Bella Center vil have flere unge ind i branchen

Der mangler unge på de erhvervsfaglige uddannelser, mener man i BC Hospitality Group, og den politiske opbakning er ikke god nok. ”Vi må selv på banen og skabe resultater”, lyder det fra BCHG, der gennem et offentlig-privat partnerskab har vist faget frem for en stribe unge deltagere.

Som afslutning på et seks måneder langt praktikforløb afviklede de unge på holdet en event i form af en stor middag, hvor de selv stod for al planlægning, indkøb, forberedelse og afvikling. Foto: BCHG.

26.03.2019

Anders Kampmann, CSR.dk

Som en af Skandinaviens største aktører inden for hoteller, kongresser og messer, har BC Hospitality Group (BCHG), som bl.a. driver Bella Center Copenhagen, Hotel Bella Sky, Forum mm., en bred skare af medarbejdere, pt. ca. 2.000, og derudover også et ret konstant behov for nye folk, ikke mindst unge folk til trainee-stillinger og lignende.

Læs også: Den bæredygtige hospitalitybranche er både forretning og forskel

Men det er faktisk blevet lidt af en udfordring de seneste år, fortæller Group Responsible Hospitality Manager, Mireille Jakobsen. Status er således den, at man mangler folk, simpelthen fordi der er for få unge, der gennem en årrække har valgt de erhvervsfaglige uddannelser som kok, tjener, receptionist og lignende.

”Det her er skal jo ikke kun være et BCHG-projekt, vi skal have hele branchen med gennem partnerskaber og fælles initiativer, og der skal noget styring ind på et højere niveau”, siger Mireille Jakobsen om indsatsen, der skal få flere unge ind i hospitality-branchen. Foto: BCHG.

Fra BCHG’s side vil man – ligesom det er tilfældet omkring det arbejde, man gør omkring flygtninge – gerne have politikerne mere på banen for at støtte op om udfordringen og ændre det aktuelle billede, hvor tre ud af fire elever fra grundskolen søger mod de gymnasiale uddannelser, mens færre end hver femte vælger de mere praktiske fag.

”I vores øjne bør det i høj grad være på den politiske dagsorden at give de unge en bedre forståelse for hele hospitality-branchen og de muligheder, den rummer, for som det ser ud i dag, så har de ikke et komplet billede. Her bør virksomheden i sektoren selvfølgelig inddrages, men lige nu synes vi simpelthen, at det går for langsomt, og derfor er vi også selv aktive på området”, siger Mireille Jakobsen.

Konkret har man derfor sammen en lokal skole, Højdevangens Skole på Amager, været med til at arrangere et valgfag på området, haft adskillige unge på ’sodavandsbesøg’ og på andre måder søgt at skabe opmærksomhed på muligheden for en erhvervsuddannelse, som mange unge ifølge Mireille Jakobsen slet ikke kender.

Et sådant offentlig-privat partnerskab, der omfattede et seks måneder langt prøveforløb for unge i 9. klasse, hører selvsagt til blandt de langsigtede investeringer, men som Mireille Jakobsen også siger: ”Vi har ikke råd til at lade være – det handler om at sikre vores egen fremtid”.

”Ved at henvende os mere direkte til de unge på den her måde kan vi så at sige springe uddannelsesinstitutionerne over og give de unge en karriereintroduktion her, hvor de kan møde potentielle rollemodeller, se fagfolkene i aktion og forhåbentlig give dem en aha-oplevelse i forhold til branchen”, forklarer hun og fortsætter:

”Vi vil gerne vise vores internationale miljø og fagets mange fordele for de unge, skabe nogle relationer og noget personlig kontakt, som kan gøre nogle af de unge til ambassadører, der kan være med til lidt at vende synet på vores branche. For eksempel er tonen i restauranterne jo altså ikke ligesom på tv”.

Det var en fantastisk rejse, og en øjenåbner for de fleste

Mireille Jakobsen om afslutningsevent i Bella Center

Hele branchen skal med
Et andet aspekt handler om opfattelsen af selve arbejdsopgaverne. Ifølge Mireille Jakobsen tror de fleste, at de uden videre kunne påtage sig diverse servicejob, uden at kende til de krav til uddannelse, faktuel viden, IT-kundskaber osv., der følger med.

Derfor påpeger Mireille Jakobsen også, at kontakten til de unge og hele ’imageopgaven’ ikke er noget man har tænkt sig at stå alene med på sigt.

”Det her er skal jo ikke kun være et BCHG-projekt, vi skal have hele branchen med gennem partnerskaber og fælles initiativer, og der skal noget styring ind på et højere niveau. Der er brug for at se 5-10 år frem i tiden, og vi skal også have fat i forældrene, så der er nok at tage fat på”, siger hun.

Afslutningsevent var ”en fantastisk rejse, og en øjenåbner”
I starten af februar afholdt BCHG et arrangement i form af en stor middag i Bella Center, der tjente som afslutningsevent på det førnævnte prøveforløb, hvor en stribe elever var i praktik for at lære om alle hjørner af hospitality, herunder funktioner som værtskab og salg, gastronomi, tjener/service og ledelse/koordinering.

Under hele forløbet lærte og afprøvede eleverne forskellige kompetencer på BCHG’s enheder og fik et ”hands-on”-indtryk af, hvad det vil sige at arbejde i servicebranchen. Eleverne fik på den måde indsigt og indblik i en større virksomhed og hvilke uddannelsesmuligheder, der er i sektoren.

Undervejs i praktikforløbet fik de unge praktisk og teoretisk undervisning af BCHG’s folk inden for områder som værtskab og salg, gastronomi, tjener/service og ledelse/koordinering. Foto: BCHG.

Som et led i forløbet stod eleverne selv for al planlægning op til og afvikling af arrangementet, der bl.a. havde deltagelse af uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V), og det gik ifølge Mireille Jakobsen rigtig godt.

”Vi oplevede et stort engagement fra nogle unge mennesker, som havde selvtilliden til at tage ansvar og finde nye kompetencer og interesser. Så det var en fantastisk rejse, og en øjenåbner for de fleste”, siger hun.

BCHG havde øremærket fem elevpladser til de deltagende på forløbet, og med fire-fem fritidsjob oveni er man ”tilfreds med konverteringen”, som Mireille Jakobsen formulerer det.

Flere fyldte elevstillinger er selvsagt også et succeskriterie fremover, men ikke det eneste, og Mireille Jakobsen understreger da også, at udfordringen er kompleks og at resultaterne af indsatserne derfor er svære at måle på kort sigt. Indtil videre skal forløbet evalueres, inden man vil se på de næste skridt.

Svag fremgang for erhvervsuddannelserne
På landsplan er der i øvrigt tegn på, at udviklingen er ved at vende, når det kommer til de unges valg af ungdomsuddannelser. Således viser friske tal fra Undervisningsministeriet at 20,1 procent af eleverne, der forlader folkeskolen i 2019, ønsker at begynde på en erhvervsuddannelse. Det er en stigning på 0,7 procentpoint siden sidste års søgning og 1,6 procentpoint siden søgningen i 2017.

I alt har 13.309 elever søgt mod en erhvervsuddannelse. Det er 414 elever eller 3,2 procent flere end sidste år, og udviklingen vækker glæde på Christiansborg.

Til afslutningseventen i februar stod de unge selv for bl.a. madlavningen til de mange gæster, der blandt andre talte uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers. Foto: BCHG.

”Det er positivt, at vi for tredje år i træk ser en fremgang i søgningen til erhvervsuddannelserne. Men jeg havde gerne set, at fremgangen var endnu større”, siger undervisningsminister Merete Riisager (LA), der fremhæver de store kommunale forskelle på området som en opgave, som de enkelte kommuner bør søge inspiration hos hinanden for at løse.

Læs også: Brug for en samlet indsats i hospitality-branchen

Også i BCHG hilser man tendensen velkommen, med et yderligere håb om, at den positive udvikling også smitter af på gennemførselsgraden på uddannelserne.

”Det er super med en stigning i søgningen til erhvervsuddannelserne. Vi håber blot, at der også kommer et fald i de 38 procent, som falder fra efter første grundforløb”, bemærker Mireille Jakobsen.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

13.06.2024CSR.dk

Nu er 30 procent af Carlsbergs ledelse kvinder

13.06.2024CSR.dk

Svensk tøjkæde anklages for greenwashing

17.05.2024Verdo

Sponseret

Verdo indgår samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp: Vil støtte træplanting i Uganda

16.05.2024Blind Coffee

Sponseret

SAMLET OM KAFFEN

09.05.2024BSR

Sponseret

Driving Forward Human Rights in Transport & Logistics

08.05.2024Semler Gruppen A/S

Sponseret

Semler Gruppen certificeret som læse- og skrivevenlig arbejdsplads

08.05.2024CSR.dk

Supermarkedsgigant får ny pensionsaftale med fokus på klima og sundhed

02.05.2024BSR

Sponseret

Building an Effective Supply Chain Data Ecosystem to Prevent Forced Labor

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet

Dato

14.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København