Amazon møder kritik for løn- og arbejdsforhold

Lave lønninger og dårlig behandling efter arbejdsrelaterede skader fører til hård kritik af netgiganten Amazon og topchef Jeff Bezos i både USA og Skotland. Politikere i begge lande kræver handling, men Amazon afviser kritikken.

Amazons fulfillmentcenter her i Fife nord for Edinburgh i Skotland er et af de steder, selskabet peger på, at man har skabt mange arbejdspladser. Arbejdsforhold, sikkerhed og lønniveau møder imidlertid kritik i både Skotland og USA. Foto: Amazon.

28.08.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

Et stressende og risikofyldt arbejdsmiljø og dårlig behandling af ansatte, der kommer til skade, kombineret med en løn, mange medarbejdere ikke kan leve af, har (igen) ført til kritik af e-handelsmastodonten Amazon og selskabets stifter og topchef, Jeff Bezos, der med en formue på over 150 mia. dollars nu er den rigeste mand i nyere tid.

Problemerne omkring arbejdsforhold og kompensation efter ulykker er bl.a. blevet dokumenteret af The Guardian, der blandt flere tidlige ansatte i den verdensomspændende virksomhed har mødt Vickie Shannon Allen, som i oktober 2017 beskadigede sin ryg ved sin arbejdsstation i Amazons fulfillmentcenter i Haslet, Texas.

Læs også: Amazon vil assistere lagerarbejder med armbånd, men møder kritik

Mangler ved arbejdsstationen førte til et langvarigt forløb uden løn for Vickie Shannon Allen, fysioterapi, korte perioder tilbage på jobbet, nye skader og til sidst et tilbud fra Amazon om at lukke sagen mod et ’buyout’ på 3.500 dollars (godt 22.500 kr.) mod at hun ikke måtte sige noget nedsættende om Amazon eller sin sag.

Vickie Shannon Allen, der nu bor i sin bil på parkeringspladsen vil fulfillmentcenteret, afslog tilbuddet og understreger overfor The Guardian, at Amazon har ”… kostet mig mit hjem, de har trampet henover mig og der går dagevis, hvor jeg ikke spiser”.

Ifølge mediet er Vickie Shannon Allens tilfælde langt fra enestående, og Amazon figurerer da også på det amerikanske National Council for Occupational Safety and Health’s ”beskidte dusin”-liste over de farligste arbejdspladser i USA i 2018.

Organisationen peger bl.a. på ’et arbejdsmiljø med et konstant krav om at opfylde ordre og tæt overvågning af medarbejdernes indsats’, hvilket The Guardian mener har ført til ”usikre arbejdsbetingelser for de ansatte”.

Skattelov skal ramme store selskaber
Når det gælder lønniveauet, så er der hårde ord fra begge sider af Atlanten. Hjemme i USA er en af de mest højlydte kritikere den demokratiske senator i Vermont og tidligere præsidentkandidat Bernie Sanders, der nu vil lovgive sig ud af problematikken.

Ifølge Sanders får mange Amazon-ansatte en løn, ”der er så lav, at de er tvunget til at være afhængige af skatteyderbetalte programmer såsom madkuponer, Medicaid (offentlig sygesikring, red.) og boligstøtte for at klare sig”, siger han i en udtalelse.

Derfor foreslår han en lov, der skal beskatte store arbejdsgivere 100 procent af det beløb, deres lavindkomstansatte får i offentlig støtte. Hvis en Amazon-ansat eksempelvis får madkuponer for 1.500 kr., så får Amazon en skatteregning på det samme beløb.

I den forbindelse understreger senatoren, at loven ikke kun sigter efter Amazon, men også folk som Walton-familien, der ejer Walmart, og ”mange andre milliardær-ejede store og profitable virksomheder, der gør sig selv rigere med hjælp fra skatteyderne, mens de betaler deres ansatte lønninger på fattigdomsgrænsen”. Loven skal introduceres for senatet den 5. september.

Stadig for lav løn efter to år
Også i Skotland er Amazons løn- og arbejdsforhold et samtaleemne. Netgiganten nægter således at give sin skotske arbejdere en løn, de kan leve af, selvom selskabet har lovet at se på sagen for næsten to år siden, skriver Daily Record.

Ifølge Sunday Mail oplyser Amazon selv, at de ansatte på selskabets fulfillmentcentre i landet får en timeløn på 8,35 pund (knap 69 kr.), hvilket er 40 pence (ca. 33 øre) under det niveau, som man fortalte lokale politikere, at man ville se på at nå op til i et møde i december 2016.

Manglen på handling fra det amerikanske selskab, der har fået £5,3 mio. (næsten 44 mio. kr.) i offentlige tilskud, afføder kritik fra politisk hold.

”Amazon har en forfærdelig historik i forhold til arbejdstagerrettigheder og fair betaling og forhold – vi har brug for at se ægte fremskridt på det her, og ikke bare flere tomme løfter”, siger leder af Scottish Labour, Richard Leonard, til Daily Record.

Omkring arbejdsforholdene fortæller Mhairi McAlpine, der var ansat på Amazons lager i Dunfermline omkring julen 2015, at man fik medarbejderne til at skrive under på et EU-arbejdstidsdirektiv, der tillod selskabet at insistere på tvungen overtid, ligesom hun beretter om en atmosfære præget af ”undertrykkende disciplin”.

Derudover er det ifølge Daily Record også kommet frem, at ansatte i nogle tilfælde har overnattet i telte uden for lageret mellem lange vagter.

Amazon: Vi skaber økonomi og prioriterer sikkerhed
Fra Amazons side afviser man imidlertid kritikken. I Skotland henviser en talsperson ifølge Daily Record til, at man er ”stolt af at være en væsentlig bidragyder til økonomien i Skotland, hvilket inkluderer investeringer på flere hundrede millioner pund”, og skabelsen af ”omkring 2.500 konkurrencedygtigt betalt stillinger” på sine forskellige faciliteter.

Læs også: Amazon bryder love om arbejdsforhold på fabrik i Kina

Til The Guardian siger Amazons talsperson Melanie Etches, at “Amazon har skabt over 130.000 job alene inden for det sidste år, og nu beskæftiger over 560.000 mennesker på verdensplan. Disse arbejderes sikkerhed er vores højeste prioritet”.

Derudover peger hun på, hvordan sikkerhed er en central del af driftsmøder, ansættelsesprocedurer, uddannelse og udvikling. ”Selvom en alvorlig hændelse er en for mange, så lærer og forbedrer vi vores programmer, og arbejder på at forhindre fremtidige hændelser”, skriver hun til The Guardian, og understreger i øvrigt, at man er ”stolt” af sin sikkerhedshistorik.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Stor stigning i antallet af svanemærkede kantiner

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Mere fra...

05.12.2023CSR.dk

Politisk klimaforslag er effektløst, vurderer økonomer

04.12.2023CSR.dk

COP28: Lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

01.12.2023CSR.dk

Migrantarbejdere får det farligste arbejde på danske byggepladser

01.12.2023CSR.dk

Klimaundersøgelse viser danskere i to fløje

01.12.2023CSR.dk

Global undersøgelse: Der er døvt - ikke koldt - på toppen

30.11.2023CSR.dk

Professor: Markedsføring kan få os til at spise insekter

30.11.2023CSR.dk

Fynsk virksomhed laver legepladser ud af fiskenet og gamle underbukser

Jobmarked

Se alle

Erhvervsakademi Aarhus

Underviser inden for bæredygtighed og grøn omstilling

Erhvervsakademi Aarhus søger en ny kollega til undervisning på vores kurser og efter-/videreuddannelser indenfor virksomhedernes grønne omstilling og bæredygtighed. Jobstart er 1. marts.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Sustainable Business Solutions ApS

Student Sustainability Advisor

Brænder du for klima, ESG og bæredygtighed? Har du kompetencer indenfor kommunikation og digitale platforme? Så har du nu muligheden for at blive en del af holdet som Student Sustainability Advisor.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Communications Advisor (maternity cover)

Do you want to play a part in the Energy transition? We are looking for a new colleague to help drive our communication, CSR, and employer branding activities in Denmark.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SustainBusiness

Praktikant med fokus på EU Lovgivning herunder CSRD og ESG søges til konsulenthuset SustainBusiness

Vi søger en praktikant som har lyst til at få hands-on erfaring og understøtte vores konsulenter med diverse projekter og analyser i relation til bæredygtighed og EU-lovgivning herunder udvikling i CSRD, ESRS og ESG.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Events

Se alle
Valified
Webinar
Webinar: Greenwashing - hvordan kommunikerer du om bæredygtighed

Kom til Valifieds gratis webinar med fokus på hvad du skal forholde dig til når du kommunikerer om bæredygtighed

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Global Compact Network Denmark
Morgenmøde
Morgenmøde: Erhvervsstyrelsens nye Bæredygtighedsvejledning

Til dette morgenmøde for vores medlemmer har vi inviteret Erhvervsstyrelsen til at præsentere deres nye vejledning om bæredygtighed på Virksomhedsguiden.dk, som skal hjælpe virksomhederne med at finde rundt i eksisterende og kommende krav og regler,

Dato

06.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
Temadag: Bæredygtighed i bestyrelsesarbejdet

Kom med på denne temadag og lær hvordan du styrker bestyrelsens kompetencer inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Dato

07.12.2023

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Forum for Bæredygtige Indkøb
Webinar
Gå-hjem-møde: Biodiversitet i indkøb

Forum for Bæredygtige Indkøb inviterer til et gå-hjem-møde, som giver dig indsigt i, hvordan det er muligt at medtænke biodiversitet i indkøb og udbud.

Dato

07.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i december

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

07.12.2023

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)