Ministerium overtager Danmark mod Madspild-partnerskabet

Et sjældent godt match af formål og behov har gjort, at to madspildsinitiativer, som begge blev lanceret i august, nu kommer under samme hat.

12.10.2018

CSR.dk

En række virksomheder og organisationer lancerede i august et ambitiøst partnerskab under overskriften ”Danmark mod Madspild”. Miljø- og fødevareministeren lancerede nogenlunde samtidig sit arbejde med at etablere en ny tænketank om forebyggelse af madspild og fødevaretab.

Nu har aktørerne bag de to initiativer besluttet sig for at slå initiativerne sammen, så Danmark mod Madspild bliver en del af Miljø- og fødevareministeriets tænketanks arbejde.

”Jeg er rigtig glad for, at ”Danmark mod Madspild” kommer til at blive en del af Tænketankens arbejde. Tænketanken og ”Danmark mod Madspild” kan i fællesskab bruge noget af det, som der allerede er udarbejdet, til at få endnu flere interesserede organisationer med ind i aftalen,” siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

Det er Per Bank, administrerende direktør enig i, og fremhæver samtidig styrken i partnerskaber på tværs af sektorer:

”Vi har sammen skabt "Danmark mod Madspild" for at kæmpe mod en fælles udfordring. At vi nu kan overdrage et initiativ lanceret i privat regi til ministeriet, er et stærkt eksempel på, hvordan vi i Danmark kan indgå partnerskaber og samarbejde om væsentlige emner – på tværs af brancher og imellem offentlige og private aktører. Samtidig er vi glade for at have været med til at udforme konceptet og platformen for en fremtidig national handlingsplan mod en halvering af madspild i 2030,” siger han.

Med fra begyndelsen
Konkret betyder det, at ministeriet overtager administration og projektledelse. Med sin brede deltagerskare, som kan ses under artiklen, passer Danmark mod Madspild som fod i hose til Miljø- og fødevareministeriets tænketank.

Med den vil ministeriet nemlig sikre en bred forankring af arbejdet med at forebygge madspild og fødevaretab og sikre fagligt underbyggede indsatser. Tænketanken skal derfor bygge på samarbejde i hele fødevarekæden. Arbejdet er inspireret af FN´s Bæredygtighedsmål nr. 12.3 om reduktion og forebyggelse af madspild og fødevaretab.

Planerne for tænketanken fremgår af pressemeddelelsen, og her - mindre end to måneder siden lanceringen - ved man indtil videre, at man vil forsøge at forhandle en frivillig aftale om et fælles reduktionsmål for hele fødevarernes værdikæde fra jord til bord. De øvrige projekter i regi af tænketanken vil skulle understøtte arbejdet med at nå målsætningerne i den frivillige aftale.

Initiativtagerne til ”Danmark mod Madspild”

  • Salling Group
  • Alfred Pedersen & Søn
  • Arla Foods
  • Carletti
  • HK Scan
  • Kohberg Bakery Group
  • Løgismose Meyers
  • Naturmælk
  • Nestlé
  • Peter Larsen Kaffe
  • Stryhns
  • Unilever
  • Stop Spild Af Mad
  • FødevareBanken

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

05.06.2025BSR

Sponseret

Advancing a People-Centered Approach to Sovereign Debt

08.05.2025BSR

Sponseret

The EU AI Act: Where Do We Stand in 2025?

28.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Risikobaseret intern audit af ledelsessystemer

ISO ledelsessystemstandarderne stiller krav om, at virksomhedens ledelsessystem tager udgangspunkt i risici og muligheder.

Dato

11.06.2025

Sted

Odense

DTU
Event
Executive MBA Breakfast Club

Discover how you can elevate your leadership career and bring significant value to your company with an Executive MBA from DTU.

Dato

11.06.2025

Tid

08:30

Sted

DTU bygning 421 Kollegiebakken 2800 Kgs. Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav. Det hjælper virksomheder til at identificere de underliggende årsager til afvigelser, så de kan implementere nødvendige ændringer for at forhindre gentagelse. Dette kan omfatte alt fra kvalitetsproblemer i et produkt til fødevaresikkerhedsproblemer som kemiske-, mikrobiologiske- og fremmedlegemerisici. Desuden anvendes årsagsanalyser ofte til dokumentationen af løsninger på eventuelle problemer eller hændelser, som er nødvendige ifølge regler, regulativer og ledelsesstandarder. Her er forståelsen for forskellen mellem korrigerende – og forebyggende handlinger nøglestenen.

Dato

11.06.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Beierholm
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København juni 2025

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

11.06.2025

Tid

09:00

Sted

København

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

11.06.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Fra CSRD til VSME – Skab overblik og struktur i din rapportering

Tag på kursus i EU’s nye rapporteringsdirektiv om bæredygtighed! Og kom godt i gang med CSRD-arbejdet allerede nu.

Dato

11.06.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København