Carlsbergs strategi: Et produkt af data og samarbejde

Carlsberg lancerede i juni 2017 en ny strategi for bæredygtighed: Together towards zero, med fire store ambitioner: nul CO2, nul vandspild, nul uansvarligt alkoholindtag og nul arbejdsulykker. Det var resultatet af en knap to år lang proces med fokus på data, fleksibilitet og samarbejde.

Carlsbergs fire ambitioner for 2030 er alle nul eller 100 procents-mål. .

04.10.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

"Det, der kendetegner arbejdet med bæredygtighed, er kompleksiteten, det at en succesfuld strategiudvikling kræver involvering af hele virksomheden og forståelse for hele værdikæden. Som funktion skal vi forstå det kommercielle, det marketingmæssige, produktionssetuppet og sætte det i relation til vores egne område som klima og arbejdssikkerhed osv. Derfor tog det også lidt længere tid at udvikle vores nye ambitioner og målsætninger, end jeg kunne have ønsket,” siger Simon Boas Hoffmeyer, fra sin stol højt oppe i den gamle kornsilo, som siden 1997 har været Carlsbergs hovedkontor.

Simon Boas Hoffmeyer er chef for bæredygtighed i Carlsberg. .

Når Simon Boas Hoffmeyer siger ”længere tid”, henviser han til koncernens samlede strategi, som blev lanceret i 2016. Foranlediget af en ny administrerende direktør skulle der en ny strategi til og det fik bæredygtighedsindsatsen på bordet. Et af områderne i forretningsstrategien fik nemlig titlen ”Contributing to a better society”.

”Det var rigtig og godt, at vi havde en plads i arbejdet med strategien på linje med ”vækst i Asien” og ”forbrugerdrevet innovation”, men det, vi sagde til ledelsen, var, at det var vigtigt at vi ikke lå som en separat indsats, men at vi var nødt til at være integreret i alle de andre indsatsområder. Ellers blev det med ansvarlighed nemt noget, som vi skulle ordne ovre i bæredygtighedsafdelingen. Så vi blev en del af de andre arbejdsstrømme oveni vores egen,” fortæller Simon Boas Hoffmeyer.

Samtidig kørte bæredygtighedsteamet deres egen proces.

Fem afgørende sider
Skal man fremhæve én faktor, som fik arbejdet med at lave en ambitiøs strategi for bæredygtighed for Carlsberg til at lykkes, så kommer man ikke uden om et femsiders dokument, som arbejdsgruppen lavede cirka tre måneder før, den endelige godkendelse af hele strategien skulle falde.

”Vores øverste ledelse havde bedt os om at briefe dem godt. Så vi lavede et skarpt dokument, som inkluderede alle fire områder og gjorde rede for de vigtigste argumenter. Vi gav svar på spørgsmålene ”hvorfor skal vi gøre det her, ”hvad for en business case ligger der”, ”hvordan påvirkes vores omdømme,” ”hvad er det for en fremtid, vi ser”? Det dokument var sindssygt vigtigt for at forklare folk, hvorfor vi gør det, og hvad det er vi vil gøre, forklarer Simon Boas Hoffmeyer.

Dokument blev så cirkuleret til de vigtigste interne stakeholders. Det blev diskuteret. Det blev gennemarbejdet igen og igen. For at alle – fra de ansvarlige på koncernniveau til dem der har ansvaret for et specifikt område på et bryggeri eller et marked – er taget i ed.

Carlsbergs strategiproces - meget kort fortalt

  1. Samfundsansvar bliver defineret som en del af den fremtidige strategi for Carlsberg.
  2. Materiality assessment opdateres og fire områder prioriteres: CO2, vand, responsible drinking og arbejdsmiljø.
  3. Dataindsamling og samarbejde med partnere til at udvikle dokumentation og targets. Carbon Trust til arbejdet med CO2, WWF til arbejdet med vand og en gruppe eksperter til responsible drinking.
  4. Involvering af medarbejdere og ledelse ved udviklingen af targets, actions og planer for implementering.

”Ham der sidder og skal være ansvarlig for at bryggerierne leverer på en 50% reduktion i CO2-udledninger inden 2022, han er ret vigtig at have inde over. Det er regionsdirektørerne med ansvar for produktionen i Asien, Østeuropa og Vesteuropa de skal også være inde over. Det er ren governance. For det kan godt være, der sidder en central funktion og siger ”her er målet”, men der skal også være svar på spørgsmålet ”men hvor er planen?”,” siger Simon Boas Hoffmeyer.

”Det betød, at det var i denne diskussion med alle disse kollegaer fra forretningen, at vi kunne definere de konkrete mål, som vi endte med. Vi har helt tiden opereret med, at det ikke var bæredygtighedsafdelingen, som skulle sidde og definere mål for de andre. Det skal vi gøre sammen med forretningen, for det er jo dem, der langt hen af vejen kommer til at udføre det,” fortsætter han.

Der er ingen tvivl hos Carlsberg om, at det var rigtigt at gå så grundigt og involverende til værks. Det betød bare også, at indtil blot et par uger før det hele skulle godkendes af den øverste ledelse, der var der var nogle af målsætninger stadig ikke 100 procent afklaret.

Ambitionerne var på plads: fire områder med mål om nul eller 100 på dem alle. Men de konkrete, underliggende mål, de kom først sent. Fordi involvering tager tid.

En ambitiøs ledelse
Ifølge Simon Boas Hoffmeyer var de heldige fra start, fordi deres øverste ledelse havde gjort det klart, at de det kun var en virkelig ambitiøs bæredygtighedsstrategi, de kunne bruge til noget. For en halvbagt sag, den hverken vender forretningen, styrer risici eller udnytter mulighederne.

Et eksempel på, hvordan det kom til udtryk, var da der skulle sættes konkrete mål for reduktion af CO2-udledninger. Carlsberg ville have et mål, som var godkendt eksternt som et der gjorde, at de ikke bidrog til mere end to graders global opvarmning. For at få den godkendelse viste den store klimaregnemaskine, at de skulle reducere med 36 procent per hektoliter i forhold til deres eget 2015-niveau på bryggerierne.

”Det fremlagde vi for ledelsen, men de syntes slet ikke det var ambitiøst nok, fordi Carlsberg i deres optik slet ikke ville kunne høste alle de mulige fordele der var forbundet med at satse højt. Så vi endte med en målsætning om at eliminere alle CO2-emissioner fra vores bryggerier og opnå en 30 procents reduktion i værdikæden – selvom det ikke var påkrævet for at få målet godkendt som science based target. Nogen vil måske synes, at 30 procent ikke ser særlig seriøst ud men det er i værdikæden og det er med en lav baseline. Vi har allerede snakket klima i ti år. Så altså, lavt hængende frugter de er forsvundet,” siger Simon Boas Hoffmeyer. Og ser lidt forpustet ud.

Det kan vi lære af Carlsbergs proces

  • Du skal til hver en tid vide, hvad du taler om. Så du skal forstå forretningen. Og du skal have data, data, data. Find gode samarbejdspartnere og vær kritisk over for de partnere, der byder sig til. Der er mange, som gerne vil sælge, men hvis produkt ikke nødvendigvis holder vand.
  • Forbered din ledelse godt, når den skal tage beslutninger. Carlsberg brugte et fem-siders notat om de fire overordnede mål, som forklarede trends inden for området og væsentlige forandringer af forretningen afledt heraf. Som f.eks. vandmangel og hvad det betød for deres fabrikkers omkostningsniveau. Næste del af dokumentet præsenterede metoderne til at nå de mål, der var blevet sat: teknologier valgt, proces og tidsplan, valgte samarbejdspartnere, investeringskrav over de kommende 13 år – vel at mærke baseret på den teknologi vi kender i dag.
  • Indse, at det første der ryger i processen er planen. Så vær klar til at være fleksibel – alting vil hele tiden ændre sig. Kræver god projektledelse.
  • Undervurder ikke kompleksiteten og tidsbehovet. Det er en stor opgave, hvis en bæredygtighedsstrategi skal være tæt forbundet med og forankret i virksomhedens forretning.

Kend dit stof
Ikke alle ledelser har store ambitioner fra starten. Sikkert heller ikke alle dem, der var involveret i processen i Carlsberg, gætter vi på. Så hvordan kan man få dem til at tage ”gode” beslutninger?

”Jeg må bare sige, at det er vigtigt, at man kender sit materiale, at man har fakta på plads, at man ret hurtigt kan skære ind til benet, i forhold til hvad det er, man vil snakke om, og at man kan gøre det klart, hvilken påvirkning ens fokusområder har på forskellige forretningsområder” siger Simon Boas Hoffmeyer.

Det betyder, at hos marketing skal man have styr på hvordan forbrugernes holdninger og vaner ændrer sig. Når man taler med produktionen, handler det om hvordan man kan forvente at prisen på f.eks. elektricitet og vand ændrer sig over ikke bare to men ti år, i takt med vandmangel og prissætning af CO2. Man skal kunne sit stof og kunne tale med folk om det, der er relevant for dem.

”Relevans er jo alfa og omega for at få folk til at lytte. Så vi skal tilpasse bæredygtighedsagendaen til det felt og område som den person, man taler med, er ansvarlig for, for at engagere dem i det. Det er jo sådan en lidt uhåndterlig størrelse, og det er svært. Men det er ikke desto mindre det, vi ser, at der skal til, for at få folk med om bord,” forklarer Simon Boas Hoffmeyer. 

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: CSR-strategier

Hvordan ser en god CSR-strategi ud i dag? Dækker både store og SMV’er. Fokus på SDG’er, partnerskaber, sektorsamarbejder og science-based targets. 

Relateret indhold

29.05.2024CSR.dk

Klima-ballade blandt investorer

28.05.2024CSR.dk

EU's taksonomimål om cirkulær økonomi driller virksomheder

23.05.2024Foxway A/S

Sponseret

In-store vs online trade-ins: which one is better for your business?

22.05.2024CSR.dk

Nyt grønt råd skal identificere muligheder på tværs af den grønne omstilling

22.05.2024Industriens Fond

Sponseret

Her tæller de medarbejderne for klimaets skyld

17.05.2024CSR.dk

Vigtige nyheder fra sidste uge

17.05.2024CSR.dk

Unge voksne vil have arbejde med mening og udvikling

16.05.2024Industriens Fond

Sponseret

Sjældent katalog over sundhedspersonalets behov kan gøre dit sygehus bedre

Jobmarked

Se alle

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Kursus
2-dages intensivt kursus i bæredygtighed for freelancekonsulenter

Er du selvstændig konsulent og vil du gerne vide, hvordan den bæredygtige omstilling påvirker virksomheder, og hvad den betyder for dig som rådgiver, projektleder eller forandringsleder?

Dato

28.05.2024

Tid

08:30

Sted

VIBENSHUS Lyngbyvej 2, 2100 Østerbro

Dansk Erhverv
Konference
BusinessTalk: Samarbejde på tværs af rådgiverbranchen

Hvad sker der, når to rådgivningsvirksomheder, som er eksperter på hver deres fagområde, går sammen og skaber et fælles produkt?

Dato

30.05.2024

Tid

08:30

Sted

Slotsholmsgade 1, 1217 København K

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Få ESG i hjertet af organisationen

Ønsker du at lære hvordan du får bæredygtige business ambitioner og ESG-mål omsat til daglige handlinger?

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

PwC Danmark
Event
CFO'ens Agenda 2024

Skab værdi gennem skarp formidling af dine ESG-resultater.

Dato

30.05.2024

Tid

15:00

Sted

PwC, Strandvejen 44, 2900 Hellerup

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Konference
Miniconference: Geopolitics in Sustainability & Business

How are conflicts and warfare affecting business ethics and corporate due diligence? Join our exclusive Spring miniconference 31 May to expand your network, get trend overview and how-to insights from real-life cases and subject matter experts on sustainable business, responsible investing, geopolitical consumerism and corporate due diligence.

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

The Social House, Store Regnegade 12, 1110 Copenhagen