CopenPay udvider: København belønner grønne turister
Efter massiv international opmærksomhed og høj tilfredshed i pilotprojektet udvider Wonderful Copenhagen nu sit CopenPay-initiativ markant med nye belønningsformer og fokus på bæredygtig transport.
Foto: 123rf.com
Når CopenPay vender tilbage til København denne sommer, bliver det i en opskaleret udgave, der dækker dobbelt så lang tid og tre gange så mange aktører som i pilotfasen. Wonderful Copenhagen står bag initiativet, der belønner turister for bæredygtig adfærd med gratis oplevelser.
Hvor der sidste år deltog 26 aktører over fire uger, er antallet i år steget til 90 partnere i en ni ugers periode fra 17. juni til 17. august. Aktiviteterne dækker hele hovedstadsområdet, fra Helsingør i nord til Ishøj i syd.
Nyhederne i årets version inkluderer belønning af turister, der rejser til København med tog, samt turister der vælger længere ophold frem for korte. Målet er at påvirke både adfærden under opholdet og selve rejsemønstret.
“Vi har sat nogle ambitiøse mål i vores nye strategi om bæredygtig omstilling af hovedstadens turisme. Det er et kæmpe arbejde, og her er der ikke nogen nemme løsninger,” siger Søren Tegen Pedersen, administrerende direktør i Wonderful Copenhagen, i en pressemeddelelse.
Pilotprojektet i 2024 opnåede stor international omtale med over 4.850 medieindslag på globalt plan og bred deltagelse. En ekstern undersøgelse viste, at 100 procent af de adspurgte deltagere var tilfredse, og at 98 procent ville anbefale det til andre. Blandt de nye partnere i 2025 er aktører som Kronborg Slot, Københavns Zoo og Naturpark Amager.
Vejen mod en grøn turisme
Ifølge tal fra 2019 fra Danmarks Statistik udledte turismen i København cirka 3,9 millioner ton CO₂e svarende til omkring 10 procent af alle indenlandsudledninger. Ambitionen med CopenPay er at sænke denne høje belastning ved at gøre det lettere og mere attraktivt for turister at vælge bæredygtigt, samtidig med, de får tilbage i den by, de besøger.
“Målet med CopenPay er i første omgang at nudge vores turister og rykke ved deres bevidsthed om at træffe mere miljøbevidste valg. Og samtidig gør vi det nemmere for dem konkret at give noget positivt tilbage til den by, de besøger,” siger Søren Tegen Pedersen.
Belønningerne favner bredt, fra yoga i det fri til madspildsmiddage, og viser ifølge Wonderful Copenhagen, at oplevelsesøkonomien kan bruges aktivt til at fremme grøn omstilling. Organisationen håber samtidig, at initiativet kan inspirere andre byer til lignende tiltag.
Booking.com-data viser, at 70 procent af rejsende ønsker at efterlade deres destination i bedre stand, end de fandt den. CopenPay er et forsøg på at omsætte denne vilje til konkret handling og gøre bæredygtighed til en integreret del af storbyturismen.
- lhs