Bæredygtig vegetarhotdog er endnu et skridt i Ikeas omstilling

Møbelmastodonten Ikea har lanceret en kødfri og dermed klimavenlig hotdog, som fra i dag kan købes i kædens danske varehuse. CSR-chef Jonas Engberg medgiver dog, at råmaterialer til møbelproduktionen stadig er den helt store post på selskabets CO2-regnskab.

Ikeas vegetariske hotdog er 100 procent plantebaseret, og CO2-udledningen/kg er ca. syv gange mindre, end fra en traditionel hotdog. Foto: Ikea.

14.08.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

Den nye plantebaserede ”pølse”, som kommer til at koste 10 kr., indeholder blandt andet kål, røde linser, quinoa, løg, gulerod, kartoffelflager og ingefær. Den serveres i et hotdogbrød og toppes med syltet rødkål, sød og krydret sennep og ristede løg. Retten er 100 procent plantebaseret, og CO2-udledningen/kg er ca. syv gange mindre, end fra en traditionel hotdog.

Ikea præsenterede det bæredygtige mellemmåltid på den forløbnes weekends Haven Festival i København, hvor Food Manager i Ikea Danmark, Stuart Cowan, forklarede lidt om tankerne bag udviklingen af den kødfrie variant af hotdoggen.

”Det her produkt har flere aspekter. Dels er det en reaktion på den tendens, vi ser til at flere og flere vælger kød fra i hverdagen og bliver enten vegetarer, fleksitarer eller veganere, og derudover er der hele klimaagendaen”, sagde han.

”Vi står over for mange udfordringer i fødevareproduktion i dag, og en af dem er, at vi alle bliver nødt til at være mere bæredygtige. Med den globale rækkevidde vi har hos Ikea, mener vi også, at vi har et ansvar for at servere klimavenlig mad”, sagde Stuart Cowan.

Ikeas CSR-chef i Danmark, Sustainability Manager Jonas Engberg, fremhæver de samme to vinkler, når det kommer til baggrunden for den lange proces, der har inkluderet testforløb på både en festival i Boston og i Ikeas varehus i Malmö.

”Konteksten omkring bæredygtighed omfatter flere elementer end nogensinde, og mad er bare et af dem. Her er rødt kød en kæmpe klimabelastning, og derfor er vi nødt til at sætte alle sejl til for at få gang i den transformation, som er bydende nødvendig. Og det er tydeligvis også noget, forbrugerne efterspørger”, siger han.

Lukke materialekredsløb
I samme åndedrag medgiver han dog også, at fødevareproduktion og -salg kun udgør en forholdsvis lille del af Ikeas samlede klimaaftryk, og at man fortsat har lang række udfordringer omkring hovedforretningen.

”Det er kun ca. to procent af den samlede klimabelastning fra hele vores værdikæde, der er relateret til mad. Den helt store post i det regnskab er stadig vores forbrug af råmaterialer i møbelproduktionen, og her skal vi være endnu mere ambitiøse i både sourcing og fremstilling”, siger Jonas Engberg og fortsætter:

Sustainability Manager for Ikea Danmark Jonas Engberg var med til at lancere veggie-hotdoggen på årets Haven Festival. Foto: Anders Kampmann.

”Eksempelvis kan vi gøre endnu mere for samarbejde med leverandører osv. omkring cirkulær økonomi for at lukke hele materialekredsløbet. Vi kan opgradere vores produkter og gøre dem nemmere at reparere, vi kan sørge for bedre sortering, og vi kan bruge endnu flere genbrugsmaterialer”.

Derudover peger Jonas Engberg på mulighederne i, at Ikea køber brugte møbler tilbage fra kunderne igennem forskellige former for take back- eller leasingløsninger, hvilket også kan være med til at ændre lidt på et af de paradokser, som omgiver Ikea som helhed.

Selvom han ikke er meget for at indrømme det, så anerkender han, at eksempelvis det klassiske Lack-bord til en fast pris på blot 29 kr. ”… godt kan ses lidt som brug-og-smid-væk”, men at man er meget opmærksom på problematikken og meget gerne vil nudge kunderne til at tænke mere over deres møbelforbrug.

Omstilling essentiel for forretning
”Jeg tror ikke folk skal have færre sofaer i fremtiden, men jeg tror at de skal have dem på en anden måde. Måske skal man ikke nødvendigvis eje alle sine møbler, og så skal folk også skubbes i retning af at tænke mere på at fx udskifte enkeltdele i stedet for at kassere et helt produkt”, siger han.

”I tilfældet med Lack-bordet, så er materialeaftrykket fra det meget lavt, men derfor vil vi jo alligevel gerne have, at det på sigt bliver nemmere at skifte dele ud, så man ikke smider hele bordet ud, bare fordi der er knækket et ben”, tilføjer Jonas Engberg.

Generelt understreger han i øvrigt, at man har det langsigtede perspektiv for øje i arbejdet med bæredygtighed, både i Danmark og globalt, og at man er klar til at være bannerførere i den nødvendige omstilling.

Læs også: Mindre spild og mindre kød går hånd i hånd

”Vi arbejder ikke med bæredygtighed for at folk skal kunne lide os. Det skal integreres i forretningen som helhed, fordi vi står med nogle udfordringer, som er større end lokal forurening. Menneskeheden er nødt til at sadle om, og her har vi et ansvar for at vise, at det kan lade sig gøre. Det mener vi samtidig er helt essentielt for i det hele taget at have en forretning”, slutter Jonas Engberg.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

21.06.2024CSR.dk

Survey: CSRD har konkrete forretningsfordele

21.06.2024CSR.dk

Nestlé vil at politikere fremmer regenerativt landbrug

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
WEBINAR: LÆR AT TALE ESG 27. JUNI

Ønsker du at få styr på “bogstavssuppen”, så du kan forstå og tale med om de nye spilleregler for at drive en bæredygtig forretning? Deltag i vores live webinar for at få styr på hvad der ligger bag både bogstavsforkortelser og nøglebegreber. Så du kan lære at tale ESG.

Dato

27.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)