Danfoss vil uddanne danske leverandører i ESG

Danfoss har erfaret, at en del leverandører i SMV-segmentet mangler viden om og overblik over de ESG krav og data, som for alvor sætter agendaen for Danfoss’ forretningsstrategi. Danfoss har derfor indgået et samarbejde med Syddansk Universitet om at tilbyde et 1-dags kursus i ESG for virksomhedens danske leverandører.

”Vi har derfor besluttet at bidrage til at løfte både viden og opmærksomhed blandt vores danske leverandører, som nu er inviteret til vores grundlæggende og generelle kursus i ESG-tiltag samt -rapportering”, fortæller Wioleta Smed Mortensen, ESG Procurement Director, Danfoss Climate Solutions. Foto: Danfoss

08.05.2024

Poul Breil-Hansen, CSR.dk

Dansk erhvervsliv består ifølge Danmarks Statistik målt på antal virksomheder af 99,7 procent såkaldt SMV’er, som Danmarks Statistik definerer som virksomheder med færre end 250 ansatte. Danfoss tilhører andelen af 0,3 procent af store virksomheder, og Danfoss har et meget stort fokus på ESG og tilhørende rapportering. Fokusset er drevet af reguleringer fra ikke mindst EU og kraftigt stigende markedskrav. Men virksomheden har erfaret, at mens nogle danske leverandører er ganske modne på en ESG-skala, så er der mange andre, der både mangler viden og fokus på ESG-arbejdet.

”Vi har derfor besluttet at bidrage til at løfte både viden og opmærksomhed blandt vores danske leverandører, som nu er inviteret til vores grundlæggende og generelle kursus i ESG-tiltag samt -rapportering”, fortæller Wioleta Smed Mortensen, som er ESG Procurement Director i Danfoss Climate Solutions. 

Læs også: ESG er på himmelflugt i alle typer virksomheder

Hun tilføjer, at initiativet skal ses som et supplement til andre informations- og uddannelsesinitiativer inden for ESG fra for eksempel Dansk Industri, Dansk Erhverv, Industriens Fond og virksomhedsguiden.dk.

ESG kursus for Danfoss leverandører
Kurset henvender sig eksklusivt til alle Danfoss’ danske leverandører på tværs af Danfoss’ forskellige forretningsområder, og foregår allerede den 6. juni på SDU i Odense.

”I Danfoss har vi længe arbejdet intenst på at udvikle vores ESG-indsatser og tilhørende rapportering, idet vi indtænker ESG som en del af kernen i vores forretningsmodel, så vores produkter og serviceydelser bidrager til en bæredygtig udvikling. Det er vigtigt, fordi vores kunder enten allerede efterspørger det eller snart vil efterspørge det. ESG-rapportering er en konkurrenceparameter, der kun stiger i betydning. Derudover er EU og andre myndigheder i fuld gang med at lancere forskellige ordninger, der alle stiller krav om omfattende ESG-rapportering”, fortæller Kitti Tumbasz. Hun er Senior Director, ESG & Product Compliance i Danfoss Climate Solutions.

Jeg synes, det er et stærkt initiativ af Danfoss. Danfoss er en af landets største virksomheder, og de viser her, at de tager ansvar for at bidrage til at udvikle ESG-modenheden i deres store base af danske leverandører, hvoraf de fleste tilhører SMV-segmentet

Jan Stentoft

Kurset bliver udført af Institut for Erhverv og Bæredygtighed på Syddansk Universitet med professor i SCM Jan Stentoft som hovedkraft. Han udtaler:

”Jeg synes, det er et stærkt initiativ af Danfoss. Danfoss er en af landets største virksomheder, og de viser her, at de tager ansvar for at bidrage til at udvikle ESG-modenheden i deres store base af danske leverandører, hvoraf de fleste tilhører SMV-segmentet”.

Læs også: SMV’er har svært ved at følge med ESG-udviklingen

Kurset giver grundlæggende viden om ESG og vil være tilrettelagt som en workshop. På kurset får deltagerne afklaring af spørgsmål om hvem, hvad, hvorfor, hvornår og hvordan i forhold til virksomhedens arbejde med SCOPE 1-3, så deltagervirksomhederne:

  • bliver bevidste om kravene til ESG-rapportering og levering af data til for eksempel større virksomheder.
  • får et sprog og dialogværktøjer til samtaler med f.eks. underleverandører.
  • bliver klar til at udarbejde strategi og handleplaner for bæredygtighed.

SMV’er halter efter ESG-udviklingen
Jan Stentoft og scm.dk gennemførte tidligere i 2024 en undersøgelse i SCM Panelet af, hvordan virksomheder arbejder med ESG-data og hvilken grad, det forekommer. En af konklusionerne i undersøgelsen er, at der på dette område er forskel – og ofte ganske stor forskel - på store virksomheder og små samt mellemstore virksomheder (SMV’er).

Undersøgelsen viser, at de store virksomheder i højere grad end SMV’erne har en klar strategi for ESG-arbejdet. De adspurgte er generelt enige om, at arbejdet med at indsamle ESG-data er i gang; men det er også tydeligt, at dette i højere grad sker blandt de store virksomheder, og at de store virksomheder også er meget længere med at anvende software til indsamlingen.

36 procent af de store virksomheder svarer således, at ’de indsamler og analyserer ESG-data ved brug af software’, og at de ’i nogen grad’ gør brug af automatiserede løsninger. Det samme gør sig gældende for 15 procent af SMV’erne. 

Undersøgelsen viser også, at én ud af tre SMV’er slet ikke er begyndt at fokusere på ESG-data endnu, mens det samme tal er 0 procent for de store virksomheder.

SMV’er mangler ressourcer
Der er enighed på tværs af SMV’er og store virksomheder om, at ansvaret for ESG-arbejdet skal placeres hos topledelsen. 42 procent af de store virksomheder svarer dog, at ESG-ansvaret er placeret hos et bæredygtighedsteam; mens det kun gælder for 18 procent af SMV’erne.

Jan Stentoft peger på, at forskellen formentlig skyldes manglende ressourcer hos SMV’erne og tilføjer: ”Ingen angiver, at ansvaret ligger hos supply chain organisationen, men cirka 9 procent svarer, at det ligger hos ’indkøb’. ESG er dog et ansvar for hele virksomheden, og en placering af ansvar kan sagtens være et ressourcespørgsmål. På den anden side har SMV’erne jo også kunder, som har krav om ESG, hvilket ’salg’ som de første typisk stifter bekendtskab med”.

Om kurset

ESG Scope 1-3

Hvem:           Kurset er eksklusivt for underleverandører til Danfoss.
Hvornår:        6. juni 2024 klokken 8.30-15.30.
Hvor:             Syddansk Universitet, Lokale O96 ved Campustorvet, Campusvej 55, Odense M

Kurset giver grundlæggende viden om ESG og vil være tilrettelagt som en workshop. Kurset henvender sig til alle med interesse for arbejdet med ESG. Kurset er eksklusivt for leverandører til Danfoss. Læs mere her

Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

26.11.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Hvordan får vi SMV'erne med?

26.11.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

ESG kan være en løftestang for en ny kultur i byggeriet

25.11.2024Fristads Kansas

Sponseret

Fristads fravælger Black Friday: Cirkulære løsninger er det nye sort

21.11.2024SustainBusiness

Sponseret

Det Digitale Produktpas og DMA med Louise Klüwer

20.11.2024TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Bæredygtighed i tekstilbranchen: En case om strategisk tilgang til ansvarlig udvikling

14.11.2024CSR.dk

Globale fragtkunder vil skabe grønne shipping-løsninger

13.11.2024NGUVU

Sponseret

Kvindelige kaffebønder øger indtægten takket være danske kaffedrikkere

07.11.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Indkøbsafdelingen kan udgøre en alvorlig forretningsrisiko

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighed & ESG – kom godt i gang!

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

09.12.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K