Bella Center vil have flere unge ind i branchen

Der mangler unge på de erhvervsfaglige uddannelser, mener man i BC Hospitality Group, og den politiske opbakning er ikke god nok. ”Vi må selv på banen og skabe resultater”, lyder det fra BCHG, der gennem et offentlig-privat partnerskab har vist faget frem for en stribe unge deltagere.

Som afslutning på et seks måneder langt praktikforløb afviklede de unge på holdet en event i form af en stor middag, hvor de selv stod for al planlægning, indkøb, forberedelse og afvikling. Foto: BCHG.

26.03.2019

Anders Kampmann, CSR.dk

Som en af Skandinaviens største aktører inden for hoteller, kongresser og messer, har BC Hospitality Group (BCHG), som bl.a. driver Bella Center Copenhagen, Hotel Bella Sky, Forum mm., en bred skare af medarbejdere, pt. ca. 2.000, og derudover også et ret konstant behov for nye folk, ikke mindst unge folk til trainee-stillinger og lignende.

Læs også: Den bæredygtige hospitalitybranche er både forretning og forskel

Men det er faktisk blevet lidt af en udfordring de seneste år, fortæller Group Responsible Hospitality Manager, Mireille Jakobsen. Status er således den, at man mangler folk, simpelthen fordi der er for få unge, der gennem en årrække har valgt de erhvervsfaglige uddannelser som kok, tjener, receptionist og lignende.

”Det her er skal jo ikke kun være et BCHG-projekt, vi skal have hele branchen med gennem partnerskaber og fælles initiativer, og der skal noget styring ind på et højere niveau”, siger Mireille Jakobsen om indsatsen, der skal få flere unge ind i hospitality-branchen. Foto: BCHG.

Fra BCHG’s side vil man – ligesom det er tilfældet omkring det arbejde, man gør omkring flygtninge – gerne have politikerne mere på banen for at støtte op om udfordringen og ændre det aktuelle billede, hvor tre ud af fire elever fra grundskolen søger mod de gymnasiale uddannelser, mens færre end hver femte vælger de mere praktiske fag.

”I vores øjne bør det i høj grad være på den politiske dagsorden at give de unge en bedre forståelse for hele hospitality-branchen og de muligheder, den rummer, for som det ser ud i dag, så har de ikke et komplet billede. Her bør virksomheden i sektoren selvfølgelig inddrages, men lige nu synes vi simpelthen, at det går for langsomt, og derfor er vi også selv aktive på området”, siger Mireille Jakobsen.

Konkret har man derfor sammen en lokal skole, Højdevangens Skole på Amager, været med til at arrangere et valgfag på området, haft adskillige unge på ’sodavandsbesøg’ og på andre måder søgt at skabe opmærksomhed på muligheden for en erhvervsuddannelse, som mange unge ifølge Mireille Jakobsen slet ikke kender.

Et sådant offentlig-privat partnerskab, der omfattede et seks måneder langt prøveforløb for unge i 9. klasse, hører selvsagt til blandt de langsigtede investeringer, men som Mireille Jakobsen også siger: ”Vi har ikke råd til at lade være – det handler om at sikre vores egen fremtid”.

”Ved at henvende os mere direkte til de unge på den her måde kan vi så at sige springe uddannelsesinstitutionerne over og give de unge en karriereintroduktion her, hvor de kan møde potentielle rollemodeller, se fagfolkene i aktion og forhåbentlig give dem en aha-oplevelse i forhold til branchen”, forklarer hun og fortsætter:

”Vi vil gerne vise vores internationale miljø og fagets mange fordele for de unge, skabe nogle relationer og noget personlig kontakt, som kan gøre nogle af de unge til ambassadører, der kan være med til lidt at vende synet på vores branche. For eksempel er tonen i restauranterne jo altså ikke ligesom på tv”.

Det var en fantastisk rejse, og en øjenåbner for de fleste

Mireille Jakobsen om afslutningsevent i Bella Center

Hele branchen skal med
Et andet aspekt handler om opfattelsen af selve arbejdsopgaverne. Ifølge Mireille Jakobsen tror de fleste, at de uden videre kunne påtage sig diverse servicejob, uden at kende til de krav til uddannelse, faktuel viden, IT-kundskaber osv., der følger med.

Derfor påpeger Mireille Jakobsen også, at kontakten til de unge og hele ’imageopgaven’ ikke er noget man har tænkt sig at stå alene med på sigt.

”Det her er skal jo ikke kun være et BCHG-projekt, vi skal have hele branchen med gennem partnerskaber og fælles initiativer, og der skal noget styring ind på et højere niveau. Der er brug for at se 5-10 år frem i tiden, og vi skal også have fat i forældrene, så der er nok at tage fat på”, siger hun.

Afslutningsevent var ”en fantastisk rejse, og en øjenåbner”
I starten af februar afholdt BCHG et arrangement i form af en stor middag i Bella Center, der tjente som afslutningsevent på det førnævnte prøveforløb, hvor en stribe elever var i praktik for at lære om alle hjørner af hospitality, herunder funktioner som værtskab og salg, gastronomi, tjener/service og ledelse/koordinering.

Under hele forløbet lærte og afprøvede eleverne forskellige kompetencer på BCHG’s enheder og fik et ”hands-on”-indtryk af, hvad det vil sige at arbejde i servicebranchen. Eleverne fik på den måde indsigt og indblik i en større virksomhed og hvilke uddannelsesmuligheder, der er i sektoren.

Undervejs i praktikforløbet fik de unge praktisk og teoretisk undervisning af BCHG’s folk inden for områder som værtskab og salg, gastronomi, tjener/service og ledelse/koordinering. Foto: BCHG.

Som et led i forløbet stod eleverne selv for al planlægning op til og afvikling af arrangementet, der bl.a. havde deltagelse af uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V), og det gik ifølge Mireille Jakobsen rigtig godt.

”Vi oplevede et stort engagement fra nogle unge mennesker, som havde selvtilliden til at tage ansvar og finde nye kompetencer og interesser. Så det var en fantastisk rejse, og en øjenåbner for de fleste”, siger hun.

BCHG havde øremærket fem elevpladser til de deltagende på forløbet, og med fire-fem fritidsjob oveni er man ”tilfreds med konverteringen”, som Mireille Jakobsen formulerer det.

Flere fyldte elevstillinger er selvsagt også et succeskriterie fremover, men ikke det eneste, og Mireille Jakobsen understreger da også, at udfordringen er kompleks og at resultaterne af indsatserne derfor er svære at måle på kort sigt. Indtil videre skal forløbet evalueres, inden man vil se på de næste skridt.

Svag fremgang for erhvervsuddannelserne
På landsplan er der i øvrigt tegn på, at udviklingen er ved at vende, når det kommer til de unges valg af ungdomsuddannelser. Således viser friske tal fra Undervisningsministeriet at 20,1 procent af eleverne, der forlader folkeskolen i 2019, ønsker at begynde på en erhvervsuddannelse. Det er en stigning på 0,7 procentpoint siden sidste års søgning og 1,6 procentpoint siden søgningen i 2017.

I alt har 13.309 elever søgt mod en erhvervsuddannelse. Det er 414 elever eller 3,2 procent flere end sidste år, og udviklingen vækker glæde på Christiansborg.

Til afslutningseventen i februar stod de unge selv for bl.a. madlavningen til de mange gæster, der blandt andre talte uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers. Foto: BCHG.

”Det er positivt, at vi for tredje år i træk ser en fremgang i søgningen til erhvervsuddannelserne. Men jeg havde gerne set, at fremgangen var endnu større”, siger undervisningsminister Merete Riisager (LA), der fremhæver de store kommunale forskelle på området som en opgave, som de enkelte kommuner bør søge inspiration hos hinanden for at løse.

Læs også: Brug for en samlet indsats i hospitality-branchen

Også i BCHG hilser man tendensen velkommen, med et yderligere håb om, at den positive udvikling også smitter af på gennemførselsgraden på uddannelserne.

”Det er super med en stigning i søgningen til erhvervsuddannelserne. Vi håber blot, at der også kommer et fald i de 38 procent, som falder fra efter første grundforløb”, bemærker Mireille Jakobsen.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

Danske C25-selskaber har øget omfanget af deres frivillige skatterapportering

03.05.2024CSR.dk

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

18.04.2024BSR

Sponseret

Three Approaches for Integrating Human Rights into Corporate Risk Registers

17.04.2024Dagrofa aps

Sponseret

4,2 tons råvarer er forvandlet til mere end 10.000 gode måltider til hjemløse

15.04.2024BSR

Sponseret

Twenty Years of Implementing Living Wage

11.04.2024CSR.dk

NGO og JustEat sammen om mindre madspild

10.04.2024Give Steel A/S

Sponseret

Give Steel nomineret til fornem pris for sit arbejde med mennesker på kanten

03.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Social ansvarlighed er Lübech Livings højeste prioritet

Jobmarked

Se alle

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City

BSR
Workshop
Bringing Nature In: A Workshop to Jumpstart Your Nature Strategy

The importance of addressing the impacts and risks related to nature and biodiversity have never been more pressing for businesses. However, navigating this complex terrain can be daunting as it overlaps with other sustainability areas, making it difficult to know where to start and what to focus on.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Kolding i maj

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Kolding

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Mini MBA – Lederuddannelse

Aros Mini MBA er Danmarks mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus