Bæredygtige investeringer bliver big business

Den norske oliefond er med til at sparke gang i efterspørgslen på bæredygtige investeringer i Skandinavien. Norge og Sverige er langt foran Danmark og Finland, men interessen stiger i alle de nordiske lande.

16.12.2013

CSR.dk

Søren Larsen, Head of SRI i Nykredit siger, at det nye er systematiske bæredygtighedsanalyser. Foto: Nykredit..

Humøret er højt hos Nykredits chef for bæredygtige investeringer den formiddag, Erhvervsmagasinet CSR beder ham vurdere, om investorerne er blevet mere eller mindre interesseret i at investere i virksomheder, som kan dokumentere ansvarlighed.

Læs også: Nykredit lancerer ambitiøs klimaindsats

Søren Larsen har netop læst rapporten fra det udvalg, som rådgiver den norske oliefond om, hvordan nordmændenes mange penge bedst kan investeres. Og det gør ham fornøjet, at et af rådene er, at ansvarlighed bør integreres i investeringsmandatet.

”Læg mærke til, at olifonden har en formue på 4.400 milliarder norske kroner. De er investeret i 700 af verdens største selskaber. Det er enorme summer; og det vil selvfølgelig få betydning, når fonden nu bliver rådgivet til at tænke den enkelte virksomheds arbejde med ansvarlighed ind i investeringerne”, siger Søren Larsen, head of SRI i Nykredit.

”Der sker meget i øjeblikket. Flere inddrager ansvarlighed i investeringsprocessen, og vi oplever også i Danmark en  voksende interesse”, understreger Søren Larsen. Nordeas chef på området er enig:

Norge og Sverige er langt foran Danmark, mener Klaus Fridorf, director RI & Governance i Nordea. Foto: Nordea..

Det bliver big business
”Det bliver big business, det her. Når først folk finder ud af, at de gennem deres investeringer kan være med til at påvirke den globale udvikling, bliver det rigtig spændende”, siger Klaus Fridorf, director, Responsible Investments & Governance i Nordea. Han oplever, at det nordiske marked er ekstremt divertificeret:

”Der er langt større pres fra investorerne i Norge og Sverige end i Danmark og Finland. I Norge er årsagen oliefonden. Hele den norske befolkning er med og diskuterer, hvor og hvordan der skal investeres. Svenskerne adskiller sig fra danskerne ved i højere grad at diskutere de virksomheder, som gør det godt frem for dem, der gør det dårligt”

Ansvarlighed skal integreres
Der har været fokus på ansvarlige investeringer længe, forklarer Klaus Fridorf.

”Det nye er, at man nu er gået fra et etisk og moralsk filter over til at ville integrere ansvarlighed i hele porteføljen. Bæredygtige investeringer er ikke længere noget, nogle få tosser står og diskuterer i et hjørne. Det er ramme alvor. Kravene til de virksomheder, der skal investeres i, vokser fra kunder og myndigheder, og det må banker og investeringsselskaber forholde sig til”, siger Klaus Fridorf.

Nordea-chefen forklarer, at de systemer, som skal vurdere de forskellige virksomheder, er ekstremt komplekse og varierer fra branche til branche.

Systematiske bæredygtighedsanalyser
Området bæredygtige investeringer er i fuld gang med at ændre sig, forklarer Søren Larsen fra Nykredit:

”Tidligere kiggede vi i Nykredit fortrinsvis på normer og konventioner, og vi screenede blandt andet alle virksomheder, vi investerede i, i forhold til Global Compact. I dag bygger vi i Nykredits Fokus-afdelinger systematisk bæredygtighedsanalyser ovenpå. Nykredit inddrager også det enkelte selskabs måde at forholde sig til sine udfordringer på, lige som vi vurderer, hvordan selskabet agerer i forhold til konkurrenter”, siger Nykredit-chefen.

”Vi anvender bæredygtighedsanalyser, der vurderer det enkelte selskabs performance på en række relevante kriterier. Det kan være god selskabsledelse, CO2-reduktion, arbejdsrettigheder eller biodiversitet. Og selskabet sammenlignes med sine konkurrenter i samme branche. Man kan sige, at vi forsøger at investere efter samme tanker om ansvarlig adfærd, som de bedste danske virksomheder agerer efter i deres daglige arbejde”, siger Søren Larsen.

Charlotte Mansson, Ethix SRI Advisors, screener virksomheder for at vurdere, om de holder det, de lover. Foto: Ethix..

Charlotte Mansson, som er seniorrådgiver hos Ethix SRI Advisors, følger området for bæredygtige investeringer tæt. Hendes opgave er at screene virksomheder for at vurdere, om de lever op til det, de lover.

Læs også: Storbank sætter nye standarder for finanssektoren

”For nogle år siden havde vi kun store banker som kunder. I dag er også mindre banker og pensionskasser med, og interessen breder sig fra kun at være rettet mod .de børnsnoterede aktier til også at omfatte datoobligationer og erhvervsobligationer”, siger Charlotte Mansson, som vurderer, at også professionelle bestyrelser i dag forholder sig mere aktivt end tidligere til bæredygtige investeringer.

Om FN’s principper for ansvarlig investering
Flere banker oplyser på deres hjemmesider, at de følger FN’s principper for ansvarlig investering. Principperne kaldes UNPRI og består af seks principper for, hvordan man bør arbejde med investeringer i relation til miljømæssige, sociale og selskabsledelsesmæssige forhold. De tre forhold er sammenfattet i ESG (Environmental, Social og Governance), som dækker over miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige forhold.

UNPRI blev lanceret i 2006. De er blevet til i et samarbejde mellem FN’s miljødeklaration for finansielle virksomheder (UNEP FI), FN's Global Compact og et stort antal interessenter.

De seks principper er:

  • Vi vil indarbejde ESG-forhold i investeringsanalysen og beslutningsprocessen
  • Vi vil være aktive ejere og indarbejde ESG-forhold i vores politikker for ejerskab og i den operationelle håndtering af investeringerne
  • Vi vil søge at opnå åbenhed om ESG-forhold fra de enheder, vi investerer i
  • Vi vil fremme accept og implementering af principperne inden for investeringsbranchen
  • Vi vil samarbejde om at øge effektiviteten i forbindelse med implementeringen af principperne
  • Vi vil rapportere om vores aktiviteter og fremdrift i forhold til implementeringen af principperne

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

29.05.2024CSR.dk

”Hvis vi skal arbejde for jer, skal I værne om fremtiden”

29.05.2024CSR.dk

Danmark kan få meget mere grønt ud af EU’s landbrugsstøtte

29.05.2024CSR.dk

”Hvis vi skal arbejde for jer, skal I værne om fremtiden”

28.05.2024CSR.dk

EU's taksonomimål om cirkulær økonomi driller virksomheder

27.05.2024Bureau Veritas

Sponseret

Forstå de nye ISO-krav om klimaændringer

23.05.2024Foxway A/S

Sponseret

In-store vs online trade-ins: which one is better for your business?

22.05.2024CSR.dk

Nyt grønt råd skal identificere muligheder på tværs af den grønne omstilling

22.05.2024Industriens Fond

Sponseret

Her tæller de medarbejderne for klimaets skyld

Jobmarked

Se alle

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Konference
Miniconference: Geopolitics in Sustainability & Business

How are conflicts and warfare affecting business ethics and corporate due diligence? Join our exclusive Spring miniconference 31 May to expand your network, get trend overview and how-to insights from real-life cases and subject matter experts on sustainable business, responsible investing, geopolitical consumerism and corporate due diligence.

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

The Social House, Store Regnegade 12, 1110 Copenhagen

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Valifieds ‘Kom Godt i Gang’ Webinar giver dig en kort introduktion til de mest anvendte funktioner på platformen, så du får den bedst mulige start med arbejdet omkring bæredygtighed

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Uddannelse
Deltag i FN's klimaprogram for virksomheder 'Climate Ambition Accelerator'

Vil du have en plads på et ambitiøst, engelsksproget klimaprogram, der over seks måneder klæder din virksomhed på til at sætte målbare mål for jeres klimaarbejde på linje med den førende klimavidenskab? Så læs med her.

Dato

03.06.2024

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 3. jun: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores praktiske uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

03.06.2024

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Uddannelse
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Jun. 3

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

03.06.2024

Tid

12:15

Sted

Online