Bestseller: Danwatch-kritik er enkeltstående tilfælde

En ny undersøgelse fra Danwatch retter kritik mod bl.a. Bestseller for massebesvimelser og ”slavelignende forhold” i selskabets produktionskæde i Cambodia. Den danske modekoncern kalder kritikken for smal og slår fast, at man kan stå inde for fabrikkerne – selvom ”vi altid kan gøre det bedre”.

En undersøgelse fra Danwatch har sat fokus på Cambodias tekstilindustri og ikke mindst arbejdsforholdene for de mange tusinder syersker..

27.06.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

Syersker der besvimer i hundredvis hvert år. Udmattelse og fejlernæring, hede og panik som en del af forklaringen. Et billede indefra af en ellers lukket industri, der står i skarp kontrast til de internationale brands’ bæredygtighedsstrategier og etiske retningslinjer.

Læs også: Rapport: Tekstilproduktion i Myanmar langt fra fair

Sådan lyder overskrifterne i en ny undersøgelse foretaget af mediet Danwatch i samarbejde med engelske The Guardian, som blev offentliggjort i den forløbne weekend. Under titlen Mode og Massebesvimelser har de to parter undersøgt arbejdsforholdene på en lang række fabrikker i Cambodia, hvor syersker i tusindvis producerer tøj for internationale mærker som Puma, Nike, Vans og Asics – og danske modebrands som Bestseller og PWT Group.

Netop Bestseller er blandt de mærker, der kritiseres i undersøgelsen. Kritikken knytter sig konkret til en brand på en af koncernens fabrikker tilbage i slutningen af februar, hvor i alt ca. 40 syersker mister bevidstheden i kortere eller længere tid, og 12 blev kørt på hospitalet. Ifølge Danwatch var der tale om panik blandt kvinderne, der forsøgte at flygte, men blev mødt af først låste døre, og siden mellemledere, der gennede dem tilbage igen med påstande om, at branden ikke er farlig og næsten slukket.

Kontrol og styr på situationen
Bestseller havde tilfældigvis en bæredygtighedsrepræsentant til stede på fabrikken den dag, og påpeger i en skriftlig udtalelse, at man tog hånden om sagen med det samme. ”Branden var i en lille sektion af fabrikken og evakueringen var under kontrol”, lyder der fra den danske koncern.

I en mail til CSR.dk påpeger Bestseller videre, at kritikken er smalt funderet, og at man arbejder kontinuerligt med at forbedre forholdene på sine kontraktfabrikker.

”Danwatch har besøgt én af de fabrikker i Cambodia som vi har produktion på og det er udtalelser fra enkelte medarbejdere der, som undersøgelsen baseres på. Vi har på denne fabrik, og de andre som vi samarbejder med, egne kontrolbesøg og tredjepartskontrolbesøg, både før vi starter op med samarbejde og efterfølgende”, skriver kommunikationschef Jesper Stubkier, og fortsætter:

”Som en del af kontrolbesøgene følges der op på temperatur, adgang til vand, pauser, køleinstallationer osv. jf. de retningslinjer vi opstiller for samarbejdet. Når og hvis vi opdager mangler indberettes disse og der følges op igen. Konkret for den fabrik der er med i undersøgelsen har vi ikke fået meldinger om at temperaturerne er for høje.”

Vi kan altid gøre det bedre
Til Danwatch siger Jane Frølund, der er ekspert i arbejdsmiljø ved Institut for Folkesundhedsvidenskab, at ”Det er jo slavelignende forhold, at man ikke må få adgang til mad, drikke og pause”. Det mener Jesper Stubkier imidlertid, at “der på ingen måde er tale om”, men som han siger i udtalelsen:

”Vi anerkender, at vi altid kan gøre det bedre, men vi kan stå inde for forholdene på fabrikkerne – ellers ville vi ikke samarbejde med dem. Vi tror på at arbejdernes velbefindende i sidste ende vil resultere i bedre produkter.”

Læs også: Endnu en undersøgelse efterlyser transparens i tøjindustrien

Bestseller har endnu ikke offentliggjort deres leverandørlister, men processen er dog i gang. Det er først og fremmest de lave lønninger i Cambodia, der har lokket de globale brands til landet. Tekstilindustrien beskæftiger omkring 700.000 kvinder i landet, der med et personligt årligt BNP på knap 25.000 kr. er blandt verdens fattigste.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

13.06.2024CSR.dk

Nu er 30 procent af Carlsbergs ledelse kvinder

13.06.2024CSR.dk

Svensk tøjkæde anklages for greenwashing

17.05.2024Verdo

Sponseret

Verdo indgår samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp: Vil støtte træplanting i Uganda

16.05.2024Blind Coffee

Sponseret

SAMLET OM KAFFEN

09.05.2024BSR

Sponseret

Driving Forward Human Rights in Transport & Logistics

08.05.2024Semler Gruppen A/S

Sponseret

Semler Gruppen certificeret som læse- og skrivevenlig arbejdsplads

08.05.2024CSR.dk

Supermarkedsgigant får ny pensionsaftale med fokus på klima og sundhed

02.05.2024BSR

Sponseret

Building an Effective Supply Chain Data Ecosystem to Prevent Forced Labor

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet

Dato

14.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København