.2023CSR.dk

EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

06.12.2023CSR.dk

S og G mangler i dansk erhvervslivs fokus på ESG

05.12.2023CSR.dk

Politisk klimaforslag er effektløst, vurderer økonomer

04.12.2023CSR.dk

COP28: Lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

Jobmarked

Se alle

Erhvervsakademi Aarhus

Underviser inden for bæredygtighed og grøn omstilling

Erhvervsakademi Aarhus søger en ny kollega til undervisning på vores kurser og efter-/videreuddannelser indenfor virksomhedernes grønne omstilling og bæredygtighed. Jobstart er 1. marts.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Events

Se alle
CABI
Webinar
Kort og godt om fleksjob

Få de væsentligste pointer i lovgivningen om fleksjob og bliv klædt på til at kunne ansætte medarbejdere i fleksjob og håndtere reglerne for fleksjob. Du får det kort og godt på 35 minutter.

Dato

06.02.2023

Tid

08:20

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Navigating Corporate Cultures:

Contrasts between Nordic and East/Southern African Companies

Dato

08.12.2023

Tid

09:30

Sted

kortlink.dk/2np2k

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

11.12.2023

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Dec. 11

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i december

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

12.12.2023

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)