Bæredygtighed og kultur går hånd i hånd

Det kræver dyb indsigt i borgernes kultur at skabe en bæredygtig by. Det mener Lars Jensen fra Sleth arkitekter, som var invitereret til at debattere om bæredygtig byudvikling på dette års Pollutec-messe i Paris, hvor ”sustainable cities” var et fokusområde.

Pollutec Horizons-messen, som holdes hvert år i skiftevis Paris og Lyon, tiltrak i december måned knap 27.000 besøgende..

10.03.2014

CSR.dk

Kan man skabe en skabelon for en bæredygtig by, som kan bruges over hele Europa - en form for one size fits all-model, der kan adopteres af et hvert progressivt europæisk bystyre, som har ambitioner om at blive CO2-netral i 2050, 2040 eller måske allerede i 2025? Og taler man overhovedet det samme sprog i de forskellige europæiske lande, når man taler om ”sustainable cities”? Det blev diskuteret indgående på Pollutec Horizons-messen, som blev afholdt i Paris i december.

”sustainable cities” var et særligt fokusområde på messen og en række eksperter, som til daglig har fingrene dybt nede i etableringen af bæredygtige byer, var fløjet ind for at debattere emnet og gøre de mange gæstende CSR- og miljø-professionelle klogere på emnet.

Læs også: Grøn messe vokser i bredden

En af eksperterne var danske Lars Jensen, der er teamleder i den københavnske afdeling af Sleth arkitekter. Virksomheden er en af flere parter, som er involveret i at omdanne den københavnske bydel Nordhavn til en bæredygtig bydel med fokus på miljømæssig ansvarlighed, værdiskabelse og social diversitet.

Lars Jensen, der er teamleder i den københavnske afdeling af Sleth arkitekter, deltog sammen med en række internationale eksperter i en debat om bæredygtige byer på Pollutec Horizons-messen. Han hovedpointe var, at bæredygtige tiltag skal spille sammen med borgernes kultur. .

Cykelkultur tager tid
Lars Jensen argumenterede for, at det er vigtigt at lade sig inspirere af de tiltag, der popper op i forskellige europæiske byer. Det kan eksempelvis være tilgangen til offentlige transport, affaldshåndteringen eller visualisering af data om CO2-udledning, der højner borgernes bæredygtige bevidsthed.

Men han mener ikke, at det er muligt kreere et ensartet bæredygtighedskoncept, der kan eksporteres til alle byer på tværs af landegrænser.

”Vi skal selvfølgelig have blik for de løsninger, man bruger i Spanien, Sverige eller Kina, men samtidig huske på, at de bliver skabt under et helt andet politisk, kulturelt og økonomisk klima end det, vi har i Danmark. Det samme gør sig gældende, når andre lande kigger København over skulderen”, siger Lars Jensen og nævner den københavnske cykelkultur, som en dansk skik mange internationale byer gerne vil adoptere.

Læs også: Alle kan blive mobilister

”København er berømt for sin cykeltradition, men når andre lande forsøger at skabe en lignende kultur, går det ofte galt, fordi man glemmer, at cykelisme ikke er noget, vi opfandt sidste år. Så når man vil udbrede cyklisme i New York og Paris, må man altså ikke glemme befolkningens vaner. I mange andre lande er det naturligt at tage bilen, mens vi i Danmark har cyklet siden, vi var børn. I Danmark er cyklen et naturligt valg, mens den er et tilvalg i de fleste andre lande. Derfor tager det generationer at skabe en effektiv cykelkultur”, forklarer Lars Jensen.

Kina som inspiration
Han oplever omvendt også, at der er oplagte indsatsområder vi prioriterer mindre i København, selvom den danske hovedstad generelt er anset for at være en frontløber på bæredygtighedsområdet.

”Det er slående, så lidt vi, og i øvrigt også andre europæiske hovedstæder, investerer i offentlig transport i forhold til for eksempel Kina. Der investerer man massivt i offentlig transport, fordi trafikken ellers vil bryde sammen. Det gør den naturligvis ikke i Danmark, men vi kan stadig gøre det bedre og fordele midlerne til offentlig transport mere radikalt. Vi bør sætte barren højere og ikke bare få det til at fungere, men faktisk gøre det endnu bedre. Men det handler igen om kultur og tradition”, pointerer Lars Jensen.

Om Pollutec-messen

  • Pollutec Horizons-messen dækker områderne cleantech, energi og bæredygtig udvikling. Under den seneste messe i december var ”bæredygtige byer” et særligt fokusområde.
  • Pollutec Horizons afholdes hvert år i skiftevis Lyon og Paris.
  • 2013-udgaven blev afholdt 3. – 6. december 2013 i Paris.

 -   1.194 udstillere var på plads.

 -   26.876 besøgte messen. Heraf var 18 procent internationale gæster.

  • I 2014 afholdes Pollutec fra 2. – 5. december i Lyon

Social bæredygtighed
På Pollutec-messen blev det også klart, at den danske idé om ”en bæredygtig by” er lidt bredere end i mange andre lande, hvor der er stramt fokus på energi og transport. Elementet social bæredygtighed fylder tilsyneladende mere i den danske bevidsthed.

Læs også: Økonomichefer har fået øjnene op for CSR

Lars Jensen ser det som et udtryk for, at Danmark er en velfærdsstat, som har tradition for at tage sig af befolkningen og sikre nogle kvaliteter for fællesskabet.

”Vi har et meget demokratisk og fællesskabsorienteret fokus på det her område i Danmark. Det afspejler sig også i Nordhavn-projektet, hvor jeg er beskæftiget i øjeblikket. Vi arbejder bevidst med at etablere blandede funktioner i byen og ikke skabe kvarterer i byen, hvor henholdsvis alle de rige og alle de fattige bor. Vi arbejder også meget med at skabe offentlige (ikke private) rekreative rum, hvor folk kan mødes. Det er en meget dansk og nordisk tilgang til dét at etablere en bæredygtig by”, understreger Lars Jensen.

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

03.07.2025CSR.dk

Analyse: Flere annoncører undlader at markedsføre grønne initiativer

27.06.2025CSR.dk

Haag forbyder reklamer for klimabelastende rejser

23.06.2025CSR.dk

Horisont Gruppen søger ESG-kompetencer til videreudvikling af CSR.dk

18.06.2025CSR.dk

Forslag til at tæmme reklamens magt

17.06.2025CSR.dk

Seneste bøde: Betaler 4 millioner kroner for vildledende klimaudsagn

11.06.2025CSR.dk

Folkemødet 2025: 33 på tre dage

23.05.2025CSR.dk

International opfordring til flybranchen om at gennemgå grøn markedsføring

21.05.2025Schneider Electric

Sponseret

Offgrid strømstation til sommerhus og strømafbrydelser

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Sommerskole - Live Webinar - Lær at tale ESG

Ønsker du at arbejde med ESG og bæredygtig business? Selv erfarne fagfolk roder rundt i begreberne. Få overblik og indblik i de centrale nøgleord og bogstavsforkortelser. Så du kan forstå og tale med om, hvordan virksomheder kan skabe værdi for både samfund og bundlinje.

Dato

04.07.2025

Tid

09:00

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle