Bæredygtighed og kultur går hånd i hånd

Det kræver dyb indsigt i borgernes kultur at skabe en bæredygtig by. Det mener Lars Jensen fra Sleth arkitekter, som var invitereret til at debattere om bæredygtig byudvikling på dette års Pollutec-messe i Paris, hvor ”sustainable cities” var et fokusområde.

Pollutec Horizons-messen, som holdes hvert år i skiftevis Paris og Lyon, tiltrak i december måned knap 27.000 besøgende..

10.03.2014

CSR.dk

Kan man skabe en skabelon for en bæredygtig by, som kan bruges over hele Europa - en form for one size fits all-model, der kan adopteres af et hvert progressivt europæisk bystyre, som har ambitioner om at blive CO2-netral i 2050, 2040 eller måske allerede i 2025? Og taler man overhovedet det samme sprog i de forskellige europæiske lande, når man taler om ”sustainable cities”? Det blev diskuteret indgående på Pollutec Horizons-messen, som blev afholdt i Paris i december.

”sustainable cities” var et særligt fokusområde på messen og en række eksperter, som til daglig har fingrene dybt nede i etableringen af bæredygtige byer, var fløjet ind for at debattere emnet og gøre de mange gæstende CSR- og miljø-professionelle klogere på emnet.

Læs også: Grøn messe vokser i bredden

En af eksperterne var danske Lars Jensen, der er teamleder i den københavnske afdeling af Sleth arkitekter. Virksomheden er en af flere parter, som er involveret i at omdanne den københavnske bydel Nordhavn til en bæredygtig bydel med fokus på miljømæssig ansvarlighed, værdiskabelse og social diversitet.

Lars Jensen, der er teamleder i den københavnske afdeling af Sleth arkitekter, deltog sammen med en række internationale eksperter i en debat om bæredygtige byer på Pollutec Horizons-messen. Han hovedpointe var, at bæredygtige tiltag skal spille sammen med borgernes kultur. .

Cykelkultur tager tid
Lars Jensen argumenterede for, at det er vigtigt at lade sig inspirere af de tiltag, der popper op i forskellige europæiske byer. Det kan eksempelvis være tilgangen til offentlige transport, affaldshåndteringen eller visualisering af data om CO2-udledning, der højner borgernes bæredygtige bevidsthed.

Men han mener ikke, at det er muligt kreere et ensartet bæredygtighedskoncept, der kan eksporteres til alle byer på tværs af landegrænser.

”Vi skal selvfølgelig have blik for de løsninger, man bruger i Spanien, Sverige eller Kina, men samtidig huske på, at de bliver skabt under et helt andet politisk, kulturelt og økonomisk klima end det, vi har i Danmark. Det samme gør sig gældende, når andre lande kigger København over skulderen”, siger Lars Jensen og nævner den københavnske cykelkultur, som en dansk skik mange internationale byer gerne vil adoptere.

Læs også: Alle kan blive mobilister

”København er berømt for sin cykeltradition, men når andre lande forsøger at skabe en lignende kultur, går det ofte galt, fordi man glemmer, at cykelisme ikke er noget, vi opfandt sidste år. Så når man vil udbrede cyklisme i New York og Paris, må man altså ikke glemme befolkningens vaner. I mange andre lande er det naturligt at tage bilen, mens vi i Danmark har cyklet siden, vi var børn. I Danmark er cyklen et naturligt valg, mens den er et tilvalg i de fleste andre lande. Derfor tager det generationer at skabe en effektiv cykelkultur”, forklarer Lars Jensen.

Kina som inspiration
Han oplever omvendt også, at der er oplagte indsatsområder vi prioriterer mindre i København, selvom den danske hovedstad generelt er anset for at være en frontløber på bæredygtighedsområdet.

”Det er slående, så lidt vi, og i øvrigt også andre europæiske hovedstæder, investerer i offentlig transport i forhold til for eksempel Kina. Der investerer man massivt i offentlig transport, fordi trafikken ellers vil bryde sammen. Det gør den naturligvis ikke i Danmark, men vi kan stadig gøre det bedre og fordele midlerne til offentlig transport mere radikalt. Vi bør sætte barren højere og ikke bare få det til at fungere, men faktisk gøre det endnu bedre. Men det handler igen om kultur og tradition”, pointerer Lars Jensen.

Om Pollutec-messen

  • Pollutec Horizons-messen dækker områderne cleantech, energi og bæredygtig udvikling. Under den seneste messe i december var ”bæredygtige byer” et særligt fokusområde.
  • Pollutec Horizons afholdes hvert år i skiftevis Lyon og Paris.
  • 2013-udgaven blev afholdt 3. – 6. december 2013 i Paris.

 -   1.194 udstillere var på plads.

 -   26.876 besøgte messen. Heraf var 18 procent internationale gæster.

  • I 2014 afholdes Pollutec fra 2. – 5. december i Lyon

Social bæredygtighed
På Pollutec-messen blev det også klart, at den danske idé om ”en bæredygtig by” er lidt bredere end i mange andre lande, hvor der er stramt fokus på energi og transport. Elementet social bæredygtighed fylder tilsyneladende mere i den danske bevidsthed.

Læs også: Økonomichefer har fået øjnene op for CSR

Lars Jensen ser det som et udtryk for, at Danmark er en velfærdsstat, som har tradition for at tage sig af befolkningen og sikre nogle kvaliteter for fællesskabet.

”Vi har et meget demokratisk og fællesskabsorienteret fokus på det her område i Danmark. Det afspejler sig også i Nordhavn-projektet, hvor jeg er beskæftiget i øjeblikket. Vi arbejder bevidst med at etablere blandede funktioner i byen og ikke skabe kvarterer i byen, hvor henholdsvis alle de rige og alle de fattige bor. Vi arbejder også meget med at skabe offentlige (ikke private) rekreative rum, hvor folk kan mødes. Det er en meget dansk og nordisk tilgang til dét at etablere en bæredygtig by”, understreger Lars Jensen.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

05.04.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Nu er ansøgningsperiode åben: Sådan indstiller du din virksomhed til Sustainability Awards 2024

05.04.2024CrossMind Reklamebureau ApS

Sponseret

Case: Conrum – en ny koncern født ind i en tid med ESG

25.03.2024CrossMind Reklamebureau ApS

Sponseret

ESG kalder på stærke kommunikationsværdikæder

22.03.2024Industriens Fond

Sponseret

“Vi har fået afmystificeret klimaregnskaber og lært at kommunikere grønt”

20.03.2024CSR.dk

Sådan kan bureauer vise vejen

19.03.2024Advice

Sponseret

Fremtiden tilhører dem, der tør handle

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus