Bæredygtighed banker på døren til bestyrelseslokalet

Investorerne vil se resultater, en integreret forretningsstrategi og tydelig forankring af ansvaret for bæredygtighed. Bestyrelserne begynder at handle på det pres, men mangler kompetencer og erfaring.

16.11.2020

Nette Kirkegaard, CSR.dk

Helle Bank Jørgrensen er ikke i tvivl: Bæredygtighed som forretningsstrategisk disciplin er i gang med at sparke døren ind hos de internationale bestyrelser.

”Investorer og kunder vil se handling, resultater og god selskabsledelse. Og de vil have gennemsigtighed omkring de strategiske risici og muligheder, som forandringen af økonomien og samfundet medfører. Bæredygtighed er i færd med at blive et strategisk imperativ for bestyrelser verden over. Det bliver i stigende grad afgørende for virksomhedens – og direktørens fremtid – hvordan den arbejder med bæredygtighed,” fortæller Helle Bank Jørgensen.

Helle Bank Jørgensen driver Competent Boards. .

Helle Bank Jørgensen har mere end 30 års erfaring i krydsfeltet mellem bæredygtighed og strategisk forretningsintegration. Hun direktør og ejer af CompetentBoards.com, som rådgiver og uddanner globale topledere til at forstå de risici og muligheder, som bæredygtig omstilling og stigende forventninger til virksomhedernes samfundsansvar og etik medfører. Hun arbejder til daglig med topledere som tidligere Unilever CEO, Paul Polman, bestyrelsesformand i A.P. Møller Mærsk, Jim Hagemann Snabe, CEO for Pension Danmark Torben Möger Pedersen og CEO for Cornerstone Capital Group, Erika Karp.

Presset fra investorer og globale virksomheder udvider bestyrelsesansvaret
De seneste år har verdens største private investeringsselskab, BlackRock sammen med en række toneangivende investorer og pensionsselskaber ved generalforsamlinger stemt imod selskaber, som ikke viser og beviser, at de er i færd med at tackle strategiske risici som fx klimaforandringer, ligestilling, social ulighed og forskelsbehandling af minoriteter.

Med ambitionen om at alle leverandørkæder og operationer skal være CO2-fri i 2040, har det multinationale selskab Walmart, sendt chokbølger gennem sine leverandørkæder. Helle Bank Jørgensen vurderer, at Regenerative Company , som indsatsen hedder, har haft meget stor indflydelse på, hvordan producenter og leverandører over hele verden arbejder med miljø-, klima- og sociale hensyn. Og Walmarts udmelding står ikke alene:

”Presset fra investorer og kunder forandrer de rammer, virksomheden drives og udvikles indenfor. Mens CEO’en kommer og går, er bestyrelsen virksomhedens langsigtede og strategiske anker. I lyset af de fundamentale forandringer, virksomheder over alt i verden står overfor, bliver strategisk forretningsintegration af bæredygtighed en del af bestyrelsesansvaret," siger Helle Bank Jørgensen.

Bestyrelsen skal ikke nødvendigvis have alle svarene, men den skal stille de rigtige spørgsmål, håndtere dialogen med investorerne og sikre klar og tydelig fordeling af ansvaret internt i virksomheden. Den erkendelse er i færd med at forandre bestyrelsernes sammensætning og kompetencer,” fortsætter Helle Bank Jørgensen.

Sådan løfter bestyrelsen sit bæredygtighedsansvar

Helle Bank Jørgensen opfordrer alle bestyrelser til at stille og søge svar på disse 10 spørgsmål:

  1. Har bestyrelsen den nødvendige indsigt og viden om strategiske bæredygtighedsområder som fx klima, ESG, skat osv.
  2. Kender bestyrelsen virksomhedens vigtigste interessenter, og forstår de deres risici og den måde, de bliver påvirket af fx klimaforandringer på?
  3. Har bestyrelsen kortlagt virksomhedens vigtigste risici og muligheder, når det handler om miljømæssige og sociale forhold samt god selskabsledelse?
  4. Er der tilstrækkelig fokus på bæredygtighed og samfundsansvar i bestyrelsens årshjul og mødestruktur?
  5. Har virksomheden en tydelig ansvarsfordeling for bæredygtighedsindsatsen?
  6. Er bæredygtighed, inkl. ESG-rapportering, integreret i alle strategiske forretningsområder på tværs af virksomheden?
  7. Er bæredygtighed en del af medarbejderes og ledelsens KPI’er?
  8. Er virksomhedens bæredygtighedsrapportering konsistens og gennemsigtig?
  9. Ved virksomheden hvilke bæredygtighedskrav, der er de vigtigste og mest væsentlige for forretningen?
  10. Har virksomheden en proaktiv og kontinuerlig dialog med dens centrale interessenter?

Bestyrelser mangler bæredygtighedskompetencer og erfaring
Mens flere og flere internationale bestyrelser altså har fokus på deres strategiske ansvar og fx nedsætter bæredygtigheds-udvalg, som skal sikre intern forankring og god selskabsledelse, halter det gevaldigt med udvalgenes bæredygtighedskompetencer og erfaring.

The Sustainability Board Report kortlægger hvert år, hvordan verdens 100 største børsnoterede selskaber arbejder med god selskabsledelse og bæredygtigt lederskab. For 2020 konkluderer rapporten, at 63 ud af de 100 selskaber nu har nedsat formelle bæredygtigheds-udvalg. Et tal, der afspejler en stigende tendens i forholdt til årene før.

Det øgede fokus på bæredygtighed og bestyrelsesansvar glæder Helle Bank Jørgensen, men hun understreger samtidig, at selskaberne kun i ringe grad formår at matche udvalgene med de rette kompetencer.

Læs også: Ingen modstand mod bæredygtighed i virksomhederne

”Kun 17% af bestyrelsesmedlemmerne, der sidder i udvalg med ansvar for bæredygtighed, har ifølge rapporten de kompetencer, der skal til, for at løfte det ansvar, de og resten af bestyrelsen har. Tænk, hvis kun 17% af medlemmerne i revisions-udvalgene forstod sig på at læse et regnskab? Det ville være fuldstændigt uhørt,” understreger Helle Bank Jørgensen.

”Det er jo egentlig forståeligt nok, at der lige nu er en kompetencekløft. De ledere, som sidder i bestyrelserne, har jo arbejdet sig op igennem en forretnings- og uddannelsesstruktur, som ikke har uddannet dem til at arbejde med bæredygtighed som et kerneområde. Det er nogle af verdens største og mest indflydelsesrige virksomheder godt i gang med at lave om på. Og de har det med at bane vejen for de fleste andre,” slutter Helle Bank Jørgensen.

----

Læs mere om den globale, online uddannelse, ESG Competent Boards Certificate, som www.competentboards.com udbyder.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

22.04.2024CSR.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

22.04.2024CSR.dk

Carlsberg Group og WWF Verdensnaturfonden vil sammen beskytte vådområder i Kina og Laos

22.04.2024CSR.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

22.04.2024UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Ny bestyrelse i UN Global Compact Network Denmark

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

19.04.20242030 Builders

Sponseret

The Importance of Employee Engagement in Corporate Sustainability

18.04.2024CSR.dk

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus