Carlsberg revitaliserer brandet med bæredygtighedspakke

Mindre plastik, mere genanvendelse, bedre holdbarhed og en grønnere grøn. Carlsberg skruer op for bæredygtigheden med en håndfuld nye initiativer, til glæde for både miljø og kunder – og på sigt også bundlinjen.

Snap Packen var den store nyhed ved lanceringen. Limen kan lige anes mellem dåserne til højre. Foto: Carlsberg.

10.09.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

Det var tre års udvikling, der kulminerede i onsdags, den 5. september, da Carlsberg ved et arrangement i det historiske Ny Carlsberg Bryggeri i Valby præsenterede sen stribe nye tiltag, der skal gøre verdens tredje største bryggerikoncern (endnu) mere miljø- og klimavenlig.

Det største punkt på dagsordenen ved lanceringen, der ligger i kølvandet på Carlsberg Groups ambitiøse bæredygtighedsprogram, Together Towards ZERO, fra sidste år, var uden tvivl offentliggørelsen af den såkaldte Snap Pack, som skal erstatte plasticindpakningen om den velkendte six-pack.

Kort fortalt går løsningen ud på, at øldåserne bliver klistret sammen med nogle små klatter lim, hvilket overflødiggør den normale overfrakke af stram plast. Med kun en smal bane plast som håndtag, reducerer Snap Packen plastforbruget med op til 76 procent sammenlignet med en traditionelt indpakket sixpack.

På verdensplan har Carlsberg regnet sig frem til, at den nye, bæredygtige emballage kan reducere mængden af plasticaffald med over 1.200 tons årligt, svarende til 60 mio. plasticposer.

Til større forpakninger – 12, 16, 20 og 24 øl – vil det dog stadig være nødvendigt med plastikindpakning, men det skal også gøres mere miljøvenligt fremover. Indpakningen skal således fremstilles af genbrugsplast, bl.a. fra Carlsbergs egne aktiviteter, hvilket vil spare 150 ton plast om året herhjemme.

Mens øldåserne kun bruges en enkelt gang inden omsmeltning, vil Carlsberg gerne gøre en indsats for at forbedre levetiden for glasflaskerne. Derfor er man i gang med at indføre en coating på sine genopfyldelige glasflasker, så disse kan holde længere, og dermed belaste miljøet mindre.

Også produktet inde i flaskerne vil man passe bedre på. Forbedrede kapsler, som fjerner ilt fra flasken, skal således sørge for, at øllet smager friskere i længere tid, hvilket forlænger flaskens shelf life med omkring 15 procent og dermed nedbringer potentielt spild.

Endelig strammer J.C. Jacobsens godt 170 år gamle virksomhed også op på farvepaletten. Ikke alene tager man rød og guld af emballagen, så kun to grønne nuancer og hvid står tilbage, bryggeriets research har også vist, at de trykfarver der påføres emballagen, ligeledes kunne forbedres, herunder specielt den grønne.

Derfor har Carlsberg også udskiftet farverne på sine etiketter og en del af bryggeriets papemballager. Det nye blæk er Cradle to Cradle-certificeret, produceret med grøn elektricitet, og gør genanvendelsen af materialer nemmere.

Den hypede fiberflaske er stadig undervejs, men skulle komme på markedet i løbet af 2019. Foto: Anders Kampmann.

Altid stræbe efter forbedringer
Alt i alt en bæredygtighedspakke, som man fra koncernens side er yderst tilfreds med og stolt over, lød det fra topchef Cees ’t Hart.

"Det er en vigtig dag for Carlsberg. Vi arbejder benhårdt på at levere på vores høje ambitionsniveau på bæredygtighedsområdet og bidrage til at tackle klimaforandringerne. Det ligger i vores formålsbeskrivelse altid at stræbe efter forbedringer, og med lanceringerne i dag viser vi tydeligt, at vi fortsat lever efter vores grundlæggeres værdier. Carlsbergs Snap Pack kan reducere mængden af plasticaffald betydeligt, og vi glæder os til at kunne tilbyde forbrugerne bedre øloplevelser med mindre miljøpåvirkning.”

Udover de miljørelaterede tiltag annoncerede Carlsberg også, at man på nænsom vis redesigner sit logo og etiketter, således at typografien bliver bragt tilbage mod ’det enkle og organiske udtryk i arkitekt Thorvald Bindesbølls 114 år gamle original’, som det hedder.

Ifølge Carlsbergs marketingchef i Danmark, Jeppe Boel, handler hele udspillet om at ”revitalisere brandet” for at minde forbrugerne og omverdenen om, at man er ”langtidsholdbar og bæredygtig i kernen”.

”Vi søger konstant efter nye løsninger, der kan forbedre vores måde at producere og håndtere øl på. Vores partnere, vores egne teknikere og forskere har gennem tre år insisteret på, at vi kunne komme i mål med et resultat, der både er godt for os, kunderne, forbrugerne og miljøet. Det lykkedes, og de store miljøgevinster, vi opnår, er helt i tråd med vores historie og Carlsberg-pilsnerens danske ophav”, siger han.

Partnerskab skal føre til flere initiativer
Strategien får rosende ord med på vejen fra WWF Verdensnaturfonden, der over en årrække har rådgivet Carlsberg Group i arbejdet med at gøre produktionen og løsninger mere bæredygtige.

”Vores natur og dyreliv er ved at drukne i plastik – og problemet vokser desværre eksplosivt. Derfor skal vi handle nu. Der skal være mindre plastik, som kan ende i naturen. Derfor er det et stort fremskridt, at Carlsberg nu præsenterer løsninger, der markant reducerer mængden af plastik i deres emballage. Carlsberg har med de nye løsninger taget de første store skridt på rejsen mod en mere ren og grøn fremtid”, siger generalsekretær i WWF Danmark, Bo Øksnebjerg.

For at gøre opmærksom på sin lancering, afslørede Carlsberg i torsdags, den 6. september, sin egen version af Den Lille Havfrue, sammensat af hundredvis af genanvendelige øldåser, der er limet sammen med den nyudviklede lim til Snap Packen. Foto: Carlsberg.

Læs også: Mærsk investerer millionbeløb i at bekæmpe plastikforurening i Stillehavet

Samtidig har Carlsberg Group indgået et nyt strategisk partnerskab med den danske miljøorganisation Plastic Change.

”Vi har indledt et strategisk partnerskab med Carlsberg fordi vi ser nogle spændende muligheder for i fællesskab at udvikle nye løsninger inden for emballage, der kan være med til at reducere den stigende plastikforurening. Vi ser Snap Pack som et rigtig godt eksempel på en løsning, som fører til en væsentlig reduktion af plastikemballage. Det er vores forhåbning, at partnerskabet vil føre til endnu flere ambitiøse initiativer inden for reduktion og genanvendelse hos Carlsberg i de kommende år. I Plastic Change ser vi meget frem til samarbejdet”, siger organisationens direktør og stifter, miljøbiolog Henrik Beha Pedersen.

De nye løsninger og logo er ved at blive rullet ud i bl.a. Norge og vil komme til Danmark i første kvartal 2019.

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

22.05.2024CSR.dk

Nyt grønt råd skal identificere muligheder på tværs af den grønne omstilling

21.05.2024CSR.dk

Vi kommer ikke i mål ad frivillighedens vej

21.05.2024CSR.dk

Vi kommer ikke i mål ad frivillighedens vej

21.05.2024CSR.dk

Dansk NGO kan nu verificere klimaprojekter

21.05.2024Denteks A/S

Sponseret

Bæredygtige tekstilvalg: Bidrag til en grøn omstilling

21.05.2024Denteks A/S

Sponseret

Den skjulte klimabelastning ved hoteltekstiler - og hvad vi kan gøre ved det

16.05.2024Denteks A/S

Sponseret

Ren og bæredygtig hotelkomfort

16.05.2024CSR.dk

Arbejdstøj bliver til stilhed med nyt samarbejde

Jobmarked

Se alle

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Aros Business Academy
Kursus
Få overblik over CSRD-rapportering

Tag på kursus i EU’s nye rapporteringsdirektiv om bæredygtighed! Og kom godt i gang med CSRD-arbejdet allerede nu.

Dato

27.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

27.05.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

CABI
Webinar
Webinar | Bliv en attraktiv arbejdsplads for seniorer

Flere og flere medarbejdere over 60 år vil gerne fortsætte på arbejdsmarkedet. Men deres ønsker, behov og muligheder for at kunne det er meget forskellige og kalder på fleksible løsninger. På dette webinar får du inspiration til, hvordan I udvikler en attraktiv seniorpraksis.

Dato

28.05.2024

Tid

08:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Kursus
2-dages intensivt kursus i bæredygtighed for freelancekonsulenter

Er du selvstændig konsulent og vil du gerne vide, hvordan den bæredygtige omstilling påvirker virksomheder, og hvad den betyder for dig som rådgiver, projektleder eller forandringsleder?

Dato

28.05.2024

Tid

08:30

Sted

VIBENSHUS Lyngbyvej 2, 2100 Østerbro

Dansk Energi Management
Kursus
Bæredygtig konkurrencekraft, modul 1

DEM A/S er i samarbejde med Næstved Erhverv A/S, stolte af at præsentere det første modul af workshop-serien Bæredygtig konkurrencekraft.

Dato

29.05.2024

Tid

08:30

Sted

Sparekassen Sjælland-Fyns lokaler. Grønnegade 20, 4700 Næstved