Britisk økonom vil ændre systemet: Ingen velstand uden omsorg
I sin nye bog ”The Care Economy” retter den britiske, økologisk økonom Tim Jackson hård kritik mod den grundlæggende indretning af vores økonomiske system. Det grundlæggende problem: Kapitalismens strukturelle blindhed overfor omsorgsarbejdets samfundsbærende funktion.
Foto: 123rf.com
Den britiske økonom Tim Jackson, kendt for sit opgør med vækstbaserede samfundsmodeller, er aktuel med bogen The Care Economy.
I denne omgang vender han endnu en gang blikket mod økonomiens fundamentale strukturer og kritiserer det dominerende fokus på effektivitet og profit. Hans hovedpointe er, at omsorg ikke er en omkostning, men en investering, der må ses som en forudsætning for al velstand.
Jackson, der er professor i bæredygtig udvikling ved University of Surrey, har tidligere markeret sig med bøger som Prosperity Without Growth og Post Growth, der begge har præget debatten om post-vækstøkonomi.
I sin nye bog beskriver han omsorgsarbejdet som økonomiens oversete rygrad og døber det Askepotøkonomien. Ifølge Jackson er det en fatal fejl, at alt fra ældrepleje og børnepasning til undervisning og sundhedsforebyggelse behandles stedmoderligt som sekundære eller ikke-produktive sektorer, fordi de ikke skaber målbart økonomisk output.
"Vi har skabt en kapitalistisk økonomi, der prioriterer rigdom over sundhed. Men uden sundhed er det umuligt at skabe et samfund med velstand," siger han til Finans.
Behov for strukturel ændring
Jacksons tanker lægger sig op ad et voksende kor af kritikere, herunder danske Emma Holten, der i sin bog Underskud også peger på manglende værdisætning af omsorgsarbejde. Ligesom Holten fremhæver han, hvordan den nuværende økonomiske model forstærker kønsmæssig ulighed ved at undervurdere og underbetale de ofte kvindedominerede omsorgsfag.
Omsorgsarbejde kan ikke effektiviseres på linje med industrielle processer, fordi det er relationsbaseret og kræver tid. Derfor må økonomiske rammer og incitamenter ændres, så sektoren ikke fortsat presses af effektiviseringslogik.
"Det er utænkeligt at genoprette hele befolkningens sundhed ved at få folk til at træffe individuelle valg, for det har alle mennesker ikke kapacitet til," forklarer Jackson til Finans og uddyber, at kampen bør handle om at ændre systemet og skabe betingelser, hvor sundhed og omsorg er bærende principper.
Det indebærer blandt andet investering i forebyggelse frem for behandling, adgang til sund mad frem for forarbejdede fødevarer og bedre arbejdsvilkår i omsorgssektoren. Jackson foreslår, at omsorg bør anerkendes som en form for grundlæggende infrastruktur, der på linje med veje eller energinet, anses som en forudsætning for al velstand og velvære i samfundet.
- lhs