Cirkulær økonomi 2.0: Økosystemer og partnerskaber – og rigelig belønning

Cirkulær økonomi handler om materialestrømme, økosystemer og samarbejde. Og på alle områder er det bare om at komme i gang, for der er ingen vej uden om.

Ditte Lysgaard Vind fra Lendager Group (tv) og Laura Storm fra Regenerators.

24.03.2019

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Forestil dig en verden uden ressourceknaphed, hvor vores adfærd ikke har en negativ impact på klimaet, hvor affald ikke findes og hvor bæredygtighed og vækst er hinandens forudsætninger. For os er den verden virkelighed.”

Sådan indledes bogen ”A changemaker’s guide to the future”, skrevet og udgivet af Ditte Lysgaard Vind og Anders Lendager fra Lendager Group.

Det lyder måske lidt som John Lennons sang ”Imagine”, men man kan konstatere, at det, de beskriver i det citat, er den store fælles opgave, som udviklingen af bæredygtige samfund er. Og det handler i høj grad om at tænke cirkulært, at se affald som en ressource, og om at genbruge dét, som de i samme bog kalder ”overflødighedshornet af materialer der allerede eksisterer”.

Cirkulær økonomi er forretning
Der er et stykke vej fra nu og her til den tilstand, de beskriver, men for en del virksomheder er processen i gang. Hvis man kort og meget overordnet skal beskrive, hvordan man kan arbejde med cirkulær økonomi, så er der tre hovedindsatsområder:

Er cirkulær økonomi lidt uoverskueligt? Måske, men det kan koges ned til tre mulige indsatsområder: produkt, processer og forretningsmodeller. .

 • Produktudvikling, hvor man udvikler helt nye produkter som f.eks. køkkenbordssættet, som gør det muligt at dyrke sine egne østershatte i eget kaffegrums.
 • Processer, hvor ens indkøb af jomfruelige materialer bliver helt eller delvist erstattet af andres affald, som når kasseret tøj bliver brugt til at lave nye byggematerialer eller når øl brygges på endeskiver fra produktionen af sandwichbrød.
 • Forretningsmodeller, hvor man går fra at sælge produkter til at levere en service. Her er et af de bedst kendte eksempler aftalen mellem Philips Lighting og Schiphol lufthavn, hvor Philips ikke har solgt lufthavnen et antal lyskilder, men i stedet har kontrakt på at levere lys i en bestemt periode.

Cirkulær økonomi hverken er eller skal være anderledes end al anden forretning. Man skal tænke strategisk over, hvor potentialet er størst for ens virksomhed og miljøet samtidig,

”Man må ikke gøre bæredygtighed til en sovepude. Ens produkt skal ikke gå på kompromis med hverken æstetik, pris og kvalitet. Det er ikke ok, at ens produkter er dårligere eller mere besværlige at bruge fordi de er bæredygtige,” understreger Ditte Lysgaard Vind fra Lendager Group.

”Der er brug for at engagere mainstream på det her. Klimaets tilstand er ganske enkelt for dårlig til at vi kan have cirkulære, bæredygtige produkter som et nichemarked,” fortsætter hun.

Få styr på materialer og økosystem
Nogle af de erfaringer, som man har gjort sig ind til videre, viser, at omstillingen af ens virksomhed til at arbejde på denne måde er en rejse, og ovenikøbet en, hvor der virkelig er behov noget struktureret vejledning, fordi det ofte kan føles som usikre farvande, man er ved at sejle sit firmaskib ud i.

”Man er nødt til at anerkende den rejse. Det er vigtigt ikke at slå et større brød op end at organisationen kan følge med, for ellers er risikoen for at fejle og dermed få hele indsatsen med cirkulær økonomi lukket ned for stor,” siger Ditte Lysgaard Vind.

Og et af de første brød man skal have bagt, er en kortlægning af det økosystem man indgår i, så man ved hvor potentialerne ligger. Det handler om at finde ud af:

 • Hvilke materialer man bruger i sin produktion?
 • Hvilke af dem vi gerne vil erstatte for at blive mere cirkulære?
 • Hvem har affald, man kan bruge som ressource, og hvor kan ens eget affald skabe værdi for andre?
 • Hvilke partnere skal jeg have fat i, for at få det til at ske – for der er nok andre, der har samme behov.
 • Er der stopklodser i systemet – tekniske, lovgivningsmæssige, markedsdominans – som skal gøres op med?

Vågn op og find løsningerne
For adgangen til ressourcer og materialer i en cirkulær økonomi er helt central. Ifølge både Laura Storm, som er er stifter af og konsulent i Regenerators, og Ditte Lysgaard Vind er der for mange urene materialer i omløb i dag, dvs. materialer man ikke ved, hvad er lavet af eller hvor de kommer fra. Det er ikke så mærkeligt, for det er ikke noget, man har tænkt over før de seneste par år, men det er en udfordring, at der ikke er nem adgang til recirkulerede materialer.

”Men det må ikke blive en grund til at afvise hele indsatsen for cirkulær økonomi. For det er ikke udfordringer, der ikke kan løses. Der kommer masser af teknologi – blockchain, kunstig intelligens, internet of things – som hjælper med at få bedre sporbarhed osv. Og allerede i dag bliver der jo udviklet cirkulære materialer som tøj og sko lavet af havplast og certificerede genbrugte mursten,” siger Ditte Lysgaard Vind.

Virksomheden Gamle Mursten har siden 2003 har renset mursten til genbrug. Hver genbrugt mursten sparer miljøet for 0,5 kg CO2..

Samarbejde på tværs
Men udover al teknologien, så er et af de væsentligste indsatsområder, at der er brug for intenst samarbejde mellem flere – og nogle gange mange – fagligheder. Faktisk mener Ditte Lysgaard Vind, at det er den reelle udfordring, når man taler om kompetencer i forhold til cirkulær økonomi, og ikke så meget at der er konkrete ting eller faglige spørgsmål vi ikke har svar på.

”Det handler om samarbejde på tværs og at sætte klassiske fagligheder i spil i nye kontekster. Vi skal nedbryde fag- og industrisiloer på tværs, så værdiskabelsen kan ske henover disse,” siger hun.

Som når man samarbejder med sine leverandører for at få udviklet et produkt, som på en gang er cirkulært og en værdig erstatning for en jomfruelig ressource. Eller når tæppevirksomheden Interfaces ingeniører arbejder sammen med biologer for at forstå hvordan gekkoer sidder fast på glatte overflader, for på den måde at udvikle et produkt, der gør at de kan undgå lim-produkter, som skader naturen, i deres tæpper.

Historien med gekkoerne og tæpperne er i øvrigt også et eksempel på, hvordan virksomheder kan lære direkte af naturens processer. Det fortæller vi mere om i artiklen Cirkulær økonomi er ikke det egentlige mål, som også indgår i dette tema.

En helt ny kultur
Men først skal vi tilbage til slutningen af januar, hvor regeringens Grønt Vækst-team lancerede en række anbefalinger for at sikre, at Danmark i fremtiden kan fastholde sin position som førende inden for udviklingen af grønne energiteknologier. I den forbindelse faciliterede Laura en debat mellem virksomheder, eksperter, kommuner og Klima- og energiminister Lars Christian Lilholt.

”De sagde samstemmende, at noget af det, der gør, at man er udfordret og ikke rykker hurtigt nok på de muligheder vi har, er, at samarbejdet mellem forskellige sektorer og fagligheder er for dårligt. Alle er bange for at afgive noget. Der var et af de tilstedeværende forsyningsselskaber, der sagde, at vi bør fokusere på at bage en større kage til gavn for alle, i stedet for det dominerende fokus på, hvor stort vores eget stykke kan blive,” siger Laura Storm.

Det er et eksempel på, hvorfor det er så vigtigt, at vi ikke bare tænker på de tekniske og teknologiske løsninger, men også fokuserer på nogle af de dynamikker, som gør at hele økosystemer kan trives,” fortsætter hun.

Mulige gevinster fra cirkulær økonomi

Hvilken belønning er det, man skal  være indstillet på, at der venter forude?  Ditte Lysgaard Vind nævner disse:

 • Indtægter fra eget affald, når det sælges videre som andres råvarer, i stedet for at man betaler for at få det bortskaffet.
 • En mere rentabel forretning
 • At man kan fastholde kunder i tættere relationer
 • Fremtidssikret adgang til ressourcer for en selv og ens branche
 • Bidrag til at sikre ens license to operate, fordi man med cirkulær økonomi ikke er til unødig gene for klimaet.

Sådan kan det lykkes
Ditte Lysgaard Vinds råd til, hvordan man kan få tværfaglige samarbejder til at lykkes er at sikre at alle kender og forstår missionen, at skabe ro og anerkendelse omkring folks eksisterende fagligheder, så der ikke opstår følelsen af, at kun det nye tæller og at ens indsats og arbejde før cirkulær økonomi er helt forkert.

”Der vil være udfordringer med at få dem, der skal få udviklingen til at lykkes og gå fra god ide til implementeret resultat - produktionschefer, indkøbschefer osv. - til at se guleroden, der vil være usikkerhed, når materialer skal i kredsløb i nye former kræver det måske dispensationer fra gældende regler og helt sikkert investeringer. Det vil på den korte bane være mere besværligt end business as usual, og det skal man være indstillet på, men henblik på den langsigtede gevinst,” siger hun.

”Der er ikke en løsning, der passer til alle. Man skal forstå cirkulær økonomi som et værktøj til at gøre klima og forretning til hinandens forudsætninger, og en arbejdsform, som er enormt vigtig at få i spil,” afslutter Ditte Lysgaard Vind.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: cirkulær økonomi i 2019

Den første hype om cirkulær økonomi er ovre, og det seriøse arbejde er begyndt. Så hvad er udfordringerne, som står tydeligst frem nu? Pilen peger mod samarbejde på tværs af siloer, udviklingen af materialer og at få det fulde potentiale i sving. 

Relateret indhold

Flere mikrobryggerier forvandler CO₂ til øl-skum

10.07.2024CSR.dk

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

09.07.2024CSR.dk

Eksperter: Lejebaseret model kan accelerere grøn it-håndtering i alle virksomheder

08.07.2024BSR

Sponseret

Climate Scenario Analysis: It’s about More than CSRD Compliance

08.07.2024CSR.dk

Logistikgiganter vil hæve temperaturen på køletransport

05.07.2024Troldtekt A/S

Sponseret

Renovering og transformation kan vise vejen til et lavere klimaaftryk i byggeriet

04.07.2024BSR

Sponseret

Scaling Investment in Carbon Credits with Integrity

Jobmarked

Se alle

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)