Bæredygtighed banker på døren til bestyrelseslokalet

Investorerne vil se resultater, en integreret forretningsstrategi og tydelig forankring af ansvaret for bæredygtighed. Bestyrelserne begynder at handle på det pres, men mangler kompetencer og erfaring.

16.11.2020

Nette Kirkegaard, CSR.dk

Helle Bank Jørgrensen er ikke i tvivl: Bæredygtighed som forretningsstrategisk disciplin er i gang med at sparke døren ind hos de internationale bestyrelser.

”Investorer og kunder vil se handling, resultater og god selskabsledelse. Og de vil have gennemsigtighed omkring de strategiske risici og muligheder, som forandringen af økonomien og samfundet medfører. Bæredygtighed er i færd med at blive et strategisk imperativ for bestyrelser verden over. Det bliver i stigende grad afgørende for virksomhedens – og direktørens fremtid – hvordan den arbejder med bæredygtighed,” fortæller Helle Bank Jørgensen.

Helle Bank Jørgensen driver Competent Boards. .

Helle Bank Jørgensen har mere end 30 års erfaring i krydsfeltet mellem bæredygtighed og strategisk forretningsintegration. Hun direktør og ejer af CompetentBoards.com, som rådgiver og uddanner globale topledere til at forstå de risici og muligheder, som bæredygtig omstilling og stigende forventninger til virksomhedernes samfundsansvar og etik medfører. Hun arbejder til daglig med topledere som tidligere Unilever CEO, Paul Polman, bestyrelsesformand i A.P. Møller Mærsk, Jim Hagemann Snabe, CEO for Pension Danmark Torben Möger Pedersen og CEO for Cornerstone Capital Group, Erika Karp.

Presset fra investorer og globale virksomheder udvider bestyrelsesansvaret
De seneste år har verdens største private investeringsselskab, BlackRock sammen med en række toneangivende investorer og pensionsselskaber ved generalforsamlinger stemt imod selskaber, som ikke viser og beviser, at de er i færd med at tackle strategiske risici som fx klimaforandringer, ligestilling, social ulighed og forskelsbehandling af minoriteter.

Med ambitionen om at alle leverandørkæder og operationer skal være CO2-fri i 2040, har det multinationale selskab Walmart, sendt chokbølger gennem sine leverandørkæder. Helle Bank Jørgensen vurderer, at Regenerative Company , som indsatsen hedder, har haft meget stor indflydelse på, hvordan producenter og leverandører over hele verden arbejder med miljø-, klima- og sociale hensyn. Og Walmarts udmelding står ikke alene:

”Presset fra investorer og kunder forandrer de rammer, virksomheden drives og udvikles indenfor. Mens CEO’en kommer og går, er bestyrelsen virksomhedens langsigtede og strategiske anker. I lyset af de fundamentale forandringer, virksomheder over alt i verden står overfor, bliver strategisk forretningsintegration af bæredygtighed en del af bestyrelsesansvaret," siger Helle Bank Jørgensen.

Bestyrelsen skal ikke nødvendigvis have alle svarene, men den skal stille de rigtige spørgsmål, håndtere dialogen med investorerne og sikre klar og tydelig fordeling af ansvaret internt i virksomheden. Den erkendelse er i færd med at forandre bestyrelsernes sammensætning og kompetencer,” fortsætter Helle Bank Jørgensen.

Sådan løfter bestyrelsen sit bæredygtighedsansvar

Helle Bank Jørgensen opfordrer alle bestyrelser til at stille og søge svar på disse 10 spørgsmål:

  1. Har bestyrelsen den nødvendige indsigt og viden om strategiske bæredygtighedsområder som fx klima, ESG, skat osv.
  2. Kender bestyrelsen virksomhedens vigtigste interessenter, og forstår de deres risici og den måde, de bliver påvirket af fx klimaforandringer på?
  3. Har bestyrelsen kortlagt virksomhedens vigtigste risici og muligheder, når det handler om miljømæssige og sociale forhold samt god selskabsledelse?
  4. Er der tilstrækkelig fokus på bæredygtighed og samfundsansvar i bestyrelsens årshjul og mødestruktur?
  5. Har virksomheden en tydelig ansvarsfordeling for bæredygtighedsindsatsen?
  6. Er bæredygtighed, inkl. ESG-rapportering, integreret i alle strategiske forretningsområder på tværs af virksomheden?
  7. Er bæredygtighed en del af medarbejderes og ledelsens KPI’er?
  8. Er virksomhedens bæredygtighedsrapportering konsistens og gennemsigtig?
  9. Ved virksomheden hvilke bæredygtighedskrav, der er de vigtigste og mest væsentlige for forretningen?
  10. Har virksomheden en proaktiv og kontinuerlig dialog med dens centrale interessenter?

Bestyrelser mangler bæredygtighedskompetencer og erfaring
Mens flere og flere internationale bestyrelser altså har fokus på deres strategiske ansvar og fx nedsætter bæredygtigheds-udvalg, som skal sikre intern forankring og god selskabsledelse, halter det gevaldigt med udvalgenes bæredygtighedskompetencer og erfaring.

The Sustainability Board Report kortlægger hvert år, hvordan verdens 100 største børsnoterede selskaber arbejder med god selskabsledelse og bæredygtigt lederskab. For 2020 konkluderer rapporten, at 63 ud af de 100 selskaber nu har nedsat formelle bæredygtigheds-udvalg. Et tal, der afspejler en stigende tendens i forholdt til årene før.

Det øgede fokus på bæredygtighed og bestyrelsesansvar glæder Helle Bank Jørgensen, men hun understreger samtidig, at selskaberne kun i ringe grad formår at matche udvalgene med de rette kompetencer.

Læs også: Ingen modstand mod bæredygtighed i virksomhederne

”Kun 17% af bestyrelsesmedlemmerne, der sidder i udvalg med ansvar for bæredygtighed, har ifølge rapporten de kompetencer, der skal til, for at løfte det ansvar, de og resten af bestyrelsen har. Tænk, hvis kun 17% af medlemmerne i revisions-udvalgene forstod sig på at læse et regnskab? Det ville være fuldstændigt uhørt,” understreger Helle Bank Jørgensen.

”Det er jo egentlig forståeligt nok, at der lige nu er en kompetencekløft. De ledere, som sidder i bestyrelserne, har jo arbejdet sig op igennem en forretnings- og uddannelsesstruktur, som ikke har uddannet dem til at arbejde med bæredygtighed som et kerneområde. Det er nogle af verdens største og mest indflydelsesrige virksomheder godt i gang med at lave om på. Og de har det med at bane vejen for de fleste andre,” slutter Helle Bank Jørgensen.

----

Læs mere om den globale, online uddannelse, ESG Competent Boards Certificate, som www.competentboards.com udbyder.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

22.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er valgt som en af InstallatørGruppens foretrukne grossister

22.04.2025CSR.dk

Sol og vind står stærkest: Dansk superfond justerer kursen i det grønne investeringslandskab

22.04.2025Klimaklar

Sponseret

Mød os på LOOP Forum - og book 20 min gratis sparring med Klimaklar-rådgiver

18.04.2025CSR.dk

Mangfoldighed under pres: Danske erhvervsgiganter står fast

17.04.2025Vugge til Vugge ApS

Sponseret

Dansk Wilton Drives Innovation and Industry Change Through Certification

17.04.2025CSR.dk

Global klimaaftale for skibsfart: FN-landene vil være CO2-neutrale i 2050

16.04.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Business Case 2.0 - Bæredygtig bundlinje

15.04.2025CSR.dk

Klimakrisen vokser mens danskerne vender blikket mod trusler udefra

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø